Hlavní obsah

Vymrzli jste? Tohle koření vás zahřeje na těle i na duši

Foto: iuliia_n, Shutterstock.com

Foto: iuliia_n, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemusejí být zrovna třeskuté mrazy a sníh. Abyste vymrzli, stačí obyčejný sychravý den strávený ve městě. Místo ke kamnům utíkejte do spíže pro zahřívací koření – a určitě ho nemusíte jen konzumovat. Víte například, jak si vykouřit byt?

Článek

Patříte k lidem, kterým je v zimě pořád chladno, máte věčně ledové prsty na rukou a na nohou a třesete se i v huňatém svetru? Sáhněte po koření a bylinkách. Jejich vůně vás prohřejí na těle i na duši – a kolikrát lépe než stopička slivovice. Některé druhy totiž prokrvují, stimulují krevní oběh nebo zrychlují metabolismus a to vše má skvělý zahřívací efekt.

Vsaďte na exotiku a přidejte

„České bylinky nejsou moc prohřívací, proto sáhněte po exotickém koření. Perfektní je zázvor, skořice, kardamom, badyán, vanilka, hřebíček nebo pepř. Neváhejte koření přidávat i do pokrmů,“ doporučuje aromaterapeutka Michaela Makulová a dodává, že v Česku kořeníme málo. „Zvlášť vegetariáni a lidé trpící na studené končetiny by si měli zahřívací koření přidávat do jídla nebo do nápojů, jak doporučuje čínská medicína,“ říká odbornice.

Foto: Elena Schweitzer, Shutterstock.com

Zázvor je klasické zahřívací kořeníFoto: Elena Schweitzer, Shutterstock.com

Skořice nejen do štrúdlu

Například oblíbenou skořici je škoda používat jen jako ozdobu nebo si ji občas nasypat do kapučína či jí ochutit jablečný kompot. Toto koření se u nás přidává především do sladkých jídel, ale například v indických nebo čínských restauracích s ní nešetří ani do slaných pokrmů. Zkuste se zahřát třeba řeckou musakou či hovězím po korsicku.

Foto: 5PH, Shutterstock.com

Skořice je vynikající i ve slané kuchyni: řecká musaka se bez ní neobejdeFoto: 5PH, Shutterstock.com

Hřebíček zatočí s mikroby

Podobné je to i s hřebíčkem – přidává se hojně do vánočních nápojů, do svařáku nebo punče, tím však jeho možnosti rozhodně nekončí. Chystáte-li se na zimní grilování nebo si budete připravovat pořádný steak, využijte ho při přípravě barbecue omáčky. Oceníte i vepřové na houbách právě s hřebíčkem. Malé voňavé hřebíčky nejen krásně voní, ale doporučují se i při nachlazení a chřipce. Mají antibakteriální a dezinfekční účinky, takže vám pomohou třeba v boji proti chřipce. Stačí špetku koření přidávat do teplých nápojů.

Foto: Mamsizz, Shutterstock.com

Hřebíček je výrazný a pomáhá i s infekcemi. Také on se hodí do masitých pokrmůFoto: Mamsizz, Shutterstock.com

Badyán – voňavá hvězda

I hvězdičkové koření, badyán, se používá nejen při přípravě zimních horkých nápojů či perníku, ale také pro vaření slaných jídel. Dobře ho zná například vietnamská a indická kuchyně a osvědčil se i v omáčkách k pečenému masu. Badyán působí dobře na nervovou soustavu, podporuje zdravý spánek i trávení – a to vše se ve svátečním shonu hodí. Přidejte hvězdičku badyánu třeba jen do černého čaje a skvělý zahřívací nápoj proti stresu je hotový. Chcete-li zahnat zimu pořádnou polévkou, uvařte si vietnamskou pho. Nebudete litovat.

Foto: sta, Shutterstock.com

Krásné hvězdičky zahřejí ve svařáku a neobejde se bez nich ani koření pěti vůníFoto: sta, Shutterstock.com

Provoňte byt zahřívacím kouřem

Společně s tělem snadno rozehřejete i smysly – zahřívací koření můžete využít i při vykuřování. Zbavíte tak domov nežádoucích pachů, pročistíte ho a vytvoříte atmosféru hygge. „Například vůně skořice zahřívá, přináší pocity štěstí a spokojenosti, je skvělá při stavech nervového vypětí, úzkosti nebo citového chladu,“ říká bylinkářka a aromaterapeutka Kateřina Polívková. Při vykuřování se osvědčuje také badyán, kardamom, zázvor či intenzivní hřebíček – v aromaterapii je spojován s láskou, ochranou a očištěním.

Domácí františek z koření

Jak na vykuřování? Můžete využít domácí kadidelnici či směs nasypat na talířek a zapálit. Postup se liší podle toho, zda pálíte svazek bylin, nebo používáte nadrcenou směs koření. Dýmající svazek lze přidržovat nad talířkem a projít po bytě v místech, která chcete vykouřit. Doutnající koření zase nahradí třeba františka – a můžete si ho vytvořit sami doma. „Vezměte dva díly benzoe, kadidla z Jávy, přidejte jeden díl skořice a jeden díl sušené bazalky,“ doporučuje recept Kateřina Polívková. Dávejte ale pozor a od doutnající směsi nikdy neodcházejte. Po vykouření pořádně vyvětrejte.

Foto: thodonal88, Shutterstock.com

Pocit čistého tepla získá domov vykuřováním. Nezapomeňte oheň hlídat a pak vyvětratFoto: thodonal88, Shutterstock.com

Domácí zahřívací olej

Dáváte-li přednost domácím lázním, připravte si vlastní zahřívací směs z éterických olejů a mažte se jí. „Použijte šest kapek sladkého pomeranče, jednu až dvě kapky kardamomu. Přidejte je do třiceti mililitrů mandlového oleje lisovaného zastudena,“ prozrazuje jeden ze svých oblíbených receptů Michaela Makulová.

„Je třeba dbát na bezpečnost. Většina éterických olejů z koření totiž dráždí kůži. Vyhněte se proto skořici, kasii a hřebíčku,“ dodává aromaterapeutka. Bezpečné jsou naopak oleje z vanilky, kardamomu nebo benzoe. A nezapomeňte, že u bylinek a koření platí důležitá zásada: všeho s mírou.

Jakou vůní se zahřejete vy?

Související témata:

Načítám