Hlavní obsah

Domácí recepty, jak ozdravit suché a lámavé vlasy

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Máte zničené vlasy od sluníčka? Víme, jak to napravit bez použití chemie. Vyrobte si samy šampony a balzámy z přírodních zdrojů. Postupujte podle následujících receptur.

Článek

Také jste se snažily celé léto trávit co nejvíce u vody a užívat si naplno slunečních paprsků? Určitě jste díky tomu načerpaly spoustu energie a skvěle jste si odpočinuly. Jenže sluníčko si vybralo svou daň a vaše vlasy jsou teď přesušené a hodně se lámou. Máme pro vás pár tipů, jak je dostat do formy. A blondýnkám jako bonus poradíme, jak se zbavit nazelenalého odstínu, za který může chlorovaná voda v bazénu.

Výživná kúra z olivového oleje

Než začnete s revitalizačními vlasovými kúrami, dopřejte vašim vlasům výživný zábal. Získáte ho smícháním 50 ml jablečného octa se 100 ml olivového oleje a třemi vaječnými bílky. Směs vmasírujte po celé délce vlasů, zakryjte igelitovou čepicí do sprchy a nechte působit půl hodiny. Pak si vlasy umyjte šamponem, jak jste zvyklé.

Jedinečné účinky chmele

Zbylo vám z poslední garden party ještě nějaké pivo? Poslouží vám k výrobě výživného chmelového šamponu, který vrátí vašim vlasům objem, lesk a sílu.

Do smaltovaného nebo litinového kastrůlku nalijte 200 ml piva a pomalu ho uveďte do varu. Chvíli ho povařte, až se jeho objem sníží zhruba na polovinu. Zbylé pivo nechte úplně vychladnout a potom ho smíchejte s 200 ml šamponu na normální vlasy. Přípravek přelijte do lahvičky s uzávěrem a před použitím ji pořádně protřepejte.

Kouzelná moc kokosu a vitaminu E

Kromě 50 ml kokosového mléka budete potřebovat ještě 100 ml tekutého kastilského mýdla (k dostání v e-shopech), 10 ml přírodního oleje s vitaminem E a 10 ml esenciálního levandulového oleje. Uvedené přísady důkladně promíchejte (ideální je krátce promixovat), přelijte do uzavíratelné lahvičky a před použitím protřepejte. Uvidíte, že tento výživný šampon zapůsobí na vaše vlasy jako skvělý životabudič.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Vyrobte si domácí šampon z kokosu a levandulového olejeFoto: New Africa, Shutterstock.com

Osvědčený recept našich babiček

Jablečný ocet se na oplachování vlasů používá od nepaměti. Vlasy jsou pak zářivější a snadno se upravují. Jednoduše smíchejte ve skleněné nebo keramické nádobě 150 ml jablečného octa a 300 ml vody. Tímto roztokem si vlasy opláchněte po umytí šamponem. A nebojte se, že se kolem vás bude šířit octový odér. Jakmile vlasy uschnou, veškerý zápach octa se vytratí.

Sáhněte do misky s ovocem

Suchých vlasů se nezbavíte pouze pomocí šamponu, ale budete muset přizvat na pomoc i přírodní kondicionér. Rozkrojte na půlku zralé avokádo, vyškrabte dužinu a rozmačkejte ji dohladka. Pak do ní postupně přimíchejte 100 ml kokosového mléka. Měl by vám vzniknout hustý gel, proto s ohledem na to přidávejte mléko (jeho množství záleží na velikosti avokáda).

Vzniklý přípravek důkladně zapracujte do vlasů a potom je učešte dohladka. Po čtvrt hodině vlasy pořádně opláchněte a upravte běžným způsobem.

Foto: kitzzeh, Shutterstock.com

Avokádový gel působí jako přírodní kondicionérFoto: kitzzeh, Shutterstock.com

Na závěr tip pro blondýnky

Nevýhodou světlé hřívy bývá nazelenalý nádech, který se snadno získá v bazénu s chlorovanou vodou. K původnímu odstínu vlasů vám pomůže šumivý aspirin. Postačí rozpustit sedm tablet ve sklenici vlažné vody. Roztok si vetřete do vlasů, nechte čtvrt hodiny působit. Potom vlasy umyjte obvyklým způsobem.

Nebo si můžete vmasírovat do vlasů pořádnou dávku kečupu. Po čtvrt hodině působení a důkladném umytí šamponem by měly být vaše vlasy zase zářivě blond.

Načítám