Hlavní obsah

Domácí pizza bez droždí

Hodnocení:
(506)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Někde jsem četla, že sex je jako pizza – když je dobrý, je to skvělé, a když je průměrný, je to pořád docela dobré. Ať je to jak chce, ani v době, kdy z obchodů zmizelo veškeré droždí, se nehodláme obejít bez domácí pizzy. Sepsala jsem pro vás recept, jak připravit křupavou pizzu i bez kvasnic, jen s trochou kypřicího prášku.

Ingredience pro:
2 pizzy
Na těsto
  • 350 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 250 ml vody
  • 1 lžička cukru
Dle chuti
  • 150 ml pasírovaných rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička oregana
  • sůl a pepř
  • sýr
  • salám
  • pesto
  • olivy
  • červená cibule
  • bazalka
Článek

Postup

Krok 1: Mouku (2,5 hrnku) smíchejte se solí, lžičkou kypřicího prášku, olejem a vodou nebo mlékem (1 hrnek). Těsto rukama nebo v robotu 5 minut hněťte, poté přikryjte utěrkou a nechte 15 minut odstát.

Krok 2: Asi třetinu balení pasírovaných rajčat, půl plechovky rajčat drcených, nebo jeden protlak s trochou vody ochuťte oreganem, prolisovaným česnekem, solí a čerstvě mletým pepřem. V nejhorším případě můžete použít i kečup (jak na ten domácí). 

Foto: Autorka

Těsto stačí namočenýma rukama rozprostřít přímo na pečicí papír

Krok 3: Namočenýma nebo naolejovanýma rukama přímo na pečicím papíře vytvořte 2 tenká kola o průměru asi 30 cm, nebo těsto rozetřete přes celý plech. Potřete rajčaty a obložte dle chuti.

Krok 4: Já udělala jednu pizzu s mozzarellou, nivou, cibulí a olivami a druhou s mozzarellou a pikantním salámem. Troubu vyhřejte na 220 °C a pizzy pečte 10 až 15 minut dozlatova. Dospod trouby můžete dát plecháček s vodou, aby bylo těsto kypřejší.

Foto: Autorka

Pizzy obložte dle chuti a stavu spíže

Krok 5: Po upečení můžete přidat čerstvou bazalku nebo pesto. Já rozmixovala bazalku s trochou špenátu, olivového oleje, česneku, slunečnice, soli a citronu, ale prima je i brokolicové  nebo rukolové pesto.

Foto: Autorka

I bez droždí je pizza krásně křupavá na povrchu a vláčná uvnitř

Tip: Další skvělá kombinace je tuňák, pórek a smetana (v tom případě vynechejte rajčata), ale přidat můžete i vejce, žampiony, šunku, jiné sýry nebo třeba kukuřici.

Jestli si přeci jen chcete dát klasickou pizzu a nemůžete sehnat droždí, podívejte se, jak si droždí vyrobit doma!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.