Hlavní obsah

Francouzské brambory ze syrových brambor

Hodnocení:
(130)
Foto: Autorka
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
nízká

Zkusili jste už francouzské brambory ze syrových brambor? Teď je na to nejlepší období – nové brambory se krásně upečou i bez předváření. Přidejte vydatnou zálivku ze zakysané smetany a vajec a výsledkem budou nejšťavnatější zapečené brambory, jaké jste kdy jedli – a ještě ušetříte čas.

Ingredience pro:
1 pekáč
Budete potřebovat
  • 1500 g brambor
  • 9 vajec
  • 400 g klobásy
  • 1 kelímek zakysané smetany 20%
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

Krok 1: Pět vajec vložte do studené vody a od doby, kdy začne voda vřít, stopněte deset minut. Zchlaďte je pod studenou vodou, oloupejte a nechte chvíli stranou.

Krok 2: Zatímco se vaří vejce, oloupejte brambory a nakrájejte je na tenčí kolečka. Pekáček vytřete lžící oleje a na dno naskládejte polovinu brambor. Osolte a opepřete.

Krok 3: Předehřejte troubu na 180 stupňů. Dobrou šunkovou klobásu nakrájejte na tenká kolečka a rozložte na vrstvu brambor. Poté přidejte na kolečka nakrájená vejce, opět trochu posolte a navrch rozložte zbylé brambory.

Krok 4: V misce rozmíchejte zbylá vejce v zakysané smetaně, s citem přisolte a zalijte suroviny v pekáčku. Vrstvy teď můžete pomocí lžíce mírně upěchovat. Není to nutné, ale pokrm se pak lépe krájí.

Krok 5: Pečte v předehřáté troubě asi 45 až 55 minut. Když je povrch zlatohnědý, máte hotovo. Brambory nechte v pekáčku chvíli dojít a podávejte s kyselou okurkou nebo domácím hanáckým salátem z červeného zelí.

Tip: Pro ještě masovější chuť: do pekáčku přidejte i pár kostiček kvalitní slaniny.

Zapečené brambory jsou oblíbený pokrm a dají se upravit na nekonečné množství způsobů. Milují je i v cizině. Znáte makedonské zapečené brambory s rýží? Výtečná je řecká musaka z brambor s mletým masem anebo zkuste klasické gratinované brambory dauphinoise. Výtečné jsou i alpine macaroni: alpské makarony zapečené s bramborami.

ynezorPumanzeSaNyknalC