Hlavní obsah
3,1
(734)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Máme pro vás recept, jak připravit křupavou pizzu i bez kvasnic, jen s trochou kypřicího prášku. Neváhejte, je skvělá!

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 pizzy
Na těsto
  • 350 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 250 ml vody
  • 1 lžička cukru
Dle chuti
  • 150 ml pasírovaných rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička čerstvého oregana
  • 100 g sýra
  • 50 g salámu
  • 2 lžíce bazalkového pesta
  • 8 ks oliv černých
  • 1/2 ks červené cibule
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Mouku (2,5 hrnku) smíchejte se solí, lžičkou kypřicího prášku, olejem a vodou nebo mlékem (1 hrnek). Těsto rukama nebo v robotu 5 minut hněťte, poté přikryjte utěrkou a nechte 15 minut odstát.

02.

Asi třetinu balení pasírovaných rajčat, půl plechovky rajčat drcených, nebo jeden protlak s trochou vody ochuťte oreganem, prolisovaným česnekem, solí a čerstvě mletým pepřem. V nejhorším případě můžete použít i kečup (jak na ten domácí). 

Foto: Autorka

Těsto stačí namočenýma rukama rozprostřít přímo na pečicí papírFoto: Autorka

03.

Namočenýma nebo naolejovanýma rukama přímo na pečicím papíře vytvořte 2 tenká kola o průměru asi 30 cm, nebo těsto rozetřete přes celý plech. Potřete rajčaty a obložte dle chuti.

04.

Já udělala jednu pizzu s mozzarellou, nivou, cibulí a olivami a druhou s mozzarellou a pikantním salámem. Troubu vyhřejte na 220 °C a pizzy pečte 10 až 15 minut dozlatova. Dospod trouby můžete dát plecháček s vodou, aby bylo těsto kypřejší.

Foto: Autorka

Pizzy obložte dle chuti a stavu spížeFoto: Autorka

05.

Po upečení můžete přidat čerstvou bazalku nebo pesto. Já rozmixovala bazalku s trochou špenátu, olivového oleje, česneku, slunečnice, soli a citronu, ale prima je i brokolicové  nebo rukolové pesto.

Foto: Autorka

I bez droždí je pizza krásně křupavá na povrchu a vláčná uvnitřFoto: Autorka

Tip: Další skvělá kombinace je tuňák, pórek a smetana (v tom případě vynechejte rajčata), ale přidat můžete i vejce, žampiony, šunku, jiné sýry nebo třeba kukuřici.

Jestli si přeci jen chcete dát klasickou pizzu a nemůžete sehnat droždí, podívejte se, jak si droždí vyrobit doma!

Reklama

Související témata:

Načítám