Hlavní obsah

Mrazivé filmy na léto: 6 hororů, které vás pohltí atmosférou

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Na co jiného se dívat v létě než na filmy, ze kterých mrazí? A že z těchto hororů vás bude mrazit opravdu pekelně. Až večer přijde čas na pořádnou duchařinu, z našich tipů si rozhodně vyberete.

Článek

Léto je na sledování hororů jako dělané. Oceníte, že vám čas od času přeběhne mráz přes záda a když pak vykouknete ven, kde příroda hraje všemi barvami a sluníčko se drží na obloze ještě docela dlouho, strach bude pryč raz dva. Tak si ještě užijte letní týdny a podívejte se na některý z hororů, který možná ještě neznáte. Tísnivou atmosféru a napětí, které bere dech, můžeme zaručit!

1. Tajemství smrti slečny Neznámé (2016)

Původ: Velká Británie | Stopáž: 86 minut

Že táta a syn vedou společný podnik, je celkem běžné, Austin a Tommy ale vlastní márnici. Pracují jako koroneři. Když se v jejich malém městečku stane vražda, musí to být právě oni, kdo provedou pitvu ženy, jejíž tělo nejeví žádné vnější známky zranění. Na začátku vcelku standardní případ se začne zamotávat v okamžiku, kdy v jejím těle najdou něco, co tam vůbec nemá co dělat. A nebude to zdaleka poslední nález. Perfektní britský komorní horor, který se odehrává prakticky v jediné místnosti. O to je ovšem atmosféra ledovější.

Foto: Profimedia.cz

Během pitvy začnou koroneři odhalovat, že oběť měla temné tajemstvíFoto: Profimedia.cz

2. Zatímco spíš (2011)

Původ: Španělsko | Stopáž: 112 minut

Evropskou královskou kolébkou hororů je bez debat Španělsko a režisér Jaume Balagueró je jedním z důvodů. Pokud jste neviděli jeho řadu už legendárních zombie hororů REC (2007-2014), které působí spíš jako zvrhlá televizní reportáž, určitě si je dejte.

Za pozornost stojí i jeho myšlenkově brilantně zvrácený cynický snímek Zatímco spíš. Odehrává se v bytovém domě v Barceloně a jeho ústřední postavou je vrátný. Ačkoli César moc neumí žít, právě jeho zdánlivě nudná práce mu umožňuje přežít. Díky sledování příchodů a odchodů a volnému přístupu do všech bytů má detailní přehled o životech nájemníků. Uspokojuje ho vědomí, že jsou na tom všichni podobně špatně jako on. Pak se ale nastěhuje Clara, která je jako reklama na štěstí. A to Césara dráždí...

Foto: COLLECTION CHRISTOPHEL © Canal+ Espana / Castelao Producciones, Profimedia.cz

Vrátný ví o životech nájemníků všechno. Jejich neštěstí jej drží nad vodouFoto: COLLECTION CHRISTOPHEL © Canal+ Espana / Castelao Producciones, Profimedia.cz

3. Uteč (2017)

Původ: USA | Stopáž: 104 minut

Ona je bílá jako alabastr, on je afroameričan. Ale co na tom, Rose Chrisova barva pleti nevadí a určitě nebude vadit ani její rodině, které jede svého nového přítele představit.

Když mladý pár dorazí, Chris je skutečně všemi vřele přijat. Rodina je až přehnaně milá a nechybí poznámky adorující černošskou rasu. Postupně ale Chrisovi začne docházet, že tady něco nehraje. Zvláštní je chování nejen bělošské rodiny, ale i jejich černošského služebnictva. Když na zahradní rodinné sešlosti Chris potká černocha, který chodí se starší dámou a chová se velmi zvláštně, pošle fotku kamarádovi a společně vypátrají jeho totožnost. Jedná se o mladíka, který před lety záhadně zmizel. Chris chce z domu šílené rodiny odjet, to už se s ním ale počítá jako s trofejí...

Foto: Universal Pictures, Profimedia.cz

Na zahradní rodinné sešlosti Chris potká dalšího afroameričana, načež mu dojde, že v téhle rodině něco nehrajeFoto: Universal Pictures, Profimedia.cz

4. Díra (2019)

Původ: Španělsko | Stopáž: 94 minut

Film můžete zhlédnout na platformě Netflix a jde o horor s výraznými sci-fi prvky. Díra je totiž vertikální pohyblivá věznice, která má na každém patře jednu celu se dvěma vězni. Jídlo dostávají vězni jednou denně. Jídelní plošina jezdí shora dolů s několikaminutovou zastávkou v každém patře. Zatímco si v horních patrech vězni užívají bohatou hostinu, k těm, co jsou níž, přijíždí postupně stále méně zbytků. Pobyt zde se tak stává bojem o přežití. Do věznice se nechá dobrovolně zavřít mladý muž jménem Goreng s ambicí toto pravidlo změnit. Jenže kolik má díra vlastně pater a co člověka čeká v těch nejspodnějších?

Nejdivnější jídla slavných. Na čem ulítávají celebrity? 

Foto: ©Netflix/Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Kolik pater má Díra a co vězně čeká v tom nejnižším?Foto: ©Netflix/Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

5. Žízeň (2009)

Původ: Jižní Korea | Stopáž: 135 minut

Zatímco za evropského titána hororů označujeme Španělsko, tím asijským je Jižní Korea. Řeč nyní není o loňském oscarovém vítězi Parazit (2019), komedii tak černé, že i v tomto seznamu by mohla najít své místo, ale o deset let starším upírském hororu Žízeň. Pojednává o křesťanském knězi, který se rozhodne stát součástí experimentu, v rámci něhož se testuje smrtící virus. Během testu však nastanou komplikace a Sang-huyn musí dostat krevní transfuzi. Jenže pak se z něj stane upír lačnící po krvi. Absurdní až groteskní horor, který vás překvapí svým tempem.

Foto: COLLECTION CHRISTOPHEL © CJ Entertainment / Focus Features International, Profimedia.cz

Kněz musí odolávat touhám a zvládnout neřesti, které ho předtím nechávaly chladnýmFoto: COLLECTION CHRISTOPHEL © CJ Entertainment / Focus Features International, Profimedia.cz

6. Smrt ve tmě (2016)

Původ: USA | Stopáž: 88 minut

Tři teenageři mají za sebou už několik vloupaček. Chtějí díky nim nastřádat tolik peněz, aby se mohli odstřihnout od svých beznadějných životů v Detroitu. Obzvláště Rocky, která žije s mladší sestrou u násilnické matky, je pro lepší osud jich obou ochotná udělat cokoli.

Další v plánu je dům slepce, kde očekávají snadnou a bohatou kořist. Po překvapivě obtížném vniknutí do domu uspí starce plynem a začnou hledat peníze. Jenže uspávací plyn nezabere a důkladně opevněný dům starce se začne jevit nebezpečnějším, než se zdálo. A o jeho majiteli to platí mnohonásobně.

Foto: Profimedia.cz

Slepý stařec se ukáže jako extrémně nebezpečný soupeřFoto: Profimedia.cz

Pokud chcete záruku opravdu překvapivého rozuzlení, dejte šanci jednomu z těchto snímků.

Reklama

Související témata:
Thrillery

Načítám