Hlavní obsah

Grilovaná panenka se slaninovými bramborami

Hodnocení:
(45)
Foto: Archiv redakce
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
střední

Milujete grilování? Připravte si panenku netradičně grilovanou v celku a k ní bramborovou pánev se slaninou a jednoduchým smetanovým dipem s pažitkou. Kromě receptu pro vás máme i skvělé video s Martinem Škodou z pořadu Grill Hunters.

Ingredience pro:
5 porcí
Na panenku
  • 1 kg vepřové panenky
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1 lžička cukru krupice
  • 1 lžička mletého bobkového listu
  • 1 lžička mletého hořčičného semínka
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 4 lžíce rostlinného oleje
Na bramborovou pánev
  • 1 kg vařených brambor
  • 400 g slaniny
  • 4 cibule
  • 1 snítka hladkolisté petržele
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • mleté chilli
Na smetanový dip
  • 400 g zakysané smetany
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • 4 lžíce čerstvé pažitky
  • mletý černý pepř
Článek

Postup

Krok 1: Smíchejte sůl, pepř, cukr, mletý bobkový list, mletou hořčici a česnek – vytvoříte tak vlastní kořenící směs. Do masa párkrát bouchněte tenderizérem, díky tomu zkřehne a koření se dostane lépe dovnitř. Poté do masa připravenou kořenící směs vmasírujte. Snažte se, ať je zakrytý opravdu každý kousek! Ochucené maso posypte ještě tymiánem a nechte zhruba hodinu marinovat při pokojové teplotě. 

Krok 2: Panenku potřete olejem a dejte na rozpálený gril. Nejdříve ji nechte zprudka zatáhnout ze všech stran na přímém ohni, aby se zbarvila a zavřela“ na povrchu, pak už ji dejte ke straně grilu a nechte pomalu dodělávat. Příprava středně propečené panenky by měla dohromady zabrat 15 až 20 minut. 

Škoda nevědět: Nebojte se dát na gril rovnou trojitou vepřovou panenku, jako jsem to udělal já ve videu. Uvidíte, že o to víc pak posadíte kamarády na zadek! Panenku před grilováním nijak nečistěte, ani neporcujte – když ji budete dělat v celku, klidně i s tukem, blánami, vždycky tak bude více šťavnatá a křehká.

Krok 3: Slaninu nakrájejte na kostky a opékejte na lžíci oleje, dokud se nezačne zbarvovat. Poté přihoďte na tenké půlměsíčky nakrájenou cibuli (tu klidně namixujte klasickou, bílou i červenou) a restujte dál, dokud se i cibule nezabarví a nezbaví se přebytečné vody. Trvá to 10 až 15 minut. Přihoďte přepůlené brambory, osolte, opepřete a ještě pár minut naplno opékejte. Ať se brambory prohřejí a chytnou barvu. Nakonec brambory dochuťte nasekanou petrželkou a případně taky chilli.

Krok 4: Česnek utřete se solí a promíchejte se smetanou, špetkou pepře a nasekanou pažitkou. Dle potřeby dip dochuťte a nechte chvíli odležet.

Krok 5: Před servírováním odpočatou panenku nakrájejte na plátky a mírně osolte. Přidejte nabušenou bramborovou pánev a taky dip. Jídlo rychle dejte na stůl a hned se do něj pusťte, ať vám to krásně šťavnaté maso nevychladne!

Náš tip: Už jste zkoušeli tenderizér? Tato moderní pomůcka se používá na změkčení syrového masa. Je vybavena malými jehličkami, které přeruší v mase tuhá vlákna místo klasického naklepávání.  

Videorecept najdete zde. Líbí se vám grilovací recept od Martina Škody? Příští středu se můžete těšit na další! 

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama