Hlavní obsah

Moderní chata: Nechybí dřevo, krb ani venkovní kuchyň

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Novostavba jako vystřižená z módních alpských středisek může stát i v Česku. Kousek od Prahy si rodina postavila moderní chatu, kde vévodí dřevo, kov a nechybí ani takové třešinky na dortu, jako je krbová stěna nebo venkovní kuchyň.

Článek

Rodina hledala místo na rekreaci kousek od Prahy a v jejím hledáčku se ocitla lokalita v okrese Praha-východ. Na místě, kde už kdysi chata stávala, vznikla novostavba odkazující jednak k původní zástavbě, jednak laděná ve stylu současných rekreačních staveb. O zařízení interiéru této moderní chaty se postarala architektka Kristýna Bělohradská ze studia Inconginto.

Útulné, teplé dřevo

Dřevo, kov, antracitově šedá a dekorativní obklady – to jsou prvky, které propojují celý interiér do jednoho spolu fungujícího celku. Asi nejvýraznějším z použitých materiálů je dubová dýha spolu s masivním dubovým dřevem a k tomu doplňující kovové matné antracitové prvky. Výrazně se uplatňují také dekorativní obklady, které jsou mimo jiné v kuchyni, koupelně i vstupní hale. Na stěny autorka zvolila tmavší výmalbu, která však díky četnému užití dřeva nepůsobí ani za mák ponuře. Dřevěné obklady i nábytek nechala vyrobit na zakázku, a právě tomu, spolu s dřevěnou podlahou, vděčí interiér za dojem tepla a útulnosti.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Jídelna je od zbytku obytné zóny oddělená transparentní stěnou z dřevěných latěkFoto: Archiv Institutu bytového designu

Kuchyň venkovní i vnitřní

Srdce interiéru moderní chaty má otevřenou dispozici. Obývací část tvoří jeden celek s kuchyní, jídelnou a venkovní terasou. Kuchyni ale od obývacího prostoru částečně vizuálně odděluje výrazný krb, který je kombinací dubového dřeva a antracitového matného kovu. Vedle krbu jsou otevřené police, směrem do kuchyně se pak nachází vysoká úložná stěna s vestavnou lednicí.

Kuchyňská linka je jednoduchá, lineární, bez horních skříněk, s podsvícenou policí a kovovým profilem pro zavěšení kuchyňského náčiní. Jídelnu odděluje od zbylých částí transparentní laťková stěna, stejně jako od vstupní haly na druhé straně.

V přízemí se nachází ještě jedna kuchyně, a to venkovní. Prostor s kuchyňskou linkou a barovým stolem je možné téměř celý otevřít a propojit s venkovní terasou. Materiálově je venkovní kuchyně kombinací antracitového kovu, dubového dřeva, dekorativního obkladu a industriálního nástěnného osvětlení. Stěny jsou v cementové stěrce a spolu s kovovými barovými židlemi dodávají prostoru industriální nádech.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Hlavní obytná část má otevřenou dispozici. Navíc je možné propojit ji i s venkovním posezenímFoto: Archiv Institutu bytového designu

Osvětlení není detail

Výběr osvětlení do interiéru se často vnímá jako poslední detail, krok, který se už nějak doladí. Nemusí tomu však být vždy. Při návrhu interiéru moderní chaty hrálo důležitou roli – podle autorky dotváří celkové výtvarné vyznění interiéru. Ve vstupním podlaží se opakují funkční přisazená svítidla v černozlatém provedení, které pak doplňují nepřehlédnutelná závěsná i nástěnná svítidla. Hlavnímu obytnému prostoru vévodí pět svítidel z ušlechtilých kovů, konkrétně z mědi a mosazi. Do jídelní části autorka vybrala nástěnná svítidla pouze v mosazném provedení. Barevné kovy tak sehrály svou úlohu.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz a nejzajímavější účastníky vám postupně představujeme na našich stránkách.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2020 se mohli do šestého ročníku soutěže hlásit na přelomu let 2020 a 2021. Vítězové byli vyhlášeni 21. září 2021 v pražském Centru současného umění DOX. Všechny výherce a nominované z letošního i předchozích ročníků najdete na stránkách soutěže.

Reklama

Související témata:

Načítám