Hlavní obsah

Veronika (37) objevila rakovinu ve 4. měsíci těhotenství. Bála se, že na ni bude vyvíjen nátlak

Foto: Petra Trbolová

Foto: Petra Trbolová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paní Veronika (37) se před dvěma a půl lety rozhodla, že chce pomáhat druhým, a proto začala přispívat nadaci Dobrý anděl. Podporuje tak rodiny, kde se rodič nebo dítě potýkají s vážnou nemocí. V tu chvíli ovšem netušila, že bude svého „anděla“ potřebovat už brzy sama.

Článek

Rozhodnutí začít pomáhat prostřednictvím nadace Dobrý anděl učinila paní Veronika v prosinci roku 2019. Jak na to reagoval její partner? „Nedalo by se říct, že byl tenkrát vyloženě nadšený, ale ani se nezlobil. Zaregistrovala jsem nás, zadala jsem částku na trvalý příkaz a bylo. Protože každý Dobrý anděl může na svém účtu vidět, které konkrétní rodině jeho příspěvek pomohl, každý měsíc jsem mu to pak ukazovala,“ vzpomíná.

Zprvu měla Veronika pocit, že její muž nevnímá pomoc druhým s takovým nadšením jako ona. „Až jsme pak jednou šli kolem žlutého plakátu na zastávce a já jsem cítila pevnější stisk jeho ruky i pohled tím směrem. V tu chvíli mi bylo jasné, že ho pomoc nenechává lhostejným, a cítila jsem, jak jsme oba hrdí, že jsme Dobrými anděly.“

Radost vystřídal strach o život

Loni v únoru Veronika zjistila, že je těhotná. Prognózy lékařů jí přitom už nedávaly skoro žádnou naději, že bude moct mít děti. Pocit ohromného štěstí ale bohužel netrval příliš dlouho. Ve čtvrtém měsíci si nahmatala bulku v prsu. „Hned druhý den jsem navštívila gynekologa, který mě okamžitě poslal na ultrazvuk. Tam mi provedli biopsii a po několika dnech zavolali, že nádor je zhoubný a musím se okamžitě začít léčit na onkologii. Týden na to jsem již podstupovala první chemoterapii,“ popisuje začátek nemoci Veronika.

Radost z těhotenství vystřídal neuvěřitelný strach nejen o sebe, ale především o zdraví vytouženého miminka: „Moc jsem se bála, aby na mě nebyl vyvíjen tlak ohledně přerušení těhotenství. Naštěstí se tak nestalo a lékaři sestavili chemoterapii s ohledem na dítě. Nebylo mi po ní téměř špatně, jen jsem se vždy dva dny cítila unavená.“ Ale ani tak to nebylo jednoduché období: dojíždění na chemoterapie, kontroly a lékařská vyšetření neprospívaly Veroničině psychice a navíc jí vzaly veliké množství energie.

Foto: Archiv Veroniky

Veronice už lékaři předpovídali, že nebude mít děti. Ovšem měla štěstí a povedlo seFoto: Archiv Veroniky

Po porodu přišla operace

Začátkem října přišla na svět zdravá Emička. Ještě ten samý měsíc musela Veronika podstoupit operaci nádoru, který jí lékaři vyjmuli včetně uzlin v podpaží. Následovalo ozařování, celkem jich musela čerstvá maminka podstoupit přes 30.

„Je to opravdu jízda nahoru a dolů. Nemoc mi vzala jistotu pevného zdraví. Dala mi však i možnost potkat řadu skvělých lidí a přesvědčit se, že jsem si vybrala úžasného tátu pro svou holčičku. Ujistila jsem se o tom nejen během léčby, ale také ve chvíli, kdy jsem přemýšlela, zda s pomocí druhým nebudeme muset z finančních důvodů přestat. Řekl mi tenkrát, že to nemám řešit, že budeme bojovat za nás, za nový život a za všechny ostatní, kteří se řízením osudu dostali do nelehké životní situace jako my. A tak spolu stále bojujeme a bojovat nepřestaneme,“ dodává s odhodláním Veronika. I s partnerem tak zůstávají Dobrými anděly už déle než dva roky.

Foto: Archiv Veroniky

Hned po porodu musela čerstvá maminka na operaci nádoru v prsuFoto: Archiv Veroniky

Všechno je na dobré cestě

V současné chvíli má paní Veronika ukončenou léčbu a ještě ji čekají kontrolní vyšetření. „Vše se zdá být na dobré cestě. Začínám si konečně naplno užívat mateřskou dovolenou s naší dnes už sedmiměsíční dcerou Emou,“ raduje se a apeluje na všechny ženy, ať nepodceňují samovyšetření prsou.

Foto: Archiv Veroniky

Takhle si Veronika s Emou užívají procházku okolo VltavyFoto: Archiv Veroniky

I vy můžete pomoci

Nadace Dobrý anděl za 10 let existence pomohla již více než 10 000 rodin, v nichž se dítě či rodič potýkají s vážným onemocněním. Pomoc spočívá v pravidelných měsíčních příspěvcích, z nichž mohou tyto rodiny hradit potřeby spojené s léčbou, ale i běžné náklady na chod domácnosti. To jim dává jistotu a klid, který k léčbě potřebují. Pokud chcete pomáhat i vy, stačí se zaregistrovat na stránkách nadace Dobrý anděl, zvolit libovolnou výši příspěvku a zadat trvalý příkaz. I malý dar může hodně pomoci.

Dobrý anděl je součástí našeho projektu Rok pro dobro, v rámci kterého chceme podpořit neziskové organizace, které si daly za cíl pomáhat druhým. Více se o nich dočtete v Rok pro dobro

Reklama

Související témata:

Načítám