Hlavní obsah
2,9
(117)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Polovina prázdnin je tu a sezona rajčat je v plném proudu. Na sušení se hodí masitější odrůdy (hodně dužiny, málo semínek), ale použít můžete prakticky jakákoliv. Tak směle do toho!

20 min.
Příprava
3 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 skleničky
  • 1 kg rajčat
  • 2 lžičky soli
  • 4 stroužky česneku
  • 4 ks kaparů
  • 4 snítky čerstvé bazalky
  • 600 ml olivového oleje
Článek

Postup

01.

Správně se rajčata suší několik dní na slunci, ale můžete použít i troubu nastavenou na 180 °C. 

02.

Rajčata rozpulte a vydlabejte z nich všechna semínka – ta můžete spotřebovat třeba na salát. Poloviny pak narovnejte na plech vyložený pečicím papírem řezem nahoru. Lehce osolte. Vložte do trouby.

03.

Samotné sušení trvá podle masitosti odrůdy asi 3 hodiny. Troubu každých asi 20 minut na 2 minuty otevřete, aby mohla uniknout vlhkost, a teplotu vždy o 20 °C snižte. Když jste na 120 °C a rajčata stále nejsou suchá podle vašich představ, pečte dál, ale teplotu už nesnižujte.

04.

Hotová jsou, když ztratí polovinu až dvě třetiny původní vlhkosti, záleží, jak moc hutná je chcete. Do každé skleničky (200 ml) dejte stroužek česneku, jeden plod kapary a pár lístků bazalky. 

05.

Pak ji naplňte zchladlými nasušenými rajčaty, zasypte solí a nakonec zalijte olivovým olejem. Skleničky pevně uzavřete. Zavařovat už není potřeba, takto uschovaná rajčata vydrží zhruba rok.

Máte rádi rajčata? Doporučujeme také rajčatovou polévku s bazalkou nebo slaný koláč s rajčaty a mozzarellou. A jestli nevíte, co s úrodou, podívejte se i na další tipy, jak zpracovat rajčata

Související témata:

Načítám