Hlavní obsah

Fikce, která se někdy protíná s realitou: Nejlepší filmy a seriály o covidu a dalších virech

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předešlé dva roky se nesly ve znamení koronavirové krize. Covid pronikl do všech oblastí našich životů a stopy zanechal i ve filmovém světě. Stal se hlavním hrdinou několika snímků a jiné, starší, kvůli němu dostaly zcela nový rozměr. Takhle vypadá epidemie na filmovém plátně!

Článek

Nejrůznější postapokalyptické filmy, kde za hrozící zkázu světa může nekontrolovatelně se šířící smrtelný vir, byly vždy oblíbené. Ale poté, co svět ochromil koronavirus, mají tyto filmy hned jiný rozměr. Tohle jsou snímky, které covid vyloženě inspiroval, ale i starší snímky, které vlastně „zaktualizoval“.

Lockdown (2021)

Tvůrci filmu jednoduše nazvaného Lockdown se nesoustředili na virus jako takový, ale na to, co všemožná opatření, zákazy, karantény a lockdowny udělaly s lidskými životy a psychikou. Příběh je vcelku jednoduchý – Linda (Anne Hathaway, 39)) a Paxton (Chiwetel Ejiofor, 45) se rozešli, ale kvůli londýnskému lockdownu jsou nuceni i po rozchodu žít v jednom bytě. Ona se jako marketingová ředitelka potýká s problémy v korporátním světě, on jako kreativec bez práce řeší tak trochu osobnostní krizi. Ale ani jeden z nich v sobě nedokáže udusit touhu po životě, po volnosti a dobrodružství, a tak se rozhodnou využít nabídky na účast při loupeži šperků.

Pravda je, že tahle romantická komedie se velkého ohlasu kritiků nedočkala, na druhou stranu je to jeden z prvních filmů reagujících na koronavirovou krizi, čímž se stává jakousi připomínkou časů, kdy jsme byli vězni ve vlastních domovech.

Foto: Profimedia.cz

Anne Hathaway v jednom z prvních snímků o době covidovéFoto: Profimedia.cz

Songbird (2020)

Tohle byl asi úplně první film, který s tématem covidu pracoval. Natočil se velmi narychlo a za minimum peněz, což je na něm podle některých kritiků znát, takže spíš než jako pozvánku na kvalitní podívanou ho berte jako povinnou součást výčtu.

Ocitnete se v roce 2024, uprostřed celosvětového lockdownu, který trvá už čtyři roky. Vycházet ven smí jen pár jedinců se silnou imunitou, covid totiž zmutoval, napadá mozkové buňky a pro polovinu nakažených je smrtelný. Lidé si nechávají doručovat vše potřebné kurýry a k právě k těm patří hlavní hrdina.

Foto: Profimedia.cz

Tohle je klasický postapokalyptický thriller s covidem v hlavní roliFoto: Profimedia.cz

Nákaza (2011)

Skvěle obsazený film, v němž si zahrál například Matt Damon (51), Kate Winslet (46), Jude Law (49) či Gwyneth Paltrow (49), byl hitem před více než deset lety. Ale hodně se o něm zase začalo mluvit právě v době covidu. Jakoby leccos předpověděl. Vir, který se z Číny rozšířil do celého světa, nekontrolovaně zabíjí, ale lidstvo se nechce vzdát a odhodlaní lékaři stále hledají protilátku.

Možná to bylo sebemrskačské, ale faktem je, že tenhle snímek se před dvěma lety dočkal jakéhosi znovuzrození. Až nečekaně hodně lidí se k němu po letech vrátilo, třeba právě ve chvíli, kdy seděli doma zavření v karanténě.

Foto: Profimedia.cz

Tenhle film se stal znovu hitem v době covidovéFoto: Profimedia.cz

Dobrý doktor (2017–2022)

Tenhle seriál z dílny Netflixu možná znáte. Příběhy neuvěřitelně talentovaného a geniálního autistického chirurga Shauna Murphyho v podání herce Freddieho Highmorea (30) se těšil velké oblibě dávno před covidem, ale ve čtvrté sérii se tvůrci rozhodli na aktuální situaci reagovat. A tak lékaři v čele s Murphym čelí náporu pacientů s covidem, karanténním opatřením, prostě hrozbě, které v té době čelil i skutečný svět.

Foto: Profimedia.cz

V době, kdy se skutečný svět potýkal s nedostatkem zdravotního materiálu, darovali tvůrci seriálu Dobrý doktor nemocnicím všechny zásoby roušek a rukavic, které měli původně pro natáčení Foto: Profimedia.cz

Smrtící epidemie (1995)

Dustin Hoffman (85) v roli armádního virologa čelí vražednému viru, který pochází ze zairské džungle, ale nyní řádí v kalifornském městečku. Je to naprostý zabiják, jeho smrtnost je sto procent! A tak se mnozí mocní představitelé domnívají, že než riskovat jeho rozšíření mimo hranice města, bude lepší ho vybombardovat, a to se všemi jeho obyvateli. Protože každý z nich představuje riziko.

Jenže hrdina se rozhodne za městečko a tamní lidi bojovat a zkouší vše možné i nemožné pro jejich záchranu.

Film Smrtící epidemie je již filmová klasika a jeden z nejlepších snímků, kde je v hlavní roli zabijácký virus.

Foto: Profimedia.cz

Smrtící epidemie patří k tomu nejlepšímu s touto tematikouFoto: Profimedia.cz

Potomci lidí (2006)

Píše se rok 2027 a svět je na pokraji zhroucení. Již 19 let se nenarodilo jediné dítě, lidé jsou neplodní. Proč? Těžko říct, mluví se o záhadném viru, který rozsévá sterilitu. Všude vládne násilí, zmatek, totalita, lidé nemají žádná práva a svobody, své životy nežijí, ale bojují o přežití.

A najednou se objeví těhotná dívka – zázrak a jediná šance pro svět. Ale také cíl těch, kteří by rádi zachovali současné totalitní nastavení společnosti. A muž, který již rezignoval, má nečekaně na starosti její ochranu a přesun do bezpečí. V hlavní roli ochránce těhotné dívky se představil skvělý Clive Owen (57).

Foto: Profimedia.cz

I tohle je klasický postapokalyptický snímek, který stojí za viděníFoto: Profimedia.cz

Že potřebujete něco oddechovějšího, než je smrtící virus? Tak zkuste tyhle Komedie až na dřeň: někomu budou připadat šílené, jiným šíleně vtipné, pobaví se ale všichni

Načítám