Hlavní obsah

Dům, který se na dotek otevírá majitelům i přírodě

Foto: Michal Novotný

Foto: Michal Novotný

Reklama

Toužíte po klidném bydlení v zeleni se snadnou dostupností Prahy? Tak přesně takový sen si splnili majitelé domu, v němž skloubili výhody moderních materiálů a technologií s kouzlem přírodních scenérií.

Článek

Majitelé domu ve Vraném nad Vltavou si pro jeho stavbu zvolili svažitý pozemek. Místo klíčů jim k odemčení dveří stačí dotek prstu, a když se chtějí podívat do zahrady, tak ani nemusejí otevírat okna. Dům je totiž z velké části prosklený. Díky tomu je stále plný světla a téměř nepozorovaně přechází interiér v exteriér.

K domu nevede žádná silnice

Dům, který je dílem architektky Terezy Čudové Ajmové ze studia ta-architektura, je zalomený podle tvaru lichoběžníkového pozemku a vypadá, jako kdyby sestupoval po svažité zahradě. Kolem dokola ho obklopují letité ořechy a třešně.

Přístup k domu umožňuje pouze úzká příjezdová cesta, odkrojená od sousedního pozemku. Díky této poloze je důmyslně schovaný před zvědavými pohledy z okolí. Majitelé si tak mohou vychutnávat absolutní soukromí, aniž by přišli o krásné výhledy.

Foto: Michal Novotný

Do svažitého pozemku na pravém břehu Vltavy zapustil své základy tento moderní důmFoto: Michal Novotný

V hlavní roli dřevo a beton

Zadání majitelů bylo poměrně stručné. V podstatě jen určili počet pokojů a přáli si velký obývací prostor. Architektka tedy vsadila na jednoduchost minimalistického stylu, který ladila do odstínu matné bílé kávy. To se týká především nábytku a bezfalcových dveří na výšku místností. Industriální nádech interiéru dodávají pohledové betony na stropech. Jejich strohost tlumí teplejší odstíny dubového dřeva, které bylo použito na podlahu.

Přírodu mají ze všech stran

Architektka díky své představivosti docílila toho, že jsou z domu výhledy na různé strany. „Orientaci domu jsem hodně zvažovala, zda ho otevřít do zahrady a kvůli slunci na jihozápad, nebo na výhledy přes vltavské údolí, které jsou také krásné, ale směřují na sever. Nakonec se mi podařilo zkombinovat obojí,“ prozrazuje.

Foto: Michal Novotný

Terasa svým tvarem kopíruje roh obývacího pokojeFoto: Michal Novotný

Roh místnosti je jen ze skla

Zajímavým stavebním prvkem je prosklený roh z posuvných skleněných křídel, ovládaných skrytým automatickým pohonem. „Vytvořili jsme obrovskou atiku se spoustou železa, aby nedošlo k průhybu stropního betonu ani o dva centimetry a okna nepraskla. Vznikl tím však krásný výhled, který neruší ani ten nejtenčí sloupek, takže vůbec nevnímáte, že sedíte uvnitř,“ líčí architektka. Výhodou navíc je, že přirozené zastínění vytváří letitý ořech, takže nebylo třeba instalovat žaluzie.

Na terasu rovnou z obýváku

Kolejnice posuvných křídel jsou zapuštěné do země, takže průchody z proskleného obýváku na terasu jsou bezprahové. Jako terasovou podlahovou krytinu zvolili tvrdé exotické dřevo garapa.

Od zádveří lze vystoupat do patra, kde před ložnicí rodičů s šatnou a koupelnou vzniklo pódium s knihovnou. Když se naopak vydáte od vstupních dveří po schodech dolů, dostanete se k dětským pokojům, do koupelny a technické místnosti.

Foto: Michal Novotný

Na fasádní obklad bylo použito stejné dřevo jako na terasuFoto: Michal Novotný

Klíče jsou tady přežitkem

V domě nechybí ani „chytré“ vychytávky, které přispívají ke komfortnímu bydlení. To se týká například snadného přístupu do domu díky čtečce otisku prstů. „Otevírání dveří otiskem prstu klientům doporučuji standardně, otestovala jsem si ho u sebe. Můžete vyběhnout na zahradu bez obav, že si zabouchnete a nedostanete se domů. I pro děti je to výborné řešení, protože u sebe nemusejí nosit klíče,“ pochvaluje si architektka.

Na terase mohou majitelé pořádat party a grilovat. Jaké vychytávky jim pomohou?

Reklama

Související témata:

Načítám