Hlavní obsah

Prokletý rok: Syn měl autonehodu, maminka rakovinu prsu!

Foto: Archiv rodiny

Foto: Archiv rodiny

Reklama

Uplynulý rok byl sice pro všechny kvůli pandemii trochu nestandardní, ovšem pro mladou rodinu z Ostravy byl zatím tou nejnáročnější zkouškou v životě. Osud si pro ně připravil hned dvě nemilé situace. Nejprve měl syn ošklivou autonehodu a vzápětí jeho mamince diagnostikovali rakovinu.

Článek

Co potkalo letos rodinu paní Zuzany (37) z Ostravy, která žije s partnerem, pětiletým synem Petříkem a tříletou dcerou Adélkou, by si nepřál zažít nikdo. Prošla si spoustou těžkých chvil a strachu v nemocnici, kde byla nejprve se synem po těžké autonehodě a pár týdnů nato se musela jít sama léčit s rakovinou prsu.

Ohrožení života

První rána přišla 18. března, kdy byly děti se Zuzaniným partnerem na procházce a na přechodu srazilo syna auto. „Řidič si nevšiml světelné signalizace na semaforu a ani toho, že v pravém pruhu auta zastavila. Prostě jel na červenou. Syn jel v tu chvíli na odrážedle a možná mu to zachránilo život. Náraz ho přesto odmrštil téměř deset metrů daleko,“ popisuje paní Zuzana a dodává, že Petřík utrpěl vážná zranění a byl v bezprostředním ohrožení života. Měl krvácení do mozku, poranění vnitřních orgánů i podvrtnutí krční páteře.

Foto: Archiv rodiny

Syn paní Zuzany se ze svých zranění po nehodě naštěstí dostal a nyní je z něj opět čiperný chlapečekFoto: Archiv rodiny

Další rána – rakovina

Se synem byla maminka zhruba dva týdny v nemocnici. Ani ne 14 dní po návratu domů, kdy už to vypadalo, že si konečně oddychne, si v zrcadle všimla, že má bulku na prsu: „Lékař mě okamžitě poslal na kontrolní sonografii a za týden jsem se dozvěděla zprávu, při které se mi zhroutil svět podruhé.“ Výsledek zněl krutě: agresivní forma zhoubného nádoru prsu. 14 dní po oznámení diagnózy nastoupila paní Zuzana na první chemoterapii.

Foto: Archiv rodiny

Paní Zuzana má nyní za sebou chemoterapie i odstranění obou ňader a věří jen v lepší zítřkyFoto: Archiv rodiny

Pomohla rodina i Dobří andělé

Léčba byla pro mladou maminku hodně náročná – vždy jí bylo tak špatně, že se pár dní po chemoterapii nemohla pořádně starat o děti. Naštěstí jí pomohla nejbližší rodina i partner a od června se přidali také Dobří andělé – nadace, která podporuje již 10 let pravidelnými finančními příspěvky rodiny, které se potýkají s vážným onemocněním.

„Vždy jsem sama přispívala na dobročinné účely – dětem, které vážně onemocněly, hospicům a jiným. Nyní stojím na druhé straně a není to příjemné. O to víc teď ale rozumím tomu, jak je tato pomoc pro rodiny důležitá. Nám pomáhá především v zajištění běžného chodu domácnosti, aby děti změnu pocítily co nejméně a jejich dětství bylo prožito ve stabilitě a bezstarostnosti. Velice a z celého srdce děkuji všem, kteří pomáhají druhým,“ vyjadřuje svůj vděk paní Zuzana, která je od dubna kvůli léčbě rakoviny na nemocenské.

Foto: Archiv rodiny

Paní Zuzana s partnerem Petrem a dětmi v létě 2021Foto: Archiv rodiny

Léčba pokračuje

S onkologickým onemocněním se bude mladá maminka potýkat ještě nějakou dobu. Přesto však neztrácí životní optimismus. „Věřím v plné uzdravení s co nejmenšími následky, i když je léčba hodně náročná. Teď mám chemoterapie i operaci za sebou a na základě výsledků histologie čekám na stanovení dalšího postupu léčby,“ uzavírá své vyprávění Zuzana s tím, že na konci listopadu podstoupila operaci, při níž jí byla odstraněna obě prsa.

Foto: Archiv rodiny

Maminka s pětiletým Petříkem a tříletou AdélkouFoto: Archiv rodiny

Jak můžete pomoci vy?

Chcete pomáhat rodinám, v nichž se dítě, maminka nebo táta potýkají se závažným onemocněním? Staňte se Dobrými anděly. Stačí se zaregistrovat na stránkách nadace Dobrý anděl, zvolit libovolnou výši příspěvku a začít přispívat. Vaše peníze se do posledního haléře dostanou k potřebným a vy se díky svému Andělskému účtu můžete každý měsíc podívat, komu konkrétně jste pomohli.

S rakovinou prsu bojuje i maminka Táňa. A další články o nadacích a pomoci si můžete přečíst v našem novém projektu Rok pro dobro.

Reklama

Načítám