Článek
Postup
Krok 1: Pět vajec vložte do studené vody a od doby, kdy začne voda vřít, stopněte deset minut. Zchlaďte je pod studenou vodou, oloupejte a nechte chvíli stranou.
Krok 2: Zatímco se vaří vejce, oloupejte brambory a nakrájejte je na tenčí kolečka. Pekáček vytřete lžící oleje a na dno naskládejte polovinu brambor. Osolte a opepřete.
Krok 3: Předehřejte troubu na 180 stupňů. Dobrou šunkovou klobásu nakrájejte na tenká kolečka a rozložte na vrstvu brambor. Poté přidejte na kolečka nakrájená vejce, opět trochu posolte a navrch rozložte zbylé brambory.
Krok 4: V misce rozmíchejte zbylá vejce v zakysané smetaně, s citem přisolte a zalijte suroviny v pekáčku. Vrstvy teď můžete pomocí lžíce mírně upěchovat. Není to nutné, ale pokrm se pak lépe krájí.
Krok 5: Pečte v předehřáté troubě asi 45 až 55 minut. Když je povrch zlatohnědý, máte hotovo. Brambory nechte v pekáčku chvíli dojít a podávejte s kyselou okurkou nebo domácím hanáckým salátem z červeného zelí.
Tip: Pro ještě masovější chuť: do pekáčku přidejte i pár kostiček kvalitní slaniny.
Zapečené brambory jsou oblíbený pokrm a dají se upravit na nekonečné množství způsobů. Milují je i v cizině. Znáte makedonské zapečené brambory s rýží? Výtečná je řecká musaka z brambor s mletým masem anebo zkuste klasické gratinované brambory dauphinoise. Výtečné jsou i alpine macaroni: alpské makarony zapečené s bramborami.