Hlavní obsah

Afrodiziaka podle vědy

Foto: Tinatin, Shutterstock.com

Foto: Tinatin, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto je tady. Všechno to flirtování a poznávání cizokrajných kuchyní, i když možná jen v Česku, je tak sexy! Máte ambice ochutnat něco, co přispěje ke zlepšení vašeho milostného života? Pak se nenechte napálit a nesáhněte vedle. Třeba investice do ústřic je úplně zbytečná!

Článek

Termín afrodiziakum vznikl z řečtiny a má spojitost s Afroditou, bohyní lásky, krásy a plodnosti. Afrodiziakum samotné je pak prostředkem k povzbuzení sexuálního vzrušení. Lidé ho hledají a užívají již věky. Zatímco ve starověku a středověku se sázelo hlavně na rostliny, obvykle jedovaté (třeba blín černý nebo durman obecný), čínští a indičtí vynalézavci za sexuální povzbuzovač považovali výměšky ropuch. A dnes? Jak to vidí vědci?

Vědci o sexu

Afrodiziaka obsahují halucinogenní alkaloid bufotenin. Bufotenin je příbuzný serotoninu, o němž je známo, že pomáhá k vytváření a udržení pozitivních emocí a nálad a zároveň je odpovědný za kontrakce některých cév. Od dob prvních pokusů už ale uběhlo hodně vody. Vědci si na jisté „zaručené“ milostné stimulanty posvítili a odhalili, v čem se naši předkové mýlili. Možná vás zjištění akademiků z Kalifornské univerzity v Irvine a Centra pro sexuální zdraví v Jižní Kalifornii překvapí.

Ústřice jako stimulant nefungují

Máte dovolenou a jdete s partnerem na večeři. Váháte, jestli si u moře objednat krevety, nebo ústřice. O tom druhém se přece ledacos povídá! Pravdu? Ústřice jsou jedním z nejstarších a nejoblíbenějších afrodiziak. Obsahují živiny jako zinek a některé aminokyseliny, o kterých se předpokládá, že ovlivňují produkci hormonů a neurotransmiterů, a tím pádem působí na sexuální touhu.

Výzkumníci, jejichž závěry uveřejnil časopis Sexual Medicine Reviews, však zdvihají varovný prst. Podle nich nic nenasvědčuje tomu, že by porce ústřic podávaná před stykem nějak zvedla chuť po sexu.

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Ústřice někomu chutnají, ale nikoho nevzrušíFoto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Med může podpořit libido

I med, který už nejslavnější lékař starověku Hippokratés (†370 př. n. l.) doporučoval pro jeho léčivé účinky, je dlouho považován za afrodiziakum. Staří Řekové přísahali na to, že když si před pohlavním stykem dopřejí pár lžic medu, vydrží déle souložit.

Je pravda, že pokud uvedená laskomina pochází z afrodiziakálních květů, třeba těch jasmínových, může chuť na sex skutečně podporovat. O medu jako takovém vědci tvrdí, že zvyšuje hladinu mužského hormonu testosteronu a podporuje erekci.

Čokoláda touhu nezvyšuje

Čokoláda obsahuje aminokyselinu tryptofan, která je klíčová pro tvorbu serotoninu, hormonu štěstí, v mozku. Tato informace je vědou ověřená.

Na druhou stranu však vědci udávají, že na sexuální funkce se žádný vliv neprokázal. Proto je myšlenka čokolády jako afrodiziaka zavádějící. Jenže ono to ani tak nevadí. Dají se s ní totiž provádět úžasné věci. Rozpusťte ji, namočte do ní prst a nakreslete na partnerovo tělo pár zajímavých obrazců a poté svůj výtvor ochutnejte. 

Foto: Ro Sen, Shutterstock.com

Mýtus o sexu a čokoládě padlFoto: Ro Sen, Shutterstock.com

Ginkgo biloba podporuje vzrušení 

Statný a nesmírně dlouho žijící strom ginkgo biloba je bylinka, kterou mají mnozí spojenou s tradiční čínskou medicínou. Používá se k léčbě řady zdravotních problémů, včetně těch sexuálního charakteru. Ginkgo biloba, jež je k sehnání jako extrakt v prášku nebo ve formě kapslí, patří k vazodilátorům, což znamená, že zvyšuje průtok krve do tělesných tkání.

Experimenty dokazují, že muži i ženy, kteří tuto bylinku užívají, zaznamenávají zlepšení milostného života a svěžejší libido.

Sexuální stimulant ženšen

Slibné účinky v tomhle směru nabízí i mocný kořen ženšen pravý. Také u něj si akademici jsou jistí, že zvyšuje sexuální vzrušení u obou pohlaví a zlepšuje erektilní funkce. V prodejnách zdravé výživy ho lze sehnat ve stejných podobách jako ginkgo. Když už tam tedy půjdete, pojistěte si výsledek nákupem obojího.

Reklama

Načítám