Hlavní obsah

Když si při sexu splete vaše jméno: Je to na rozchod, nebo za to vlastně nemůže?

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste zrovna v nejlepším, mozek vypověděl službu a jediné, po čem toužíte, je dospět k vyvrcholení. Když v tom váš protějšek zasténá jméno, cizí jméno. Všechna vášeň je rázem pryč, to je jasné. Ale měl by zmizet i ten, který si nepamatuje, s kým se miluje?

Článek

Existuje mnoho výzkumů o vztazích a sexu. Tak například, jak je to s počtem vztahů? Obecně se tvrdí, že průměrně mají ženy i muži za život čtyři až osm dlouhodobějších partnerů. O jedinečnosti každého z nich člověk nepochybuje, ale co se týče křestních jmen, sexuálních výkonů a vzpomínek, není nic výjimečného, že si je jednou popletete a dojde k trapasu. Jak je možné, že se občas objeví chyba v Matrixu a v té nejintimnější chvíli partnera oslovíte cizím jménem nebo on vás?

Názor sexuologa

Svíčky plápolají a nebýt toho, že si vás milenec slovně popletl se svojí bývalkou, došlo by na velmi bouřlivý orgasmus. Jenže teď je všechno jinak. Ovšem ne nutně špatně. Jim Pfaus, profesor neurovědy a psychologie z kanadské Concordia University, který studuje lidské chování během sexu, tvrdí, že vyslovení špatného jména je sice chyba, nicméně omluvitelná. Mozek si prý ve stavu rauše a hormonálního opojení vybavuje situace, ve kterých mu někdy bylo podobně, tedy podobně krásně. „Když jste ve stavu euforie, snadněji si připomínáte věci, jež se už staly, to je důvod, proč si občas někdo splete během milování jméno,“ vysvětluje odborník.

Jiná teorie: inteligence na nule

Jiná teorie zase tvrdí, že při milování klesá činnost mozku natolik, že člověk ztrácí rozum. Může plést páté přes deváté a sloučit minulost s přítomností, přičemž po návratu do reality jsou obvykle v rozpacích obě strany. „Cože? Já ti říkal Martino? Tak to se omlouvám, zlato, nějak mi to ujelo.“ Zatímco si milenec sype popel na hlavu, vy přemýšlíte, jestli se máte urazit a prásknout dveřmi. Nedělejte ani jedno, ani druhé, skutečně to není konec světa. Je jasné, že za sebou má nějakou sexuální minulost, ostatně, jako každý zdravý dospělý, a všechny osoby, které mu prošly postelí, v něm nechaly jistý otisk. A ten se může ve chvíli uvolnění prodrat na povrch, aniž by to znamenalo, že dotyčnou osobu miluje víc než vás.

Naopak to vlastně znamená, že byl v takovém transu, že jste ho přivedla na absolutní vrchol a byl mimo sebe.

Foto: kiuikson, Shutterstock.com

Když vám řekne v posteli jménem jiné holky, většinou to vůbec nic neznamenáFoto: kiuikson, Shutterstock.com

Jak se zachovat, když se při sexu přeřeknete

Jim Pfaus dokonce tvrdí, že lidé, kteří se opravdu naštvou, patří k patologickým žárlivcům, mají velké ego a dojem, že milence vlastní. A co dělat, když se vám stane, že se přeřeknete, a váš partner zkoprní?

Slezte z koně, přestaňte dráždit penis i cokoli jiného a protistraně vysvětlete, že se o nic nejedná, neboť ve vás pohyb/zvuk/vůně/píseň/poloha/místo (vyberte, co je libo) vyvolaly déjà vu. Tak označujeme v psychologii stav mysli, kdy máte intenzivní pocit něčeho už dříve prožitého. Partnera ujistěte o svém citu k němu. Pak přehoďte téma rozhovoru někam jinam, třeba k plánované víkendové akci či televiznímu programu, a už se k tomu nevracejte. Hlavně se nenechte vmanipulovat do hry, kdy se začnete přehnaně obhajovat a snášet důkazy o své nevině. Každá vaše reakce totiž v žárlivci vyvolá jen další proud otázek.

Výzkumy navíc ukazují, že plést si jména, a to nejen milenců a partnerů, ale i rodinných příslušníků, je běžné. A neodkazuje to na srovnatelnou hloubku citů, které k těmto lidem chováte, nebo snad fyzickou podobnost.

Reklama

Načítám