Hlavní obsah

Dieta podle barev: Úplná šílenost, nebo je na ní něco dobrého?

Foto: Thinkstock

Podle barev je dobré ladit šatník nebo doplňky v bytě. Jídelníček raději skládejte podle jiných kritérií!Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes mám červený den, dám si tedy hovězí steak, rajčata a papriku. Jogurt a vajíčka až zítra, to bude kralovat bílá. Že takhle uvažuje jen blázen? Ale také člověk, který drží barevnou dietu!

Článek

Někdy se o ní píše jako o chromatické dietě, nejspíš proto, aby díky cizímu slovu dostala punc odbornosti. O co jde? Celá myšlenka je založena na předpokladu, že podobně zbarvené potraviny obsahují podobné látky, třeba zelené kyselinu listovou nebo oranžové betakaroten a vlákninu. Budete-li celý den jíst „podle barvy“ a barvy postupně střídat, neměly by vám žádné hlavní skupiny živin uniknout a zajistíte si tím jak vyvážený jídelníček, tak úbytek váhy.

To aspoň tvrdí lidé, kteří na barevnou dietu nedají dopustit. Jak je to doopravdy?

Nic než klam a šalba

„Asi sami tušíte, že jde spíš o zábavnou hříčku, nikoli dietu určenou k redukci hmotnosti, či dokonce zajištění všech důležitých složek potravy,“ komentuje barevné mámení nutriční terapeutka a psycholožka Zuzana Douchová. A vysvětluje proč: „Nikde totiž není jasně popsané, jak by takový jídelníček měl vypadat – porce, skladba stravy – a co všechno by měl obsahovat z pohledu obsahu živin a energie.“

Foto: Thinkstock

Zelená je dobrá. A to natolik, že byste si ji měli dopřát každý den. Něco zeleného ke každému jídlu, a budete zdravější a štíhlejšíFoto: Thinkstock

Barvy táhnou (a snadná řešení taky)

Přestože je na první pohled jasné, že nemá s vědou o výživě nic společného, dokázala tahle záležitost přilákat řadu příznivců, kteří ji nadšeně šíří. Jak je to možné? Inu, takhle se stravovat je příjemné a snadné – není nutné se omezovat, počítat kalorie ani studovat nutriční hodnotu potravin, stačí nebýt barvoslepý. Na jednoduchá řešení lidé slyší. A navíc, představa barevných hromádek je prostě půvabná. Tahle dieta je prostě „sexy“! Nedalo by se na ní přece jen najít něco užitečného?

Všechny barvy každý den

„Mohla by přispět k pestrosti jídelníčku,“ připouští Zuzana Douchová. Doporučuje proto barevné potraviny nestřídat po dnech, ale naopak tak, aby každý den obsahoval všechny barevné skupiny. Tak si zajistíte všechny potřebné živiny každý den. „Při hubnutí je důležité hlídat si nejen dostatečný příjem zeleniny, ovoce, vlákniny, ale hlavně bílkovin, které v určité barevné dny nejsou k dispozici. Je proto třeba je doplnit ke každému hlavnímu jídlu,“ doplňuje nutriční specialistka.

A upozorňuje ještě na jednu výhodu „hraní si s barvami“: zvyšuje přitažlivost jídla (především toho zdravého), která je také při hubnutí důležitá.

Foto: Thinkstock

Oranžové jsou nejenom citrusové plody, ale také některé druhy sýra. Co mají společného? To vážně nevíme!Foto: Thinkstock

Hlavně zdravý rozum!

Ve věku informačních technologií je někdy těžké si uchovat zdravý rozum. „Internet je plný informací o zdravém životním stylu, často jsou to však informace neúplné, nebo dokonce protichůdné. Lidé tak začínají být zmatenější než kdykoli předtím,“ popisuje svoji zkušenost MUDr. Václava Kunová, obezitoložka a odborná garantka programu Vím, co jím. Je proto stále důležitější nevěřit slepě všemu, co si přečtete.

Foto: Archiv firem

Něco vám v těle chybí? Můžete to získat tady! Na foto (zleva): Walmark Guarana 800 mg snižuje únavu a podporuje metabolismus tuků. Doplněk stravy Barnys NovoFerrin (30 kapslí) je zdrojem unikátní formy železa, po které vám nebude špatně. Walmark Magnesium Lactici + B6 (100 tablet) s obsahem hořčíku a vitaminu B6 pomáhá při zvýšené zátěžiFoto: Archiv firem

Dejte si každý den něco červeného, něco žlutého, něco zeleného a taky bílého. Nezapomenout na oranžovou. A nemůžete udělat chybu!

Načítám