Hlavní obsah

Nesmírně jednoduchá metoda oživení sexuálního života. Postačí tužka a papír!

Foto: Svitlana Sokolova, Shutterstock.com

Foto: Svitlana Sokolova, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedíte na terase, u vody, užíváte si dovolenou a přemýšlíte, že by si možná váš intimní život zasloužil osvěžit, dostat povzbuzující injekci, aby to zase mělo grády? Popadněte tužku a papír a sepište si vlastní sexuální memoáry.

Článek

Psát si deník, sepisovat si a třídit myšlenky? To už mnozí dělají od dětství. V pubertě je to pak způsob, jak se vyrovnat sám se sebou i se svým okolím, deníku se svěřují tajná přání, touhy i trápení. A co si vést rovnou erotické memoáry? Sex deníku vyloženě sluší! A v čem to bude pro vás prospěšné?

Sexuální anamnéza

Mnoho sexpertů a koučů, ke kterým patří i kanadský sexuolog Cory Silverberg, doporučuje všem dospělým zahrát si na spisovatele a dát dohromady svůj vlastní sexuální příběh. Nejde o to zaměřit se na nějakou odbornou sexuální anamnézu pro lékařské účely, cílem je promyslet si své zkušenosti se sexem a sexualitou. Zde jsou jeho tři hlavní důvody, proč to udělat.

1. Budete se cítit jako po terapii

Psaní se používá jako terapeutická technika, pomáhá lidem vyznat se ve vlastních myšlenkách a pocitech, umožňuje zpracovat minulé emocionální zážitky a dává prostor k interpretaci vlastních tužeb a zkušeností. Bez ohledu na to, jak váš milostný život vypadá teď, ho díky sexuální historii uvidíte v úplně jiném světle. A i když zrovna třeba nemáte partnera, můžete se soustředit na budoucí touhy nebo masturbaci.

Nevíte, jak začít, jak váš sexuální příběh uvést? Cory Silverberg nabízí několik otázek, které vás navedou správným směrem. Například jak se v průběhu let změnil váš názor na sexuální uspokojení? Kdy vaše tělo fungovalo tak, jak jste zároveň rozumem chtěli? Co myslíte, že nejvíc ovlivnilo váš sexuální život (může to být porod, změna zaměstnání atp.).

2. Hodně se o sobě dozvíte

Občas se stává, že sex není příjemnou záležitostí. Kdekdo se dnes pere s nízkou sexuální touhou, až nechutí a s partnerem se miluje, protože má pocit, že by měl. Sledování vašeho milostného života vám umožní vidět vzorce, které mohou ovlivnit jak, kdy a proč sex chcete, nebo nechcete.

Možná vyžadujete jiný sex v období ovulace (chcete například, aby byl drsnější). Vysledování toho, co se děje a jak se během sexu cítíte, vám dává návod k sobě samým. Až se papíru svěříte se vším, co se vám kdy na poli sexuality stalo, v psaní pokračujte a z minulosti přeskočte do současnosti.

Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Pěkně postaru tužkou na papír. Možná si ale radši pořiďte diář se zámkemFoto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

3. Psaní o sexu vás uvolní a naladí

Ty nejvášnivější diskuse párů, které chodí na sexuální terapii, se týkají toho, co se komu líbí, nebo nelíbí na společném milování. Pochopitelně, že se v těchto případech preferuje upřímnost, jenže strach ze zranění partnerových citů může v otevřenosti bránit. Ať už své myšlenky plánujete zveřejnit a sdílet se svým protějškem, nebo si je necháte jen pro sebe, vyplatí se vypsat všechno podle pravdy, tak jak to cítíte. Opět z léčebných důvodů – uvolní vás to a osvobodí.

Nemůžete udělat chybu

Na psaní deníku je krásné, že neexistuje špatný způsob, jak ho pojmout, většinou se však týká tří zásadních oblastí. Za prvé – zkuste se soustředit na momenty, které ovlivnily to, kým jste (pozitivní i negativní sexuální zkušenosti, tělesné změny, počet partnerů a podobně). Za druhé – klaďte si otázky (co si ještě můžu přát, čím mě současný partner těší, čím mě zraňuje?). A za třetí – pište o masturbaci, fantaziích nebo snech. To, co máte ve své mysli, je skvělým materiálem pro obnovení intimity. Stačí si svůj výtvor po sobě přečíst… Držíte v ruce svůj osobní bestseller!

Reklama

Načítám