Hlavní obsah
3,4
(58)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Jemnou chuť cukety stačí podpořit troškou česneku, chilli nebo parmezánu a uvaříte z ní neslýchané dobroty.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 ks chilli papričky
  • 1 kg cukety
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky čerstvého tymiánu
  • 60 g parmazánu
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na směsi másla a oleje (máslo se tak nebude přepalovat), přihoďte na kostky pokrájené neoloupané cukety a nasekanou chilli papričku (můžete dát i chilli sušené nebo ho úplně vynechat) a 10 minut za občasného míchání restujte.

02.

Vmíchejte nasekaný česnek, nechte pár vteřin rozvonět, okořeňte tymiánem nebo provensálskými bylinkami, zalijte litrem vody nebo vývaru a osolte. Pod pokličkou vařte asi 15 minut doměkka.

03.

Tyčovým mixérem tekutinu rozmixujte dohladka, část cuket ale můžete dát stranou a do rozmixované polévky je vrátit, aby v ní byly i kousky.

04.

Vmíchejte nastrouhaný sýr (Gran Moravia, Grana Padano, Parmigiano-Reggiano), kysanou nebo 30% smetanu a dochuťte čerstvě mletým pepřem, nejlepší je bílý.

Tip: Pro hezčí barvu přihoďte hrst mrazeného hrášku a pro sofistikovanější chuť ještě před vývarem přilijte deci bílého vína a nechte odpařit. Podávejte s opečeným bílým chlebem.

Dokud je sezona, připomínám dva oblíbené cuketové recepty: zkusíte cukeťáky nebo sýrovou pomazánku s česnekem a cuketou, která je božská na topinky k vínu? Zkuste i další recepty s cuketou

Reklama

Načítám