Hlavní obsah

V zeleni! Třígenerační dům s vlastní větrnou elektrárnou

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Na otevřeném zeleném prostranství ve Středočeském kraji vznikla stavba, která boří zažité představy o bydlení pro více generací. A to nejen pro své odlehčené provedení, dílo je korunované malou větrnou elektrárnou.

Článek

Na rozlehlé zelené louce, nedaleko remízku, stojí letní dům určený pro tři generace jedné rodiny. Na první pohled tři malé domky působí, jako by v jeden celek srostly čistou náhodou.

Díky nim tu však mají dědeček, babička, táta, máma a dva kluci dost prostoru pro trávení společného času. O realizaci této stavby se postarali Daniel Baudiš a Daniel Rohan z architektonického studia DDAANN.

Soukromí má každá generace

Bílý dům s velkými okny v černých rámech a střechou z vlnitého plechu působí jako tři samostatné celky už na první pohled, ale jsou propojené. Každá část domu slouží jedné generaci. V centrální části se nachází kuchyň, jídelna a obývací pokoj, kterému dominuje krb v černé barvě. Tento prostor je srdcem stavení a schází se tu celá rodina. Díky velkým posuvným oknům je odtud přímý vstup do zahrady.

Přestože je obydlí určené ke společnému trávení času, rodina si přála, aby tu každá generace měla také svoje soukromí. Jedna zóna domu proto slouží rodičům, druhá prarodičům a třetí těm nejmladším. Prarodiče užívají vlastní „vejminek“ s obytným koutem, ložnicí a koupelnou. Rodiče mají k dispozici prostornou ložnici, koupelnu i pracovnu, která může zároveň sloužit jako hostinský pokoj. A kluci mají svoje království ve druhém patře.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Dům je rozdělen na kóje pro prarodiče, rodiče a jejich dva kluky

Světlé materiály a geometrické prvky

Dispozičně je dům výrazně rozčleněn, proto místnostmi prostupuje jednotný styl, aby je sjednotil. Pokoje jsou světlé, vzdušné, stylově čisté, řešené v geometrickém pojetí. Autoři ve velké míře využili světlou překližku, ze které je vyrobena většina nábytku, kuchyň spolu s ostrůvkem nebo dělicí příčky. Zajímavostí je umístění překližky také na stropy, díky čemuž minimalistický interiér působí útulnějším dojmem.

Vlastní větrná elektrárna

A jak je na tom exteriér? Dům bez promyšlené zahrady a vnějšího okolí by nebyl kompletní. Zahrada je rozsáhlá a rodina tu pěstuje zeleninu, ovoce i bylinky. Přilehlá pergola je porostlá zelení a majitelé si mohou užívat i zahradní sprchu. Na stavbu na jižní straně navazuje terasa, v jejímž rohu se tyčí vysoký sloup. Je to malá větrná elektrárna, která slouží k výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů v domácích podmínkách.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Dům kousek od remízku má i vlastní malou větrnou elektrárnu

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2020 se mohou do šestého ročníku soutěže hlásit už od 1. listopadu. Vítězové budou oznámeni 18. května 2021. Přihlášku, stejně jako všechny výherce a nominované z předchozích ročníků, najdete na stránkách soutěže.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek