Hlavní obsah

Herci a herečky v nebezpečí: Co se stalo Ivě Janžurové?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U filmových natáčení nemusí hrát roli ani míra nebezpečnosti dané scény, a přesto může dojít k úrazu, nebo dokonce k úmrtí. A zcela bezpečná nejsou ani divadelní prkna. Kdo se zranil nebo zemřel při natáčení či představení?

Článek

Aby člověk co nejvíc minimalizoval riziko úrazu, musel by asi jen sedět doma a dívat se do zdi. Určité nebezpečí hrozí každému povolání, včetně toho hereckého. Herci nebo další členové štábu mohou přijít k úrazu při natáčení i při divadelním představení. Koho tahle smůla potkala?

Jennifer Lawrence (30)

Po natáčení druhého dílů série Hunger Games s názvem Hunger Games: Vražedná pomsta (2013) byla herečka na několik týdnů hluchá na jedno ucho. V důsledku potápění se jí totiž do obou uší dostala infekce. A aby toho nebylo málo, jedna z podvodních trysek jí propíchla bubínek. Infekce naštěstí ustoupila a bubínek se zahojil.

Foto: Profimedia.cz

Podvodní scény odnesly zpěvaččiny ušiFoto: Profimedia.cz

Miroslav Táborský (61)

Aby se někdo z protagonistů či tvůrců filmu zranil, nemusí se zrovna natáčet žádný akční snímek, někdy stačí i obyčejná česká komedie. Důkazem je herec, kterého odvezla sanitka z placu, když se točil snímek 2Bobule (2009) režiséra Vlada Lanného (50). Miroslav Táborský měl v jedné scéně utíkat a následně přeskočit přes zídku. Jenže bylo zrovna po dešti, zídka byla křehká a smekla se mu, takže uklouzl a výsledkem byla naražená žebra a přetržený křížový vaz v koleni. Stalo se to hned na začátku natáčení a jde prý o důvod, proč jeho postava pana Kozderky ve filmu skoro nechodí.

Foto: David Malík / CNC / Profimedia

Natáčení komedie z vinařského prostředí narušil odjezd Miroslava Táborského do nemocniceFoto: David Malík / CNC / Profimedia

Iva Janžurová (79)

Nebezpečí mohou skýtat i prkna, která znamenají svět. V roce 2002 spadla na známou českou herečku při večerním představení kulisa. Hrálo se zrovna Schillerovo drama Marie Stuartovna. Po nepříjemném incidentu byla herečka v bezvědomí převezena do nemocnice. Utrpěla šok a také měla na těle pohmožděniny, odřeniny a trpěla bolestí zad, hrudníku, ruky i hlavy. Během necelých čtrnácti dnů se ovšem dala do pořádku a vrátila se do práce. Nebyla to ovšem jediná její nehoda. Například v roce 2015 vypadla z auta při natáčení filmu Decibely lásky (2016) v režii Miloslava Halíka (66). Herečce se naštěstí nic nestalo.

Foto: Profimedia.cz

Iva Janžurová je důkazem, že herecké povolání může být i pořádně nebezpečnéFoto: Profimedia.cz

Brandon Lee (✝28)

Mladý život syna akčního herce Bruce Lee (✝32) předčasně ukončila nešťastná náhoda. Osudným se mu stal film Vrána (1994), který režíroval Alex Proyas (57). V jedné z posledních scén byla jeho postava zastřelena pistolí, jenže odnesl to i protagonista. Ve zbrani byl místo slepého náboje ostrý (mohla za to neodborná manipulace se špatnými projektily) a herec zemřel několik hodin po převezení do nemocnice. Jeho matka a snoubenka se následně zasadily o to, aby byl snímek dokončený za pomoci dvojníka a speciálních efektů.

Foto: Profimedia.cz

Brandon Lee ve své poslední roli ve filmu VránaFoto: Profimedia.cz

Joi Harris (✝40)

Ve věku čtyřiceti let zemřela v roce 2017 americká motocyklová závodnice a kaskadérka. Paradoxně ne při rychlé jízdě v rámci závodu, ale na natáčení snímku Deadpool 2 (2018) v režii Davida Leitcha (51) a v hlavní roli s Ryanem Reynoldsem (44). Při filmové honičce, což byla její první podobná zkušenost, nezvládla jízdu na motorce a proletěla sklem jedné z budov. Ve scéně neměla helmu a na místě zemřela. Film byl následně věnován její památce.

Foto: Profimedia.cz

Filmová kariéra závodnice neměla dlouhého trváníFoto: Profimedia.cz

Channing Tatum (40)

Trošku úsměvná, ale také velmi bolestivá nehoda se stala americkému herci při natáčení filmu Orel Deváté legie (2011) v režii Kevina Macdonalda (53). Některé scény se odehrávaly v mrazivé skotské vodě, a tak se herci zahřívali tím, že si do oblečení nalévali horkou vodu. Channing Tatum dostal od člena štábu lahev, o které nevěděl, že je v ní voda přímo vařící, a nalil si ji do kalhot. Opařil si přirození, a dokonce se mu z něj prý odchlípl kousek kůže. Močení pak bylo za trest, ale naštěstí se jeho intimní partie vcelku rychle zregenerovaly. Jako bolestné dostal od člena štábu láhev whisky.

Foto: Profimedia.cz

Mužská chlouba Channinga Tatuma utrpěla trauma z horké vodyFoto: Profimedia.cz

Jana Paulová (66)

V živé paměti má česká herečka natáčení závěrečné scény komedie režiséra Dušana Rapoše (67) Ženská pomsta (2020). Romantická scéna, kdy herečka cválá na koni po rozkvetlé louce v Beskydech, se pořádně zdramatizovala. Na koni herečka seděla po třiceti letech, zvíře nebylo na natáčení zvyklé a klapka se několikrát opakovala, až se to koni přestalo líbit a Janu Paulovou shodil. Herečka sletěla na zem, praštila se do hlavy a následně strávila tři dny v nemocnici na pozorování.

Foto: Profimedia.cz

Na premiéře filmu už byla Jana Paulová vysmátáFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám