Hlavní obsah

Nový dům si postavili kvůli krásným výhledům

Foto: Petr Zikmund

Foto: Petr Zikmund

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestěhovat se do nového domu nemusí znamenat, že se přesunete někam daleko. Manželé z jižních Čech totiž toužili především po krásných výhledech a takové místo našli jen kousek od původního bydliště.

Článek

Většinou to bývá tak, že si chcete postavit dům, a proto si začnete vyhlížet vhodný pozemek. Jedna jihočeská rodina to však pojala úplně obráceně. Když se její členové dozvěděli, že se v obci, v níž žijí, prodává parcela na kopci, odkud je překrásný výhled do okolí, koupili si ji. Pak teprve se rozhodli, že si na ní postaví nový dům. Vznikl tak obloukovitý objekt s velkými plochami, takže se majitelé mohou kochat nádhernými sceneriemi po celý rok.

Místo rekonstrukce postavili nový dům

Majitelé se svými dětmi žijí v obci na Doudlebsku už více než dvacet let. Jako mnozí jiní, také oni přemýšleli, jak naložit se stávajícím domem, až jednou potomci odejdou z domova. Původně uvažovali o celkové rekonstrukci. Když se jim však naskytla možnost koupit skvěle položený pozemek, problém se vlastně vyřešil sám. „S manželkou jsme si řekli, že jednodušší bude postavit nový menší a modernější dům,“ svěřuje se majitel.

Foto: Petr Zikmund

Fasáda domu je z desek a modřínových latí, které vytvářejí příjemný přírodní designFoto: Petr Zikmund

Architekt sladil stavbu s pozemkem

Stavbou domu byl pověřen architekt Josef Vostracký z českobudějovického Ateliéru Vostracký. Bylo potřeba umístit objekt na protáhlý obdélníkový pozemek, který má na šířku sotva 16 metrů. Nicméně architekt toho využil a navrhl atypickou stavbu ve tvaru prohnutého luku. Její předností je, že obyvatelé domu nemají výhledy jen ploché, ale doslova trojrozměrné.

„Celá jižní stěna domu je obloukovitá, největší dynamiky zaoblení dosahuje oblouk v obývacím pokoji. Důvodem byla snaha oddálit obytné prostory od hranice pozemku a zajistit soukromí a ty nejlepší výhledy do okolí. Tradiční kvádr by byl agresivní, místnosti by byly vtlačeny příliš blízko k sousednímu pozemku a chyběl by intimní odstup vyplněný zahradou. Tvar domu je díky oblouku jemný a přirozený,“ vysvětluje hlavní myšlenku archiekt.

Foto: Petr Zikmund

Terasa je pomocí sloupů vyvýšená nad úroveň zahrady Foto: Petr Zikmund

V hlavní roli sklo

Manželé si od počátku přáli, aby byla stavba klasicky zděná. Proto je přízemní obvodové zdivo z broušených cihel. Jsou zatepleny minerální rohoží ve dvojitém roštu a zavěšenou fasádou z desek a modřínových latí, které vytvářejí příjemný přírodní design.

Zděná stavba v kombinaci s hliníkovými okenními systémy s tepelně izolačními trojskly bezezbytku splnila požadavek majitele na pasivní dům, ze kterého v zimě zbytečně neuniká tepelná energie, zatímco v létě se z něj nestane sauna.

Foto: Petr Zikmund

Před nepřízní počasí chrání obyvatele boční skleněná stěnaFoto: Petr Zikmund

Kryté parkování i terasa

Příjezdová cesta je na východní straně domu, kde jsou pod přesahující střechou dvě parkovací stání, odkud se majitelé pohodlně dostanou až k hlavním dveřím a do obytné části v přízemí. Na západní straně na dům navazuje krytá terasa, odkud se otevírá jedinečný výhled na pohoří Blanského lesa. Terasa je pomocí sloupů vyvýšená nad úroveň zahrady a před nepřízní počasí chrání obyvatele skleněnou stěnou.

Bonbonkem je ložnice se saunou

Ze vstupní chodby se dostanete do všech místností, ať už se jedná o společenskou část s kuchyní, jídelním koutem a proskleným obývacím pokojem směřujícím na jih, či klidovou zónu, kde jsou dvě ložnice, toaleta, koupelna a šatna. A majitelé si dopřáli jeden malý přepych: přímo na jejich ložnici navazuje další koupelna, která je vybavená saunou.

Interiéru kromě velkých prosklených ploch dominují světlé barvy a dřevěné povrchy. S bílými stěnami a nábytkem skvěle kontrastuje sytě modrá sedací souprava, zatímco skleněný konferenční stolek ještě více odlehčí okolní prostor.

A jak celou stavbu hodnotí sám majitel? „Byla by škoda takovou příležitost nevyužít, pozemek má unikátní výhledy na pohoří Blanského lesa i jeho nejvyšší vrchol Kleť.“

Související témata:

Načítám