Hlavní obsah

Hra na oliheň a další: Filmy a seriály, kde se hraje o život

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro peníze, nebo prostě jen tak pro zábavu. Proto hrají lidé hry. Ale co když se na první pohled obyčejné pobavení změní v boj o holý život? Tak jako v těchto filmech a seriálech, jejichž hlavním tématem je právě hra o přežití.

Článek

Velká výhra, lepší sociální postavení, nebo jen zábava. To jsou důvody, kvůli nimž se hrdinové těchto filmů a seriálů rozhodli zahrát si hru. Měla být nevinná, neškodná, zábavná, ale stala se z ní hra o přežití. Tohle jsou nejlepší filmy a seriály s tímto tématem.

1. Hra na oliheň (2021)

Hra na oliheň je současný hit Netflixu. Tento korejský seriál slaví velké úspěchy po celém světě. Stovky životních zkrachovalců, kteří dluží, kam se podívají, se nechají zlákat ke hře, která jim může vydělat peníze. Ukáže se ale, že výhra je sice astronomická, ale cena za ni také. Vítěz je totiž jen jeden, ostatní čeká smrt. A ta číhá i v těch nejtriviálnějších dětských hrách, umřít se dá třeba i při hraní kuliček. Zatím je k vidění první série, ale tvůrci nevyloučili, že přijde i druhá.

Foto: Profimedia.cz

Nevinné dětské hry se mohou změnit v pořádná jatkaFoto: Profimedia.cz

2. Hunger Games (2012)

Tenhle film (a jeho tři pokračování) je vlastně taková kombinace sci-fi, utopistického a postapokalyptického žánru. Filmy vznikly podle knižní trilogie americké spisovatelky Suzanne Collins, která u nás vyšla pod názvy Aréna smrti, Vražedná pomsta a Síla vzdoru.

Děj je vcelku jednoduchý. Postapokalyptickému světu vládne tvrdý Kapitol, který každý rok vysílá drsnou reality show. Té se musí zúčastnit vybrané dívky a chlapci. I tady jsou jen dvě možnosti – výhra, nebo smrt, přičemž vítěz je opět jen jeden. Hlavní hrdinkou je Katniss Everdeen v podání herečky Jennifer Lawrence (31). Do hry vstoupí dobrovolně, aby ochránila svou mladší sestru. Ocitne se tváří tvář soupeřům, kteří zasvětili přípravě na hru celý svůj život. Obstojí nezkušená dívka?

Foto: Profimedia.cz

Hlavní hvězdou série Hunger Games je Jennifer LawrenceFoto: Profimedia.cz

3. Battle Royale (2000)

Japonský film patří ke klasice tohoto žánru. Téma je celkem jednoduché. Nové tisíciletí přineslo celonárodní kolaps, miliony a miliony dospělých se ocitly bez práce, statisíce studentů přestaly chodit do školy. Mládež se vymkla kontrole a začala páchat zločiny, dospělí se jich začali bát. A tak přišla školní reforma, takzvaný zákon BR (Battle Royale), na jehož základě jsou vybraní studenti nuceni hrát hru na život a na smrt. Děj filmu se točí kolem jedné třídy, které se souboj týká tentokrát.

Hra má trvat tři dny, dokud nezbude jen jediný přeživší. Ale jen za prvních šest hodin zemře dvanáct studentů, z toho čtyři spáchají sebevraždu – letos je to, zdá se, drsnější než kdy jindy.

Foto: Profimedia.cz

I tady jsou pravidla jednoduchá. Kdo přežije, vyhráváFoto: Profimedia.cz

4. Hra o přežití (1994)

Manson, bezdomovec a ztracená duše, má v plánu ukončit svůj život. Na poslední chvíli se ho ale ujme pracovník charity a nabídne mu práci u bohatého podnikatele. Vypadá to lákavě, může si vydělat slušné peníze jen tím, že bude pomáhat na lovecké akci v horách.

Jenže nic není tak snadné, jak se zdá. Ukáže se totiž, že Manson a další jemu podobní nemají zbohatlíkům jen nosit zbraně či jinak pomáhat, jejich role je úplně jiná. Sami jsou tou štvanou zvěří, těmi, které se bohatí snaží ulovit.

Foto: Profimedia.cz

Film o lovu, kde je lovnou zvěří člověkFoto: Profimedia.cz

5. Hra (1997)

Legendární snímek s Michaelem Douglasem (77) v hlavní roli je filmová klasika. Hlavní hrdina je bohatý a samotářský bankéř, který má všechno. Co dát takovému muži k narozeninám? Jeho bratr ho obdaruje zážitkem v podobě poukázky na tajuplnou hru, která má rozptýlit jeho až příliš pohodlný a nudný život.

Začne to vcelku nevinně, podpisem smlouvy, kterou Douglas stvrdí svou účast ve hře. Pak se ale začnou dít divnější a divnější věci, hlavní hrdina se ocitá v čím dál nebezpečnějších situacích, je neustále sledován a nakonec bojuje o holý život. Je to hra, ale rozhodně to není legrace.

Foto: Profimedia.cz

Úchvatný Michael Douglas v roli boháče, který se přestal nuditFoto: Profimedia.cz

6. 3% (2016)

I tohle je seriál z dílny Netflixu, tentokrát z Brazílie, přičemž na světě už jsou čtyři série. Děj se odehrává v budoucnosti, kde je svět rozdělen na elitu žijící na luxusním ostrově a na lůzu žijící ve slumech v bídě a totální nouzi. Elita tvoří 3 procenta populace, odtud název seriálu.

Jednou za rok dostane každý, komu je zrovna 18 let, jedinou šanci změnit svůj život a dostat se mezi elitu. Tohle výběrové či přijímací řízení je ale od začátku kruté a nemilosrdné, mladí v něm umírají. Otázka navíc zní, jestli stojí úspěch opravdu za to.

Foto: Profimedia.cz

Malá skupinka boháčů ovládá svět. Nepřipomíná vám to něco? Foto: Profimedia.cz

7. Úniková hra (2019) a Úniková hra: Turnaj šampionů (2021)

Téma první Únikové hry z roku 2019 je jednoduché. Parta šesti lidí se sejde při obyčejné únikové hře, takové, jakou si dnes může zahrát každý. Prostě jste zavřeni v místnosti a snažíte se pomocí logiky, šikovnosti a nápaditosti najít cestu ven. Jenže z téhle únikovky cesta ven nejspíš neexistuje, tedy ne, pokud z ní máte odejít živí.

I pokračování filmu Úniková hra: Turnaj šampionů začíná podobně. Šest lidí, úniková hra, snaha dostat se z uzamčených místností na svobodu. Neškodná zábava? Kdepak! Tady navíc účastníci musí zjistit, co je spojuje, protože hru, zdá se, nehrají poprvé. Podaří se jim přežít?

Foto: Profimedia.cz

Horory často začínají jako nevinná zábavaFoto: Profimedia.cz

Máte rádi ten pocit, když vás mrazí a bojíte se jít v noci na záchod? Zkuste těchto 6 hororů, které vás pohltí svojí strašidelnou atmosférou.

Reklama

Načítám