Hlavní obsah
3,1
(24)
Foto: Marek Kučera

Foto: Marek Kučera

Rajská polévka jako hlavní chod? Podle tohoto receptu rozhodně. Nepřekonatelnou chuť jí dodají čerstvá rajčata. Je bez lepku i laktózy, milují ji děti i vegetariáni a pro masojídky ji doplňte kouskem opečeného kuřecího masa. Spokojení budou všichni.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g rajčat
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 1 špetka mletého kmínu
  • 200 g kuřecích prsou
  • 1/2 lžíce limetkové šťávy
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 1 špetka cukru
Článek

Teploty nám přejí a léto se ještě nevzdává. Využijte jeho darů, v tomto případě čerstvých rajčat, a připravte z nich skvělou polévku. Můžete ji servírovat teplou i vychlazenou, s masem i bez.

Postup

01.

Cibuli nakrájejte nadrobno a česnek prolisujte. Rajčata nařízněte do tvaru kříže a spařte vroucí vodou. Pak je oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozpalte trochu oleje a opečte na něm dozlatova cibuli. Přidejte česnek i kmín, promíchejte a nechte provonět.

02.

Do základu přidejte nakrájená rajčata a přilijte vývar. Promíchejte a přiveďte k varu. Vařte asi 20 minut na mírném ohni. Pokud nejsou rajčata dost sladká, můžete polévku dosladit špetkou třtinového cukru.

03.

Mezitím nakrájejte kuřecí maso na nudličky, osolte a opepřete a na trošce oleje opečte dozlatova. Když je polévka hotová, rozmixujte ji tyčovým mixérem do hladkého krému. 

04.

Polévku podle potřeby osolte, opepřete a dochuťte limetovou šťávou. Rozdělte do misek či talířů. Do každé porce přidejte trochu opečeného masa a nakonec ozdobte bylinkami podle chuti.

Tip: Jestli po tom toužíte, klidně můžete jednotlivé porce zjemnit lžící kysané smetany.

Reklama