Hlavní obsah

Dům pro mladý pár: Otevřené prostory i soukromí ve střeše

Foto: Petr Košťál

Foto: Petr Košťál

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mladý pár si na Trutnovsku nechal postavit krásný dům s výhledem na Krkonoše. Vládnou mu jemné barvy a dřevo a ve střeše se cvičí jóga.

Článek

Rodinný dům se musel vejít na relativně úzký pozemek s danou uliční čárou. Aby z něho a také z fantastického výhledu na panoráma Krkonoš vytěžili co nejvíce a zároveň posunuli obývací pokoj co nejdál od ulice, navrhli architekti ze studia Rosa – Architekt uspořádání do tvaru L. Na uliční čáru postavili garáž a obývací pokoj odsunuli od komunikace o dalších deset metrů, čímž se zvětšila i jižní část zahrady.

Schodiště jako páteř domu

Dům s užitnou plochou 215 metrů čtverečních rozčlenili na tři úrovně: vstupní prostory s garáží a pokojem pro hosty, o 75 cm vyvýšený obývací pokoj s kuchyní a jídelnou a ložnicovou část. V současnosti tu žije mladý pár bez dětí, v druhém patře se do budoucna počítá s dalším pokojem.

Páteří domu se stalo schodiště, které je zároveň prostorem, jímž se do domu dostává ranní a večerní slunce. „Velmi nám záleželo na tom, aby schodiště bylo zpracované kvalitně, protože je v rámci domu v exponované poloze. Dodavatelská firma si na každém detailu dala záležet, takže z něj mám osobně opravdu velkou radost,“ říká architektka Martina Rosová. Kovové prvky ladí s rámy oken a vše působí velmi harmonicky.

Foto: Petr Košťál

Schodiště je páteří domu, na jeho výrobě si dali záležet (dodavatel firma Akto). Schodišťové stupně jsou obložené dýhovanou podlahou Planet Parket, kovové prvky ladí s rámy okenFoto: Petr Košťál

Otevřený prostor a terasa ve střeše

V obývacím pokoji ponechali prostor otevřený do šikminy krovu, ale v části kuchyně a jídelny byla výška moc velká. Už během architektonické studie tak ve střeše vzniklo atrium, kde má paní domu soukromí, klid a pohodlí na cvičení jógy, neboť jižní část zahrady je otočená k ulici. Navíc to sem má jen pár kroků z ložnice.

Majitelé měli od počátku představu pohodového, uvolněného a klidného bydlení. „Hledali jsme způsoby a inspiraci, jak s tímto zadáním pracovat. V rámci interiéru jsme se bavili o tom, zda do něj vpustíme nějaké venkovské vlivy, ke kterým měla hlavně paní domu velmi blízko. Nakonec se ukázalo, že vlastně hledáme moderní řešení, které ale bude v klidných barvách a blízké okolní přírodě,“ vzpomíná architektka Martina Rosová.

Dřevo, dlažba a oboustranný krb

Jako dominantní materiál bylo okamžitě jasné dřevo. Zároveň měli majitelé praktický požadavek na odolnou podlahovou krytinu v kuchyni, a tak sem nakonec zvolili keramickou dlažbu ve formátu 60 × 60 centimetrů. V obývacím pokoji zaujmou vazníky, které nejsou zakryté sádrokartonem, a naopak se jejich rastr nenosnými svislými prvky opakuje i na stěně. Mezi tyto prvky umístili knihovnu.

Dalším přáním majitelů byl oboustranný krb, jehož pozice byla vzhledem k technickému řešení poměrně přesně daná. Pilíř opatřili omyvatelnou barvou. „Složitější pak bylo umístění televize na pilíři vedle krbu, kde mohou mít povrchy relativně vysokou teplotu. Nakonec jsme objevili polystyrenové izolační panely, které lze použít pro snížení teploty tam, kde je to potřeba,“ popisuje architektka.

Foto: Petr Košťál

V kuchyni je z praktických důvodů šedá dlažba formátu 60 × 60 cm (italská firma ABK)Foto: Petr Košťál

Žádné samoúčelné „designovky“

Jiné technické nebo designové vymoženosti nebyly pro klienty, co se interiéru týče, vůbec tématem. „Když o tom přemýšlím, tak jsme si během projektu hodně ujasňovali, co by byla jen designová libůstka a co má opravdu smysl pro celek. Všechny samoúčelné věci jsme nemilosrdně ořezávali,“ dodává s úsměvem Martina Rosová.

A na co jsou architekti vůbec nejpyšnější? „Majitelé domu nám často říkají, jak se jim tu dobře bydlí. A to je pro nás nejvyšší meta, proto se projektům věnujeme.“

Vizitka studia

Pro Michala a Martinu Rosovy je architektura profesí i koníčkem – své služby nabízejí ve své architektonické a projekční kanceláři Rosa – Architekt. Široký okruh spolupracovníků jim umožňuje stavět tým podle velikosti zakázky, takže jsou schopni efektivně řešit velké i malé projekty. Chtějí být pro investory důvěryhodným partnerem a převzít na sebe odpovědnost za hladký průběh řízení i za bezproblémovou realizaci stavby. Více na rosa-architekt.cz.

Líbí se vám domy s výhledem na hory? Prohlédněte si dřevostavbu, která nabízí vyhlídku na Šumavu.

Reklama

Související témata:

Načítám