Hlavní obsah

Čtyřpatrová vila v Tróji: Nechybí výtah ani luxusní wellness

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vila o čtyřech patrech se pro rodinu s malým dítětem může zdát mírně nepraktická, ale ne když je tu výtah. Podívejte se na do detailu propracovaný elegantní interiér s rozlehlou šatnou, kuchyní i saunou.

Článek

Tříčlenná rodina pražského šéfkuchaře si pořídila čtyřpatrovou vilu v Tróji, která byla v době koupě v takzvaném shell & core provedení. Anglické pojmenování vyjadřuje, že bytové prostory jsou v základní úpravě – plášť (shell) a jádro (core). V takových případech předá developer majitelům jen hrubou stavbu bez vnitřních příček, podlah, dveří a dalšího vybavení interiéru.

„Pro nás architekty je to ideální fáze vzhledem k otevřeným či skoro neomezeným možnostem budoucí dispozice. Nejvíc času jsme tedy v první fázi strávili diskuzí o tom, jak ideálně rozložit funkce bydlení do jednotlivých podlaží,“ vysvětlují architekti Václav a Silvie Derner ze studia Codein, kteří se o realizaci interiéru o rozloze 350 m² postarali.

Piano nobile

Když projdete vstupními dveřmi do hlavní haly, nacházíte se v prvním patře. Právě zde se kromě hlavní obytné části nachází i většina úložných prostor. Zahrada, která trojskou vilu obklopuje, leží o úroveň níž. Z galerie, která vznikla vybouráním podlahy ve vstupní hale, se obyvatelé domu dívají do obytného prostoru – toto piano nobile (česky vznešené patro) s výstupem na zahradu tvoří hlavní společenské a setkávací místo rodiny. Zcela přirozeně se koncentruje kolem kuchyně, jedné z nejdůležitějších částí interiéru. Nechybí zde ani vlastní vinotéka, která je až do posledního madla na míru.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

V domě rodiny šéfkuchaře je na míru navržená vinotéka téměř samozřejmostíFoto: Archiv Institutu bytového designu

Wellness v patře

Ve druhém patře se nachází pokoj pro návštěvy, pokoj pro syna s oddělenou průchozí tzv. walk-in šatnou a domácí wellness. „Jelikož jsou majitelé opravdoví ‚labužníci‘, dlouho jsme ladili design sauny s parní nástavbou a fitness zónu pro cvičení pilates. Z přilehlé koupelny lze bosou nohou vstoupit na terasu s venkovní vířivkou,“ popisují autoři interiéru.

Do třetího, rodičovského patra se dá vystoupat buď tříramenným schodištěm, nebo výtahem, který čtyřpatrovou vilu propojuje. V této části pod střechou se nachází ložnice, další šatna a koupelna inspirovaná klasickým italským designovým stylem.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Takzvaná walk-in šatna je v případě trojské vily skutečně velkorysáFoto: Archiv Institutu bytového designu

Inspirace tkaninami

Koncept interiéru vyplývá ze vcelku netradiční inspirace, jíž jsou tkané textilie, u kterých se střídají šířky a barvy tkaných pásů. „Myšlenku na tuto textilní parafrázi nám vnukl klient sám, přál si do nového bydliště přinést jeho staré perské koberce. Princip střídání pásů jsme vepsali do většiny námi navrhovaných ploch a výrobků. Objevíte ho na atypickém kladení dřevěné podlahy, kde se nepravidelně střídají čtyři šířky parket. Různé velikosti a průhlednosti skel zase kombinujeme na výtahové šachtě, četných prosklených stěnách či skleněném zábradlí nad galerií,“ popisují architekti ze studia Codein.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Po designové stránce našli autoři inspiraci v tkaných textiliíchFoto: Archiv Institutu bytového designu

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2020 se mohli do šestého ročníku soutěže hlásit na přelomu let 2020 a 2021. Vítězové byli vyhlášeni 21. září 2021 v pražském Centru současného umění DOX. Všechny výherce a nominované z letošního i předchozích ročníků najdete na stránkách soutěže.

Reklama

Související témata:
Troja

Načítám