Hlavní obsah

Dotýkání se obličeje: Jak se zbavit nebezpečného zvyku?

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Reklama

Viry milují, když se dotýkáte tváře. Právě tehdy totiž mohou napadnout sliznice a dostat se do těla. Přesto tak podle statistik lidé činí až 16krát za hodinu. Jak to zastavit a snížit riziko nákazy?

Článek

Dělají to všichni: každý den si několikrát do hodiny bezmyšlenkovitě saháte do obličeje. Ať už je důvodem svědění v nose, smítko v očích nebo zbloudilý pramínek vlasů. Dotýkání se tváře ale virům usnadňuje vstup do těla. Určitě jste to slyšeli i v souvislosti s koronavirem. Nejsnazší cesta k nakažení totiž vede přes kontakt sliznice s kontaminovaným prstem. (Kteří slavní už koronavirem onemocněli?) 

Proč to nedělat

Viry se přenáší kapénkami, které se produkují, když infikovaný promluví, zakašle nebo si kýchne. K nákaze potom stačí, když se dotknete povrchu, na němž tyto kapénky ulpěly, a za chvíli se třeba podrbete na nose nebo si promnete oko.

Dotýkání se tváře je zabudované hluboko v podvědomí a dopouštíte se jej tedy bezmyšlenkovitě. A je velmi těžké přestat s něčím, o čem ani nevíte, že děláte. Podle různých studií se lidé dotýkají tváře až 16krát za hodinu. Jak z toho ven? Odborníci apelují na důležitost správné hygieny rukou.

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Obličeje se dotýkáme bezmyšlenkovitě. Kromě virů si můžete pokožku zanést i nečistotami a usnadnit vznik i nehezkým pupínkůmFoto: Look Studio, Shutterstock.com

Klíčová je hygiena rukou

Hygiena rukou je z hlediska snížení rizika nákazy jakýmkoli virem klíčová. „Mnoho lidí si díky aktuální nákaze uvědomilo, jak důležité je dodržovat základní hygienická opatření – a nejen při pandemii nového typu koronaviru, ale i během běžného života,“ potvrzuje Michaela Bebová, doktorka biochemie.

Jen zlomek lidí si ale podle ní umí mýt ruce správným způsobem a nevědomky tak do svých životů přináší mnoho nevítaných hostů. Ruce je třeba nejprve pořádně namydlit, potom v dlaních umýt špičky prstů sevřené do špetky, přejít mezi prsty, na hřbety dlaní, a nakonec na palce. Po vodou byste ruce měli držet alespoň 20 sekund (zazpívejte si dvakrát za sebou Happy Birthday).

Foto: PERO studio, Shutterstock.com

Jednorázové rukavice vás ochrání a nenapadne vás si sahat do obličeje. Rukavice však sundavejte opatrně z vnitřní strany směrem od zápěstíFoto: PERO studio, Shutterstock.com

Jednorázové rukavice jsou dobrá ochrana

Protože nebezpečí nákazy čeká na každé klice, zábradlí nebo víku od popelnice, měli byste mít také při ruce dezinfekci na bázi alkoholu, minimálně 60procentní. Pokaždé, když se dotknete něčeho cizího, naneste na ruce, neotřepávejte, ale počkejte, až zaschne. „Správná dezinfekce by měla obsahovat zvláčňující složku, proto nedoporučuji používat čistý ethanol, který velmi dehydratuje pokožku,“ radí doktorka Bebová. (Co dělat, když vám dezinfekce vysušuje ruce?)

Interní lékařka Hana Mojžíšová, která se specializuje na zdravý životní styl, radí používat jednorázové rukavice. „Nepadají, v rukou máte cit, takže bez problémů otevřete sáček na pečivo či zeleninu, vyťukáte pin pro platbu kartou, dovezete nákup k autu a ani vás přitom nenapadne si ‚gumovou rukou‘ sahat na oči. Zbytek obličeje je kryt rouškou, takže jinak není čeho se dotýkat.“

Jak udržet ruce od tváře

Rukavice jste sundali, ruce máte čisťounké a zase se chcete podrbat? Můžete, ale i tak je zásadní se tomuto zlozvyku odnaučit. Jaké fígle na to fungují? Dejte si na prst nový prstýnek nebo i několik, na ruku náramek nebo intenzivní odér dezinfekce. Nová věc či nezvyklá vůně vás vždy upozorní, když se přiblížíte k obličeji.

Ruce zaměstnejte – při sledování televize skládejte prádlo, třiďte účty nebo v nich zkrátka něco držte, třeba ovladač. Pokud sedíte na schůzce v kanceláři nebo na lekci ve třídě, uložte je do klína a snažte se je tam udržet.

Uvědomujete si, jak často si do obličeje saháte? Jaké špatné návyky zpomalují mozek?

Reklama

Načítám