Hlavní obsah

Návrhář, který se zabil v den pohřbu své matky, i matka punku. Filmy o módě, které byste měli vidět

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svět luxusní módy není určený jen těm, kteří mají peníze na nákup drahých modelů. Ostatně trendy, které přinášejí věhlasné značky, pronikají i do běžné konfekce a móda je také druhem umění, který někdy stačí jen obdivovat. Divákům tuto možnost přinášejí následující dokumenty.

Článek

O módě se často tvrdí, že je povrchní a pomíjivá. Ať už chceme, nebo ne, je ovšem velkou součástí našich životů. Pokud patříte mezi módní nadšence, pak se vám jistě bude líbit některý z následujících dokumentů, které dávají nahlédnout za oponu věhlasných módních domů.

Valentino: Poslední císař (2008)

Jestli je některá země považována za módní mekku, pak je to jednoznačně Itálie, kde se zrodily ty nejluxusnější módní značky, jako je Prada či Gucci. Narodil se tam také módní návrhář Valentino Garavani (90), který oblékal třeba Elizabeth Taylor (✝79) nebo Jackie Kennedy Onassis (✝64). I po letech je jeho značka mezi celebritami více než oblíbená. Snímek přináší jeho portrét a věnuje se nejen jeho aktivním létům, ale také odchodu na odpočinek a tomu, jak si užívá svůj život plný blyštivého pozlátka.

Foto: Profimedia.cz

Návrhář si skutečně umí užívat života v luxusuFoto: Profimedia.cz

Zářijové číslo (2009)

Co stojí za vznikem lesklých magazínů, ze kterých se v trafikách usmívají dokonale oblečené a upravené modelky? Že to není jen tak, divákům ukazuje slavná šéfredaktorka amerického Vogue Anna Wintour (72), která v dokumentu připravuje tradiční podzimní speciál magazínu a skeptickým lidem se také snaží dokázat, že v módním odvětví se nepohybují jen hloupí a povrchní jedinci.

Foto: Profimedia.cz

Americkou redakci Vogue vede Anna Wintour už od roku 1988 Foto: Profimedia.cz

Dior a já (2014)

Jak vzniká nová kolekce v prestižním módním domě? Na tuto otázku přináší odpověď francouzský dokument, který sleduje dnes již bývalého uměleckého ředitele Dioru Rafa Simonse (54) a jeho cestu za debutovou Haute Couture kolekcí. Snímek ukazuje, že za krásnými šaty stojí tvrdá dřina, nervy a také tým zapálených lidí, bez kterých by to prostě nešlo. Dnes již Raf Simons pro Dior netvoří, opustil ho v roce 2015 a začal se věnovat své vlastní tvorbě. Poprvé v historii značky, která byla založena v roce 1946, potom na pozici uměleckého ředitele nastoupila žena –⁠ Maria Grazia Chiuri (58).

Foto: Profimedia.cz

Debutová kolekce pod tak prestižní značkou, to byly pro Rafa Simonse pořádné nervyFoto: Profimedia.cz

McQueen (2018)

Provokativní, dekadentní, nepraktické a rozhodně ne pro každého – tak by se daly charakterizovat modely britského návrháře Alexandera McQueena (✝40), který si dost často zahrával s temnotou. Kupříkladu jeho absolventská studentská kolekce byla inspirovaná oběťmi Jacka Rozparovače. Dokument nesoucí jeho příjmení se zabývá nejen vzestupem a produktivními léty, ale také pádem slavného návrháře, který v roce 2010 ukončil svůj život oběšením a příznačně si pro konec svého života vybral šatník plný vlastních modelů. Dlouhodobě se potýkal s depresemi a psychicky nezvládl smrt své matky. Život si vzal v den jejího pohřbu.

Foto: Profimedia.cz

Alexander McQueen se nedokázal vypořádat se svou psychikou, značka ovšem žije dálFoto: Profimedia.cz

Westwood: Punkerka, ikona, aktivistka (2018)

Britská módní návrhářka Vivienne Westwood (81) se už během své kariéry zvládla stát legendou a výrazně ovlivnila svět módy. Stála u zrodu punkového hnutí a oblékala kapelu Sex Pistols. Proslula ale nejen tím, také svou zapáleností do ochrany životního prostředí a bojem proti konzumu. V dokumentu ovšem není vykreslená jako modla, ale jako starší dáma, která je doslova posedlá kontrolou každého detailu.

Foto: Profimedia.cz

Extravagantní návrhářka se účastní nejrůznějších protestůFoto: Profimedia.cz

Chiara Ferragni – Unposted (2019)

Další dokument demonstruje prolínání módy a online světa na příkladu italské módní bloggerky, která svým oblékáním inspiruje miliony lidí po celém světě. A proto není divu, že s ní začaly spolupracovat i tradiční módní značky. Divák může díky snímku sledovat, jak vlastně vypadá život módní blogerky. Kupříkladu její sicilská svatba byla v roce 2018 ostře sledovanou událostí. Tím, čím je pro Brity svatba členů královské rodiny, tím byla pro Italy právě tato veselka, na kterou Chiara (35) oblékla róbu Dior Haute Couture.

Foto: Profimedia.cz

Blogerka je zvyklá zářit. Na fotce je v roce 2021 na filmovém festivalu v CannesFoto: Profimedia.cz

Načítám