Hlavní obsah
2,9
(832)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Zkusili jste už francouzské brambory ze syrových brambor? Teď je na to nejlepší období – nové brambory se krásně upečou i bez předváření. Přidejte vydatnou zálivku ze zakysané smetany a vajec a výsledkem budou nejšťavnatější zapečené brambory, jaké jste kdy jedli – a ještě ušetříte čas.

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč
  • 1 500 g brambor
  • 9 ks vejce
  • 400 g klobásy
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Tradiční recept na oblíbenou pochoutku, jen trochu vylepšený. Nemusíte předem vařit brambory! Díky tomu ušetříte čas a získáte úplně novou chuťovou dimenzi zapečené dobroty. Vyzkoušejte!

Postup

01.

Pět vajec vložte do studené vody a od doby, kdy začne voda vřít, stopněte deset minut. Zchlaďte je pod studenou vodou, oloupejte a nechte chvíli stranou.

02.

Zatímco se vaří vejce, oloupejte brambory a nakrájejte je na tenčí kolečka. Pekáček vytřete lžící oleje a na dno naskládejte polovinu brambor. Osolte a opepřete.

03.

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Dobrou šunkovou klobásu nakrájejte na tenká kolečka a rozložte na vrstvu brambor. Poté přidejte na kolečka nakrájená vejce, opět trochu posolte a navrch rozložte zbylé brambory.

04.

V misce rozmíchejte zbylá vejce v zakysané smetaně, s citem přisolte a zalijte suroviny v pekáčku. Vrstvy teď můžete pomocí lžíce mírně upěchovat. Není to nutné, ale pokrm se pak lépe krájí.

05.

Pečte v předehřáté troubě asi 45 až 55 minut. Když je povrch zlatohnědý, máte hotovo. Brambory nechte v pekáčku chvíli dojít a podávejte s kyselou okurkou nebo domácím hanáckým salátem z červeného zelí.

Tip: Pro ještě masovější chuť: do pekáčku přidejte i pár kostiček kvalitní slaniny.

Reklama

Načítám