Hlavní obsah

Hádka, radost, pocit viny, překvapení. Nejúčinnější afrodiziakum máte stále u sebe

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Partnerovi vadí, že příliš utrácíte, zatímco vy máte pocit, že rodinný rozpočet držíte „v lati“. Pohádáte se kvůli tomu, přičemž v afektu pocítíte vzrušení. Osobní spory pak překvapivě dořešíte v posteli. Je tohle normální? A proč se zrovna hněv může stát vaším afrodiziakem?

Článek

Internet je zaplaven „zaručenými“ tipy, které mají stimulovat libido. Mezi afrodiziaka již dlouho patří třeba takové ústřice, jejichž účinky však vědci neprokázali, hojně se mluví i o pistáciích, čokoládě, medu nebo ženšenu. Lidé v mnoha kulturách stále hledají kouzelný lektvar na potenci, vitalitu a sexuální svěžest. Neuvědomují si však, že ty největší a nejúčinnější zbraně nosí stále u sebe. A jsou navíc zadarmo!

Proces prožívání jako stimul

Sexuální koučka Gigi Engle z Londýna říká, že touha není něco, co lze vyrobit pomocí magických látek. Koncepčně však myšlenka afrodiziak může sloužit svému účelu, stačí jen změnit pohled na věc. Vzrušit se můžete poměrně rychle, snadno a hlavně zadarmo. Stačí totiž něco cítit. Cokoli, kdekoli, s kýmkoli. V překladu to znamená, že emoční afrodiziaka jsou specifické emoční stavy, které často podvědomě spouštějí touhu a vzrušení.

Největší rozdíl mezi emocionálním afrodiziakem (dále pouze EA) a afrodiziakem na bázi nějakých látek dodávaných tělu zvenčí je ten, že EA jsou legitimní a neustále dostupné. Mezi hlavní stavy emocionální spouštěče vzrušení patří hněv, bezpečí/spokojenost, úzkost, nevázanost (volnost) a vina.

Podle Gigi Engle tento seznam v žádném případě není kompletní, lze si do něj přidat i něco, co funguje konkrétně na vás a máte to vypozorované. Vždy ale platí, že co účinkuje na jednoho, druhého může nechat chladným. Zůstaňme u příkladu partnerské hádky. Vás nakumulovaný hněv spíš utlumí a chce se vám spát. Partner ovšem může naopak po výměně názorů podvědomě toužit stres z konfliktu zahnat orgasmem, který mu poskytne úlevu od napětí. Každý je originál.

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Nesnáším, jak musíš mít vždycky pravdu! A teď se udobřímeFoto: Pressmaster, Shutterstock.com

Šmírujte sami sebe

Prozkoumání vašich osobních EA vám může pomoci lépe porozumět tomu, co vás vzrušuje a co potřebujete, abyste se cítili sexuálně nabuzení. Chcete-li zjistit, jaká by mohla být vaše emoční afrodiziaka, přemýšlejte o tom, jak byste odpověděli na tyto otázky: Co obvykle cítím ve stavu vzrušení? (Přijdu si sexy, vyzývavě, aktivně či snad provinile?) Existují nějaké běžné linie, návyky, myšlenky nebo vzorce chování, které mě obzvlášť vzrušují? Jakou emoci mám nejraději? (Překvapení, očekávání, důvěru, radost, zvědavost, podléhání, radost z toho, že jsem se překonala…). Jako zabiják sexu naopak působí podrážděnost nebo starosti.

Takže jste si dali nějaký čas na pečlivou sebereflexi a přišli jste na to, jaká jsou vaše emocionální afrodiziaka. Co teď? Výše uvedená koučka prostřednictvím svého blogu radí komunikovat se svým partnerem. Místo toho, abyste se soustředili na to, co se vám v rámci sexuálního života nedaří, zaměřte se na věci, které vás opravdu baví – a dostanou vás do nálady. Jak již bylo řečeno, emoce a sex jsou neoddělitelně spjaty, bez ohledu na to, jak vážný daný sexuální vztah je.

Pokud například cítíte větší propojení s milencem, když vám dopřává pocit bezpečí, narovinu mu sdělte, že vám dělá nesmírně dobře, když vás aspoň na chvíli podrží v náruči, jakmile přijde domů z práce. „Vyzkoušíme, jestli mi podobná gesta později večer pomohou k tomu, abych se častěji zajímala o sex?“

Berte to jako průzkum, ne návod

Podobné konverzace si dopřávejte ideálně na tichém, soukromém místě. Objevování toho, kdo jsme jako sexuální bytosti, je nikdy nekončící proces, a čím více toho odhalíme, tím lepší a kvalitnější sex bude. Gigi Engle konstatuje, že když dokážete být upřímní a otevření o svých emocích, pomáhá to vytvořit dlouhotrvající intimitu a důvěru. A to vede nejen k většímu počtu orgasmů, ale je to především další krok k získání sexuální moudrosti.

Reklama

Načítám