Hlavní obsah

Hlíva ústřičná: Pomáhá proti depresi, vyladí imunitu a vypne pleť!

Foto:  Alliance, Shutterstock.com

Houba hlíva ústřičná je hotový zázrak. Když ji zařadíte do svého jídelníčku, může posílit i vaše zdravíFoto:  Alliance, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také chcete vyladit imunitu a posílit psychiku dříve, než v době podzimních plískanic začne vaše tělo volat tradiční SOS? Pokud na to hodláte jít čistě přírodně, vsaďte na hlívu ústřičnou.

Článek

Téměř každý den je váš organismus vystaven neblahým okolním vlivům, jako jsou stres, změny počasí nebo různé bakterie a viry. A když se k tomu všemu připojí absence slunečního svitu, nevyvážená strava, nedostatek spánku a pohybu, tělo snáze podlehne.

Deprese, únava či nachlazení vám ale nemusí nejbližší měsíce pokazit, pokud se na ně předem připravíte.

Posílit obranyschopnost se teď snaží spousta z vás. Místo chemických koktejlů se stále více upínáte k přirozeným posilovačům vaší obranyschopnosti ve stravě. Oblibu si získávají i takzvané medicínské houby.

Mykolog Ing. Ivan Jablonský CSc. z České zemědělské univerzity vysvětluje: „Z Asie pochází celá tradice použití hub v medicíně a i v dnešní době mají houby anebo extrakty z nich své pevné místo. Nejdůležitějším extraktem je polysacharid – složený cukr – beta glukan, který se používá na podporu obranyschopnosti organismu, ale je i znám pro své protirakovinné účinky.“

Léčivé tajemství hub se skrývá právě v glukanech. Nacházejí se i v kvasinkách, některých obilninách a mořských řasách, ale pro lidský organismus jsou nejpřirozenější právě glukany z hub. Houby obsahují látky, které pomáhají při zánětech, artérioskleróze, virových onemocněních, dokonce i onkologických onemocněních. Mezi nejúčinnější extrakty patří glukany z japonské houby shiitake (houževnatec jedlý), reishi (lesklokorka lesklá) nebo hlívy ústřičné, která roste i u nás.

Foto: Frank Gaertner, Shutterstock.com

Receptů s hlívou je celá řada. Který chutná vám?Foto: Frank Gaertner, Shutterstock.com

Hlíva obsahuje nejen beta glukany, ale i celou řadu vitaminů (B, D, C, K), proteinů, sterolů, enzymů, mastné kyseliny a stopové prvky – železo, draslík, chrom, měď, sodík, jód, selen či zinek. Obsahuje také vlákninu, která pomáhá s peristaltikou střev i vyplavováním toxinů z těla. Kromě pozitivního vlivu na posílení imunity snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak, zlepšuje elasticitu cév a pomáhá i na uvolnění ztuhlých šlach a svalů.

Imunolog Prof. MUDr. Milan Buc, DrSc. z Univerzity Komenského v Bratislavě potvrzuje: „Výhodou beta glukanu je prakticky nulová toxicita, žádné vedlejší účinky, nezjistila se možnost závislosti či předávkování. Beta glukan lze užívat podpůrně, pro lepší ochranu během období s vyšší frekvencí infekčních chorob, při stresu nebo vysoké psychické či fyzické zátěži. Své využití má také při chemoterapii, která přináší řadu nepříjemných, ale mnohdy ovlivnitelných vedlejších účinků.“

Mnohdy se používá i při vakcinaci pro zvýšení jejich účinnosti, myslete na to, pokud svou rodinu necháváte očkovat třeba proti chřipce.

Elixír krásy

Hlíva má dokonce pozitivní účinky i na zdraví a krásu pokožky. Podporuje tvorbu kolagenu v pokožce, což vede k větší pružnosti, mladšímu vzhledu a vyhlazení vrásek.

Hlíva navíc pomáhá i při léčbě ekzémů, alergií a bradavic. Svým složením napomáhá rovněž zpevňovat žilní stěny, čímž pomáhá bojovat proti křečovým žilám.

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Díky hlívě můžete mít i krásnější pleťFoto: lenetstan, Shutterstock.com

Imunita ze zahrádky

Gurmáni už dnes znají nespočet chutných receptů z hlívy, které organismu v každém případě mohou jen pomoci. Beta glukan je však v čerstvé houbě pevně vázán a v této formě je z něj využito jen malé množství.

„Navíc, největší obsah beta glukanu se nachází právě v nožkách, které jsou pro svou tuhost těžce spotřebovatelné,“ vysvětluje mykolog Ivan Jablonský. Hlívu na talíři rozhodně nezatracujte, ale na podzim, kdy je třeba imunitě pomoci, ji doplňte i ve formě potravinových doplňků a tablet.

Přišli jste hlívě na chuť – v kuchyni i ve formě tablet?

Reklama

Načítám