Hlavní obsah

Dieta v ohrožení? Je sushi kalorická bomba, nebo jídlo vhodné při hubnutí?

Foto: racorn, Shutterstock.com

Foto: racorn, Shutterstock.com

Reklama

Sushi restaurací je u nás už nepočítaně a každou chvíli se někde vyloupne nová. Lidé se účastní kurzů na výrobu tohoto pokrmu a nejedna rodina si sushi pravidelně připravuje doma. Je ale pro vás zdravé? A patří mezi dietní potraviny, nebo vůbec ne?

Článek

Sushi se u nás těší velké popularitě a asi automaticky byste řekli, že je i zdravé. Není to ale jen optický klam? Není tento barevný pokrm jen skrytou kalorickou bombou? Tohle si o populární japonské specialitě myslí...

Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně

Foto: archiv odborníka

Foto: archiv odborníka

„Sushi rozhodně patří ke zdravým jídlům. Díky kvalitním a tučným rybám obsahuje potřebné omega-3 mastné kyseliny, mořskou řasu se spoustou minerálů a lehce stravitelné sacharidy v lepkavé rýži.

Pokud si sushi připravíte doma, opatrně s použitím syrové ryby. Také pokud k sushi sníte i spoustu extrémně slané sójové omáčky a kupovaný nakládaný zázvor s glutamátem a éčky, jeho prospěšnost lehce ztrácí na lesku.

Pro domácí sushi bych dala přednost raději variantě maki sushi se zeleninou, avokádem, uzeným lososem či kaviárem. Zázvor si můžete doma jednoduše naložit sami. Jeden hrnek plátků zázvorového kořene necháte marinovat v nálevu, který připravíte svařením jednoho hrnku rýžového octa a třetiny hrnku cukru s dvěma lžícemi soli.

Je potřeba vědět, že sushi je hlavní chod a neměli byste ho sníst moc. Porce složená z šesti až devíti kousků odpovídá hlavnímu jídlu. Někomu by také nemuselo velké množství mořské řasy udělat dobře. Náš střevní mikrobiom obsahuje zkrátka jiné bakterie než japonský.“

Radek Pajič, trenér z Bomton Power Concept

Foto: archiv odborníka

Foto: archiv odborníka

„Sushi je rozhodně zdravá věc, co se týče složení. Mořská řasa má mnoho blahodárných účinků, obsahuje totiž velké množství jódu, vitaminů A, K i B a železo. Je složená z vody, proteinu a obsahuje velké množství vlákniny.

Na druhé straně bývá problém s množstvím, nikoli se sushi jako takovým. Jestli zasednete k pojízdnému stolečku a nevíte, kdy přestat, množství sacharidů, které spořádáte, vašemu zdraví ani figuře v dobrém nepřidají. K tomu nadbytek soli ze sójové omáčky…

Střídmé množství sushi, kde si dopřejete čerstvé ryby, zeleninu, avokádo, řasu i rýži, mohu ale jednoznačně doporučit.“

Hedvika Urbanová, terapeutka tradiční čínské medicíny z Kliniky Meridian

Foto: archiv odborníka

Foto: archiv odborníka

„Tradiční čínská medicína sleduje u potravin jejich teplotní charakteristiku, tedy jaký tepelný efekt bude mít daná potravina na organismus. Základem sushi jsou potraviny chladného typu jako mořské řasy, okurka, bílá ředkev. Ochlazující povahu pak pomáhá vyrovnávat neutrální rýže či štiplavý zázvor a křen wasabi.

Přestože je tedy pokrm termodynamicky vyvážený, nedoporučuji ho lidem, kteří jsou zimomřiví. Dále je potřeba si dát pozor při snížené funkci štítné žlázy, ekzémech a alergiích. Druhy obsahující syrové maso nedoporučuji lidem s oslabeným trávením, dětem a těhotným ženám. Pokud nemáte výše uvedené potíže, kvalitní sushi můžete občas zařadit do jídelníčku jako zdroj mnoha cenných a výživných látek.

Jestli je sushi dietní, samozřejmě záleží na množství, které sníte, a také na jeho kvalitě. Sushi restaurace typu ,all you can eat‘ nabízejí i mnoho smažených verzí, které s opravdovým sushi nemají moc společného, to jsou kalorické bomby. Klasické sushi se však v malém množství dá považovat za dietní potravinu.“

Kristýna Báčová, nutriční specialistka ze Světa zdraví

Foto: archiv odborníka

Foto: archiv odborníka

„Sushi obsahuje zajímavé a prospěšné suroviny. Jsou jimi mořské řasy, ryby a jiné mořské plody, nakládaný zázvor a zelenina. Těhotné ženy by se měly tomuto pokrmu vyhnout, ale ostatní si smlsnou a obohatí tělo o vitaminy A, B, D a například C.

Minerální látky obsažené v sushi jsou zejména vápník, hořčík, železo a jód. Nedílnou součástí tohoto jídla jsou omega-3 mastné kyseliny, které jsou obsaženy v rybách a chrání před kardiovaskulárním onemocněním.

Při snižování váhy si dejte pozor na to, kolik a jakých kousků sníte. Omezte množství na osm až deset kusů. Snažte se vybírat ty, které jsou nesmažené a bez majonézy. Sushi patří spíše k obědu, protože rýže je vysoce energetická a navečer může kilům uškodit.“

Chutná vám sushi?

Reklama

Související témata:

Načítám