Hlavní obsah
3,6
(45)
Foto: Martina Lancingerová

Foto: Martina Lancingerová

Barevný podzim nemusí končit ve chvíli, kdy vítr serve listí ze stromů. Rozzařte si talíře tímto vynikajícím rizotem s dýní a tempehem ve veganské i vegetariánské verzi.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Dýňové pyré
  • 400 g dýně hokaido
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 špetka soli
  • 2 naběračky zeleninového vývaru
Dále potřebujete
  • 2 ks banánové šalotky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 g rýže arborio
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 dl bílého suchého vína
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce parmezánu
  • 10 g másla
  • 100 g uzeného tempehu
  • 2 lžíce dýňových semen
  • 1/4 lžičky čerstvého mletého pepře
Článek

Postup

01.

Dýni nakrájejte na menší kostky a promíchejte se 2 lžícemi olivového oleje a špetkou soli. V troubě pečete doměkka při 170 °C. Bude to trvat asi půl hodiny.

02.

Po upečení rozmixujte dýni se dvěma naběračkami vývaru na hladké pyré.

03.

V hrnci rozehřejte olej. Šalotku nakrájejte nadrobno a nechte zesklovatět. Přisypejte rýži a míchejte na středním plameni asi 2 minuty. Přidejte najemno pokrájený česnek, římský kmín a míchejte ještě asi minutu.

04.

Rýži zalijte vínem a vařečkou míchejte, dokud se víno nevyvaří. Pak do hrnce přidejte tymián, větší špetku soli a podlijte naběračkou vývaru. Míchejte a opět čekejte, až se tekutina zredukuje. Za občasného míchání a postupného přilívání vývaru vařte rizoto, dokud není rýže na skus. Vmíchejte dýňové pyré, minutu prohřívejte.

05.

Rizoto odstavte z plotny, zasypejte parmezánem a přidejte máslo. Míchejte, dokud se nerozpustí. Pokud si přejete vytvořit veganskou verzi, namísto parmezánu přidejte stejné množství lahůdkového droždí a místo másla zakápněte trochou oleje, může být i kokosový.

Foto: Martina Lancingerová

Tempeh je považován za nejzdravější sójový produkt Foto: Martina Lancingerová

06.

Polovinu dýňových semínek nasekejte nadrobno. Tempeh nakrájejte na kostičky a opékejte na pánvi na lžíci oleje. Když začne hnědnout, přisypejte dýňová semínka, párkrát prohoďte a stáhněte z plotny.

07.

Rizoto naservírujte na talíře, posypejte tempehem se semínky a čerstvě mletým pepřem.

Připravte si i další dýňové delikatesy, které vám prozáří podzim. Upečte si lahodný dýňový quiche s balkánským sýrem anebo voňavý koláč s perníkovým kořením.

Reklama

Související témata: