Hlavní obsah

Difuzéry, lampy i svíčky: Nejlepší cesty, jak provonět domov

Foto: ArtMood, Shutterstock.com

Foto: ArtMood, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atmosféru příjemného, útulného domova dělá mnoho věcí, a i když na fotkách to jen těžko uvidíte, vůně je jedním z klíčových faktorů. Způsobů, kterými můžete provonět interiér, máte vícero. Vyberte si ten správný a spolu s tím i svou nejlepší aromaterapii.

Článek

Sebekrásnější byt v mžiku ztratí své kouzlo, když v něm cítíte nelibý odér. Naopak pokud má váš domov svá nejlepší léta už za sebou, o nic moc nejde. Stále může představovat harmonické bydlení, stačí, když se jím line líbezná vůně. Provonět interiér přitom nemusí být žádná velká věda. Způsobů dnes máte celou řadu.

Staré dobré svíčky

I když je tolik modernějších způsobů, jak provonět byt, na svíčky nedá naše redakce dopustit. Pokud máte šikovné ruce, vonné svíčky si můžete sami vyrobit. Jinak je ale samozřejmě na trhu široká nabídka.

Pokud máte problémy s dýcháním nebo s tím související alergii, je dobré sáhnout po svíčkách z včelího vosku. Zajímavou alternativou jsou svíčky ze sójového vosku, které jsou podobně jako ty včelí dobrou volbou pro všechny ekologicky smýšlející jedince. Na rozdíl od nich máte ale větší výběr, co se vůní týká.

Nejčastější – ale nutně ne špatné – jsou parafínové svíčky. Parafín není přírodní, ale chemický produkt, který se vyrábí z ropy. Lepší než po levných svíčkách je proto lepší sáhnout po těch od výrobců, kteří používají kvalitní parafín a výběrové přírodní esence. Právě tyto svíčky mohou provonět byt nejintenzivněji.

Katalytické nebo aromalampy

U ohně ještě zůstaneme. Velmi účinné jsou klasické aromalampy. Vyberte takový typ, který má velkou nádržku a je také dost vysoký, respektive nádržka od svíčky je dostatečně vzdálená, ideálně osm centimetrů a více. Pokud tomu tak není, voda s olejíčkem často začne po chvíli pěnit a esence vyprchá. Navíc provonění bytu pak také není příliš intenzivní a příznivé účinky éterických olejů se znehodnotí.

Větší investicí je pak katalytická lampa, která dokáže provonět interiér opravdu velmi intenzivně, účinně odstraňuje pachy a pomáhá čistit vzduch od bakterií, virů, plísní i částic některých alergenů. Ke katalytické lampě je vždy nutné pořídit náplň, tedy interiérový parfém. Po zapálení se porézní kámen (katalyzátor) rozpálí. Poté se plamen sfoukne a začne katalytická reakce, při níž dochází k uvolňování molekul, které neutralizují pachy v ovzduší.

Foto: Rabusta, Shutterstock.com

Na zimu se hodí například esenciální oleje z jehličnanů, které mimo jiné podporují imunituFoto: Rabusta, Shutterstock.com

Aromadifuzéry

Jednoduchým způsobem, jak dlouhodobě provonět byt a přitom se tím vlastně nijak moc nezabývat, jsou aromadifuzéry s tyčinkami. Do nádoby difuzéru s interiérovou vůní prostě jen vložíte tyčinky a necháte vůni působit. Čím více tyčinek vložíte, tím intenzivnější je aroma, ale odrazí se to samozřejmě na výdrži. Ta se u různých výrobků liší, ale často se bavíme o horizontu několika týdnů.

Účinným nástrojem, ale často také stylovým interiérovým doplňkem, jsou dnes elektrické aromadifuzéry. Fungují zpravidla na principu ultrazvukové technologie, která rozkládá olej na molekuly. Díky tomu vydávají příjemnou vůni, dokáží zajistit její velmi rovnoměrný rozptyl a zároveň zachovávají příznivé účinky esenciálních olejů. Díky tomu, že do difuzéru přidáváte i vodu, pomáhají také zvlhčit vzduch, což příznivě ovlivňuje dýchání, ale třeba i spánek. Jejich jedinou nevýhodou může být, že vydávají jemný zvuk, dají se ale pořídit typy s minimální hlučností. V případě elektrických aromadifuzérů existují samozřejmě různé vychytávky, třeba výrobky s osvětlením, dálkovým ovládáním, časovačem nebo třeba možností nastavení intenzity.

Foto: DC Studio, Shutterstock.com

Aromadifuzér provoní interiér a pomáhá také zvlhčit vzduchFoto: DC Studio, Shutterstock.com

Vůně na zimu

Nejpříjemnější částí při snaze o provonění interiéru je výběr vůně. Na zimu se hodí esenciální oleje z jehličnanů, které navíc podporují imunitu. Jsou to třeba esence z cedru, jedle, smrku nebo borovice. K adventnímu období přirozeně patří také vůně skořice a hřebíčku, a pokud máte rádi něco ostřejšího, můžete ji nahradit prohřívací kombinací esenciálního oleje z pepře a zázvoru. A chcete-li se hlavně obrnit proti splínu, antistresovými esencemi jsou třeba máta peprná, pačuli, kardamom, růže, ale také kadidlo.

Reklama

Načítám