Hlavní obsah

Elvis žije?! Presley, Jackson, Monroe a další slavní, kolem jejichž smrti se vyrojily spekulace

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Byly to hvězdy první třídy, svět jim ležel u nohou, fanoušci a fanynky z nich šíleli. A pak zemřeli. Nečekaně, příliš brzy, a hlavně za poněkud záhadných okolností. Jedním z nich je i král rock'n'rollu Elvis Presley, od jehož skonu dnes uplynulo 45 let. Kolem jakých dalších úmrtí kolují tajemné spekulace?

Článek

Vražda, sebevražda, nešťastná náhoda, ale také třeba fingované úmrtí. To vše jsou teorie, které kolem smrti různých slavných osobností panují i desetiletí po jejich skonu. Koneckonců, od smrti Elvise Presleyho uplynulo skoro půlstoletí a stále existují lidé, kteří jsou přesvědčeni, že stále žije.

Elvis Presley (†42)

Bezvládné tělo Elvise Presleyho našla v koupelně jeho snoubenka Ginger Alden (65). A protože šlo o krále, samozřejmě se okamžitě vyrojilo hned několik teorií, co ho zabilo. Mluvilo se o předávkování drogami, smrtelném pádu v opilosti i sebevraždě.

Byla provedena pitva, ale její výsledky rodina Presleyho stále tají, údajně mají být zveřejněny v roce 2027, tedy 50 let po smrti hudební legendy. Ovšem Dan Warlick, advokát a jeden z hlavních vyšetřovatelů Presleyho smrti, mlčet nevydržel. Zpěvák prý trpěl v době smrti velkou nadváhou a kvůli špatné stravě a závislosti na lécích měl akutní zácpu. Před smrtí prý nebyl na záchodě přes čtyři týdny, a když se o to pak s pomocí projímadel pokusil, praskla mu břišní aorta a následovala smrt.

Jedno je jisté. Muzika Elvise Presleyho je nesmrtelná, on však nikoli. I když i v tomto směru existují konspirační teorie, podle nichž zpěvák stále žije. Prý měl tehdy dost popularity a veřejného zájmu, proto fingoval svou smrt a nyní žije někde v ústraní a klidu. Další teorie říká, že měl pletky s mafií a smrt předstíral kvůli svému bezpečí.

Foto: Profimedia.cz

Charismatický, sexy, s dokonalým hlasem. Elvis Presley je prostě legendaFoto: Profimedia.cz

Marilyn Monroe (†36)

Marilyn Monroe byla sex symbol své doby, žena, po níž toužil snad každý muž. Dodnes je zpěvačka a herečka s postavou dokonalých přesýpacích hodin, s plavou hřívou a smyslnými rty, ikonou. Zemřela před 60 lety, přičemž oficiální příčina smrti zní předávkování léky, které brala na nespavost. Zda šlo o sebevraždu či nešťastnou náhodu, těžko říct.

Spolu s touto verzí se začaly rojit i ty neoficiální. Sexy krásku prý zabili vládní agenti na příkaz bratrů Kennedyových, protože bylo nutné ututlat  milostné pletky, které s nimi oběma měla.

Foto: Profimedia.cz

Byla slavná, ale také přitahovala skandály. A to až do své smrtiFoto: Profimedia.cz

Natalie Wood (†43)

Třikrát byla nominovaná na Oscara (Rebel bez příčiny, 1955, Třpyt v trávě, 1961, Muž, o němž nic nevím, 1963), hrála po boku tak slavných jmen, jako byl James Dean (†24), Steven McQueen (†50) či Frank Sinatra (†82). Měla toho jistě ještě hodně před sebou, ale osudným se jí stal noční výlet na jachtě, na nějž se vypravila s manželem, hercem Robertem Wagnerem (92), a přáteli.

Ráno nahlásil manžel Natalie Wood její záhadné zmizení z paluby. O několik hodin později bylo její tělo vyloveno z vody. Měla velké množství modřin a oděrek, proto se detektivové zaměřili na variantu vraždy, přičemž hlavní podezřelý byl právě Wagner. Hereččina sestra byla o jeho vině přesvědčená a veřejně prohlásila, že její sestru zabil. Policie ale nenašla dostatek důkazů, a tak zněla oficiální verze nešťastná náhoda. A zatím na tom nic nezměnilo ani znovuotevření případu v roce 2011, které opět pracovalo s verzí, že za smrt herečky byl zodpovědný její muž. Je to jedna z velkých záhad, které možná nebudou nikdy zcela objasněny.

Foto: Profimedia.cz

Nehoda, nebo promyšlená vražda? Foto: Profimedia.cz

Michael Jackson (†50)

Červen 2009 a svět obletěla nečekaná zpráva – zemřel Michael Jackson, hudební ikona a král popu. Oficiální příčina smrti byla otrava silným anestetikem a selhání srdce. Okamžitě se vyrojily diskuse, zda šlo o nešťastnou náhodu, či sebevraždu. Před soudem nakonec skončil zpěvákův osobní lékař, kardiolog Conrad Murray, a v roce 2011 byl odsouzen ke čtyřem rokům vězení za neúmyslné zabití, protože léky na nespavost ve vysoké dávce předepisovat MJ právě on.

I tak je tu ale ještě divoká konspirační teorie, podle níž nezemřel, jen svou smrt fingoval, aby se zbavil dluhů. Další tvrdí, že vzdal svůj život sám, protože se bál nadcházejícího světového turné, které by prý už neutáhl.

Foto: Profimedia.cz

Smrt krále popu byla pro jeho fanoušky velkou tragédiíFoto: Profimedia.cz

Jiří Schelinger (†30)

V dubnu 1981 přišlo tehdejší Československo o významnou osobnost hudební scény. Zemřel zpěvák hitů Holubí dům, Jsem prý blázen jen nebo Což takhle dát si špenát. Jiří Schelinger utonul v Dunaji, do kterého skočil z bratislavského mostu.

Sebevražda, vražda agenty tehdejší Státní bezpečnosti, ale opět i fingovaná smrt a následná emigrace. To je jen několik teorií, které tehdy začaly mezi lidmi kolovat. Pravda je ale nakonec nejspíš mnohem banálnější – říká se, že Schelinger, posilněný alkoholem a marihuanou, před kamarádem blbnul na mostě a nešťastnou náhodou spadl do řeky a utopil se.

Foto: TASR , Profimedia.cz

I kolem smrti tohoto zpěváka se rojilo hodně teoriíFoto: TASR , Profimedia.cz

Harry Houdini (†52)

Snad nejslavnější kouzelník, ikonický iluzionista, který se proslavil úniky, jež by „obyčejný smrtelník“ nezvládl.

A tak, když v roce 1926 Harry Houdini zemřel, s oficiální příčinou smrti, podle níž podlehl zánětu pobřišnice, se jeho fanoušci ani odpůrci jen tak nespokojili. Jedni tvrdili, že upsal duši ďáblu, který si ho nyní povolal k sobě, podle jiných ho otrávili jiní spiritisté. A pak je tu legenda, podle níž za Houdinim přišel student a zeptal se ho, zda je pravda, že jeho tělo vydrží jakýkoli počet silných ran. Houdini přikývl, a tak ho student začal bít holí, až ho umlátil k smrti.

Foto: Profimedia.cz

Jak by mohla být smrt legendárního iluzionisty neopředena tajemstvím?Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám