Hlavní obsah
3,9
(33)
Foto: Sinti Lu, Shutterstock.com

Foto: Sinti Lu, Shutterstock.com

Zanechte za sebou průmyslově vyráběný kečup plný přidaných látek a vytvořte si svůj vlastní. S tímto jednoduchým receptem získáte nejen vynikající chuť, ale také kontrolu nad použitými ingrediencemi.

20 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 skleničky
  • 1 kg rajčat
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 150 g hnědého cukru
  • 100 ml jablečného octa
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvého mletého pepře
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mleté sladké papriky
Článek

Domácí kečup je nejen jednoduchý na přípravu, ale také vám umožní upravit jeho chuť podle vašich preferencí. S použitím čerstvých rajčat, aromatického koření a trochy lásky vytvoříte dokonalou omáčku, díky které i ušetříte.

01.

Rajčata umyjte, zbavte je stopek a nakrájejte na menší kousky. Česnek a cibuli oloupejte a nasekejte najemno.

02.

V hrnci zahřejte trochu oleje a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nezesklovatí.

03.

Přidejte nakrájená rajčata a nechte společně vařit asi 15-20 minut. Poté směs s rajčaty přelijte do mixéru a rozmixujte na hladkou kaši. Mixujte klidně několik minut, aby směs byla opravdu hladká.

04.

Rajčata vraťte zpět do hrnce a přidejte ocet, sůl, pepř, kmín, skořici, hřebíček a červenou papriku. Vařte na středním ohni a občas promíchejte, aby se rajčata nepřichytila. Trvá to asi 40 minut.

05.

Když začne směs houstnout, přisypte cukr (podle množství budete mít sladký, nebo méně sladký kečup) a za stálého míchání redukujte do požadované hustoty.

06.

Hotový kečup přelijte do čistých sklenic a zavíčkujte. Sklenice můžete také sterilovat, díky tomu vám kečup vydrží až do další sezony.

Tip: Pro ještě hladší konzistenci můžete hotový kečup přepasírovat přes jemné síto nebo plátno, až poté jím plnit skleničky.

Domácí kečup bude skvělým společníkem k hranolkům, toastům a grilovaným dobrotám.

Načítám