Hlavní obsah
4,7
(3)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Udělat vhodný oběd dětem je kolikrát větší výzva než chystat oběd pro přísného food kritika. Jak uvařit tak, aby byl v jídle dostatek zeleniny a masa a neobsahovalo přitom zbytečný cukr? Jednou takovou možností je rajská omáčka, která je sladká díky restované mrkvi a cibuli v základu.

15 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Na maso & vývar
  • 800 g předního hovězího masa
  • 1 lžička celého černého pepře
  • 2 ks bobkového listu
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 ks hřebíčku
  • 1 lžička soli
Na rajskou omáčku
  • 2 ks cibule
  • 4 ks mladé karotky
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 500 ml pasírovaných rajčat
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 kelímku smetany
Článek

Postup

01.

Maso (dávám šťavnatější přední v bio kvalitě, lze použít i zadní) zalijte spolu s kořením a solí zhruba litrem vody a pod poklicí pozvolna vařte minimálně hodinu doměkka. Pokud není maso zcela ponořené, uprostřed vaření ho otočte. Jestli máte pomalý hrnec, vařte v něm, maso bude krásně měkké a vývar výrazný. Vývar pak slijte a koření vyhoďte.

02.

Větší cibule nakrájené nahrubo a velké mrkve pokrájené na kolečka společně asi 10 minut restujte na oleji. Ke konci trochu osolte. Když je zelenina zlatavá, poprašte ji moukou, promíchejte, přidejte protlak a ještě asi půl minuty opékejte. Zalijte passatou a vývarem a za občasného míchání vařte 20 až 30 minut doměkka.

03.

Omáčku rozmixujte dohladka, zjemněte smetanou (na vaření či na šlehání, lze také vypustit úplně), případně dolaďte trochou čekankového sirupu, soli nebo citronové šťávy, nechte v ní prohřát maso a podávejte s těstovinami, rýží či knedlíkem.

Nejlepší přílohy k omáčkám

Nejoblíbenější je jednoduchý houskový knedlík anebo rychlý bramborový knedlík jako od babičky. Jestli se chcete vytáhnout, udělejte pravý karlovarský knedlík bez mouky a pro fajnšmekry tu jsou bezlepkové slezské kluzky bez vajec, případně domácí špecle. Anebo si troufnete na domácí dýňové noky?

A jestli jste pro osvědčenou a jednoduchou cestu, budou se vám hodit tyto praktické videonávody:

Načítám