Hlavní obsah

Z klaďasů záporáci a naopak: Překvapivé charakterové obraty

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S charakterovými obraty postav pracuje celá řada filmových režisérů. Většinou tak, že z kladné osoby se postupem děje vyklube záporná. Někdy ale i naopak. Připomeňte si podobné situace, které při sledování filmů snad nenechaly nikoho chladným.

Článek

Tváří se jako svatoušci, budí dojem, že by komukoli kdykoli pomohli, ale když se určitá osoba na chvíli odvrátí, bodnou jí kudlu do zad. Kdy se z klaďasů vyklubali záporáci, anebo naopak? Tohle jsou největší filmové charakterové obraty!

Zmizelá (2014)

Snímek byl natočený podle románu americké autorky Gillian Flynn (49). Hlavní role manželského páru si zahráli Rosamund Pike (41), která ztvárnila Amy, a Ben Affleck (48), který si zahrál Nicka. Děj filmové adaptace režiséra Davida Finchera (58) se točí kolem toho, že Amy jednoho dne zmizí. A všechny důkazy, které se později začnou vynořovat, nasvědčují tomu, že za její zmizení může Nick. Posléze se ale ukazuje, že všechno je jinak a Amy není vůbec tak nevinná, jak se možná zpočátku zdálo.

Foto: Profimedia.cz

Na první pohled idylický pár má svá tajemství a skryté problémyFoto: Profimedia.cz

Protivný sprostý holky (2004)

Milá a hodná středoškolačka Cady v podání Lindsay Lohan (34) nastoupí do nové školy, kde jí život ztrpčují tři namyšlené spolužačky a školní královny, které se tváří, že všechno kolem ovládají. Cady chce nejdřív jen spravedlivé a slušné zacházení, ale postupně se odvrátí od svých přátel a stává se ještě protivnější a sprostější holkou, než byly ty původní. Režie se ujal Mark Waters (56).

Foto: Profimedia.cz

Lindsay Lohan chce nejdříve spravedlnost, ale potom ji pohltí touha po mociFoto: Profimedia.cz

Harry Potter (2001–2011)

Série filmů o čarodějnickém učni Harrym Potterovi z pera J. K. Rowling (55) jsou plné zvratů. Nebohý sirotek Harry si myslel, že po nástupu do kouzelnické školy už ho čeká jen to dobré, jenže to by v Bradavicích nesměl učit Severus Snape alias herec Alan Rickman (†69). Po celou dobu chlapcova studia pro něj měl jen tresty, přísné pohledy, urážky a pohrdání, a dokonce to vypadalo, že se znovu přidal ke Smrtijedům. On se však naopak snažil své dřívější hříchy odčinit, což vyšlo najevo až po jeho smrti.

Foto: Profimedia.cz

Původně záporák Severus Snape na konci série překvapíFoto: Profimedia.cz

Spalovač mrtvol (1969)

Zaměstnanec krematoria Karl Kopfrkingl se v podání Rudolfa Hrušínského staršího (†73) zpočátku jeví jako milující otec, kterému jde o blaho rodiny i o blaho zemřelých, o které se stará. Atmosféra filmu Juraje Herze (83) je nicméně už od začátku poměrně děsuplná, protože hlavní hrdina až příliš rád spaluje mrtvoly. Zatímco jiní si berou práci domů, on si začne brát část domova do práce. Členové rodiny se totiž postupně stanou jeho zákazníky.

Foto: Profimedia.cz

Z milujícího otce rodiny se může snadno stát vrahFoto: Profimedia.cz

Klec (2019)

V televizním filmu režiséra Jiřího Stracha (47) si Kryštof Hádek zahrál Dana Baxu, který po letech nachází svou vzdálenou praprababičku v podání Jiřiny Bohdalové (89), a rozhodne se, že jí zpestří poslední roky jejího života. Mladík působí slušně, ale později udělá důchodkyni ze života peklo.

Foto: Profimedia.cz

Klecí se pro oba herce stane byt. Na fotce jsou hlavní protagonisté s režisérem Jiřím Strachem (vlevo)Foto: Profimedia.cz

E. A. Poe: Podivný experiment (2014)

Čerstvě vystudovaný lékař, kterého ztvárnil Jim Sturgess (42), přichází na praxi do psychiatrické léčebny na konci 19. století. Ta se tváří na tu dobu jako pokroková instituce. Jenže její ředitel, herec Ben Kingsley (76), skrývá něco děsivého. Jako doktor Lamb má téměř osvícený přístup, o to větší hrůzu však nahání jeho léčebné praktiky. Snímek vznikl pod taktovkou režiséra Brada Andersona (56) a o překvapení není nouze.

Foto: Profimedia.cz

Opravdu je všechno tak, jak ředitel blázince v podání Bena Kingsleyho tvrdí?Foto: Profimedia.cz

K sychravému počasí se filmy skvěle hodí. Podívejte se třeba na ty, které ve světe vyvolaly pozdvižení

Reklama

Načítám