Hlavní obsah

Sex po infarktu? Zkuste zátěžový test se třemi kily brambor!

Foto: Rido, Shutterstock.com

Foto: Rido, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejdřív přišla tupá, palčivá bolest za hrudní kostí, pak možná i kolaps. Jak je to s mužem po infarktu myokardu a je vůbec možné se s ním milovat?

Článek

Prodělal partner infarkt myokardu? Páry se často obávají, že milostná aktivita po nemoci spustí další infarkt, nebo dokonce že muž v ložnici zemře. I pro ženy je to citlivé téma: nechtějí milence příliš „rozparádit“ a průběžně kontrolují jeho zdravotní stav, což intimnímu setkání příliš neprospěje.

Je to ale zbytečné, obvykle se není čeho bát. O zahájení sexuálního života po srdečním infarktu se má každý pacient poradit s ošetřujícím lékařem. Samotná diagnóza totiž nevystihuje závažnost onemocnění – infarkt může být rozsáhlý, nebo postihne jen malé ložisko srdečního svalu.

Jak náročný je sex s nemocným srdcem

Několik dnů po srdečním kolapsu se styk nedoporučuje, povoluje se dle závažnosti onemocnění většinou za osm, ale někdy až za 21 dní. Nic ale není tak horké, jak se zdá. Sex je běžná fyzická aktivita, což potvrzuje i psychiatr a sexuolog Ondřej Trojan z TH kliniky Praha: „Energetická a svalová náročnost při běžné souloži se dá přirovnat k vynesení zhruba tří kil brambor do druhého patra. Pokud tohle muž po infarktu zvládne, zvládne i sex.“

Bojíte se? Uklidní vás zátěžový test

Jelikož ale roli sehrává především psychika, kromě vynášení brambor do schodů pomůže i zátěžový test, který partnera uklidní a utvrdí ho v tom, že mu milování neublíží. Vhodná je třeba jízda na kole, během které se zjistí, jak velikou zátěž muž snese a s jakou intenzitou může po infarktu rehabilitovat. Znalost výsledku zátěžového testu obavy odstraní. A co dál? Zhasněte světla a zapalte svíčky!

Foto: KateYudina, Shutterstock.com

Běžný pohlavní styk je pro muže asi tak fyzicky náročný, jako když vynese pytlík brambor do druhého patraFoto: KateYudina, Shutterstock.com

Kdy začít a v jaké poloze

Jaroslava Pondělíčková-Mašlová, sexuoložka a spoluautorka knihy O sexualitě a partnerských vztazích, za první nejvhodnější aktivitu po kolapsu považuje masturbaci, kterou realizuje partnerka. Pokud jsou z nějaké strany zábrany, může muž onanovat sám.

Když je vše v pořádku, přijde na řadu pohlavní styk. V jaké pozici? Odborníci odhalili, že poloha není rozhodující. „Předpokládalo se, že leží-li muž na zádech či na boku, je tato poloha pro něho méně náročná. Nezjistil se však žádný výrazný rozdíl zatížení srdce. Fyzická námaha totiž nehraje tak důležitou roli a není třeba se jí obávat. Daleko rizikovější je emoční napětí, které sexuální styk doprovází,“ popsala výše uvedená odbornice, podle níž se sladká smrt v 80 procentech dostavuje při mimomanželském styku. Soulož s manželkou totiž není tak emočně zatěžující jako s jinou ženou.

Jak partnerovi pomoci

Je jasné, že když se během milování objeví bolest na hrudi, dušnost, záchvat bušení srdce spojený s točením hlavy, je třeba akt ukončit. Je třeba zůstat v klidu a muže uklidnit, že se nic závažného neděje. Pomáhají věty typu: „Škoda, je mi to líto, ale jelikož je zdraví přednější, počkáme ještě pár dní a pak to zkusíme znovu.“

Taktní přístup se hodí i při dalších problémech, které se mohou objevit. „Navzdory tomu, že pacient dostane poučení, kapacita jeho srdce je optimální a on žádné výrazné problémy při sexu nemá, mohou u něj léky předepsané lékařem způsobit erektilní potíže,“ objasňuje Ondřej Trojan.

Do jaké míry s tím máte počítat? Když profesor sexuologie Jan Raboch a jeho tým vyšetřili 118 ženatých mužů do 60 let, kteří byli krátce po infarktu, zjistili, že problémy s erekcí nebo sníženou chutí na sex mělo 77 procent z nich. Je-li tomu tak i u vás doma, poraďte se s ošetřujícím lékařem. A vždy mějte na paměti, že někteří vysoce rizikoví pacienti musejí být opatrnější.

Načítám