Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Chzu, Shutterstock.com

Foto: Chzu, Shutterstock.com

V jednoduchosti je krása a pravým důkazem tohoto rčení je jednoznačně italský salát Caprese. Na přípravu vám postačí jen pár surovin, pár minut času a pochoutka v barvách italské vlajky je na světě.

10 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 4 ks rajčat
  • 200 g mozzarelly
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 špetka soli
  • 1/4 lžičky hrubě mletý pepř
Článek

Salát Caprese je dokonalým příkladem toho, jak základní a čerstvé suroviny mohou vytvořit pokrm, který oslavuje chuťové smysly a představuje základ italské kuchyně. Historie salátu nás zavede na slunný ostrov Capri, podle kterého se Caprese jmenuje, zatímco každé sousto nás ponoří do kombinace slunečního tepla a výrazných chutí.

01.

Rajčata omyjte a nakrájejte na asi půlcentimetrová kolečka.

02.

Mozzarellu nakrájejte na stejně tlusté plátky jako rajčata. Pokud je sýr v tekutině, nechte ho před krájením chvíli okapat.

03.

Na talíř střídavě naskládejte plátky rajčat a sýra, dokud nevyužijete všechny suroviny.

04.

Listy bazalky opláchněte, osušte a dejte je na mozzarellu a rajčata.

05.

Celý salát poté zakápněte olivovým olejem a posypte solí s čerstvě mletým pepřem.

Tip: Pokud chcete salát Caprese přenést do moderní gastronomie a trochu ho ozvláštnit, postačí vám jen rajčata před servírováním zmrazit. Pak je do salátu nekrájejte ale nastrouhejte je ještě zmrzlá.

Foto: vm2002, Shutterstock.com

Rajčata strouhejte na co nejjemnějiFoto: vm2002, Shutterstock.com

Načítám