Hlavní obsah

Gratinovaná podzimní zelenina a brambory

Hodnocení:
(42)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
nízká

Chladné počasí už je tu, ale nabídka zeleniny je stále veliká. Vzala jsem tedy všechno, co jsem z darů podzimu doma našla, a udělala jsem tuhle skvělou gratinovanou zeleninu. Nebojte se toho a klidně přidejte i přebytky ze spíže a lednice. Tenhle recept nemůžete zkazit!

Ingredience pro:
4 porce
  • 6 brambor
  • 2 mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 kousek celeru
  • 1 petržel
  • 1 hrst bylinek
  • 500 ml mléka
  • 2 lžíce másla
  • 1 špetka muškátového květu
  • sůl a pepř
  • máslo na vymazání
Článek

Postup

Krok 1: Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Použila jsem brambory, mrkev, řapíkatý i bulvový celer (1/8 středně velké bulvy) a petržel, přidat by šel i pórek, kousek brokolice, kapusty nebo zelí či růžičkové kapustičky nakrájené na čtvrtiny.

Krok 2: Mléko nalijte do kastrolu nebo hluboké pánve, přidejte máslo a bylinky (na zahradě jsem otrhala tymián, šalvěj a 2 bobkové listy) a přiveďte k varu. Odstavte z plotny a přidejte nakrájenou zeleninu.

Tip: Místo mléka a másla můžete použít i smetanu.

Krok 3: Opět přiveďte k varu a na mírném plamenu vařte asi 10 minut, tekutina se zhruba z poloviny vstřebá a odpaří. Mezitím troubu zapněte na 200 °C a zapékací misku nebo pekáček vymažte vrstvou másla.

Krok 4: Směs přelijte do připravených vymazaných misek (nebo jedné větší), tekutiny by mělo být maximálně do poloviny výšky zeleniny. Vše urovnejte a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi 35 minut dozlatova. Když se začne dělat kůrčička a všechna tekutina se vstřebá, je hotovo. Podávejte jako samostatný chod nebo jako přílohu k pečenému masu nebo zapečenou zeleninou obohaťte třeba ohřívané párky k večeři.

Nejste si jistí, co je to gratinování nebo třeba blanšírování? Podívejte se na náš slovníček kuchařských termínů.

ynezorPumanzeSaNyknalC
20. 10. 2021

Reklama

Sdílejte článek