Hlavní obsah

8 věcí, které o vašem zdraví vypovídají vaše ruce

Foto: TierneyMJ, Shutterstock.com

Foto: TierneyMJ, Shutterstock.com

Ruce se mohou leckomu zdát jako část těla, které není potřeba věnovat větší pozornost. Přitom jsou tak zajímavé! Mohou totiž prozradit mnoho věcí. Třeba jak jste na tom se zdravím. Co znamenají například červené dlaně, nebo když se vám často potí?

Článek

Co je jasné na první pohled? Že ruce každého vypadají trochu jinak. Ale to, v jakém jsou stavu a jaký mají tvar nebo barvu, vypovídá o zdraví celého vašeho organismu. Takže — co o vás prozradí tento doktor?

1. Červené dlaně

Zčervenal vám vnější okraj malíčku a hřbet dlaně pod ním? Může se jednat o vykřičník značící jaterní cirhózu. To je chronické onemocnění, při němž játra propadají nevratným změnám tkáně i krevního řečiště a které končí smrtí jaterních buněk (nekrózou). „Častou příčinou je nadužívání alkoholu nebo chronická žloutenka,“ uvádí docentka Monika Arenbergerová z Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK.

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Podle rukou se dají poznat například problémy s játry. Potvrdí je ale až odborné vyšetřeníFoto: goodluz, Shutterstock.com

2. Časté pocení

Potí se vám často dlaně? Může se jednat o zvýšenou činnost štítné žlázy – hypertyreózu. Hormony štítné žlázy řídí metabolismus těla a rychlost, jakou produkuje energii. Když je činnost štítné žlázy zrychlená, tělo generuje více tepla – člověku je stále horko a bývá zpocený. Kromě toho se hypertyreóza projevuje také bušením srdce, nespavostí, nervozitou, svalovou slabostí a jemností vlasů.

3. Suché dlaně

Nebo je naopak kůže vašich dlaní suchá, loupe se a nelze pořádně promazat? „To může být prvním příznakem snížené funkce štítné žlázy, hypotyreózy,“ říká Monika Arenbergerová. V takové situaci je do krve vyplavováno méně hormonů, což zpomaluje metabolismus. Poznáte to tak, že vás dlouhodobě trápí ospalost, zimomřivost, nepravidelná menstruace nebo neobvyklá nechuť k sexu.

4. Nehty vypadají jako lžička

Mají vaše nehty uprostřed podivnou prohlubeň, díky níž připomínají při troše fantazie čajovou lžičku? Možná trpíte koilonychií. Na vině bývá nedostatek železa nebo neschopnost těla železo správně vstřebat a zpracovat. Bez železa jsou nehty oslabovány, až se nakonec částečně zhroutí, čímž vznikne ona prohlubeň. Důsledkem nedostatku železa je anémie neboli chudokrevnost. Kromě lžičkových nehtů se projevuje také zvýšenou únavou, častou tvorbou modřin, brněním končetin, a v krajních případech může vést až k onemocnění srdce.

Foto: Olga Rolenko, Shutterstock.com

Jsou vaše nehty slabé jako pírko a hroutí se do tvaru lžičky? Může za tím stát nedostatek železaFoto: Olga Rolenko, Shutterstock.com

5. Rozšířené konečky prstů

Jsou vaše nehty vypouklé jako hodinové sklíčko a konečky prstů máte nepřirozeně rozšířené? „Krev je málo okysličována, důsledkem čehož se nehtové lůžko mění,“ vysvětluje dermatoložka Marie Finsterlová z Čáslavi. Nemusí se ale jednat o nic vážného – takový vzhled nehtů bývá i dědičný. Na druhé straně může značit onemocnění plic, srdce nebo zažívacího traktu.

6. Modré nehty

Víte, že podle barvy nehtů (samozřejmě ne nalakovaných) poznáte, jak jste na tom s krevním oběhem? Jsou-li růžové, znamená to, že váš krevní oběh funguje tak, jak má. Modrá až tmavě fialová barva ale naznačuje, že se tělu nedostává tolik kyslíku, kolik potřebuje. A pokud je v krvi méně kyslíku, stoupá riziko onemocnění srdce.

7. Tmavé skvrny na hřbetech rukou

Rádi se opalujete, ale zanedbáváte péči o pleť? Pak byste se neměli divit, když se na hřbetech rukou objeví tmavé skvrny, neboli pigmentové. „Ty ukazují na solární postižení kůže, kterou nositel nechrání před UV zářením,“ vysvětluje Marie Finsterlová. Pokud něco takového zaznamenáte, je podle ní vhodné nechat se vyšetřit dermatologem, aby se včas zachytily případné přednádorové nebo nádorové změny.

8. Hrubé a hrbolaté nehty

Vypadají vaše nehty jako náprstek? Tedy jsou hrubé a hrbolaté? „Obvykle se jedná o první signál postižení lupénkou – onemocněním pokožky, nebo kloubního onemocnění,“ upozorňuje doktorka Marie Finsterlová. Pokud se tedy bez zjevné příčiny povrch vašich nehtů změní, neotálejte s návštěvou dermatologa, který vám podá rozhřešení.

Reklama