Hlavní obsah

Filmy a seriály o matkách: Na tahu i na šikmé ploše

Foto: TONDA TRAN / CNC / Profimedia

Foto: TONDA TRAN / CNC / Profimedia

Reklama

Rodičovství bývá někdy pořádná dřina, ale taky je to velká jízda plná vtipných situací. Obzvlášť když umíte brát věci s nadhledem. Třeba jako následující filmy či seriály, kde jsou matky v hlavní roli.

Článek

S dětmi je někdy pořádný kříž. Probdělé noci, tuny pokakaných plínek, hormony zblázněné těhotenstvím, porodem, kojením, snaha skloubit mateřství s prací a ještě u toho vypadat hezky. Je to pořádný nápor na nervy a je dobré naučit se brát to s nadhledem. Možná vám k tomu pomůžou i tyhle filmy a seriály s maminkami v hlavních rolích.

Matky na tahu (2016)

Tři matky, které jsou už unavené povinnostmi a hlavně tím, jak od nich každý očekává, že budou dokonalé, si jednou řeknou dost, máme právo myslet i na sebe. A tak místo pečení super zdravých bezlepkových sušenek na školní slavnosti, čtení knih o výchově či vaření tříchodových vyvážených večeří vyrazí žít i svůj vlastní život. Mila Kunis (38), Kristen Bell (41) a Kathryn Hahn (48) to v rolích vzbouřených maminek pořádně rozjedou a všem dokážou, že kouzlo mateřství netkví v dokonalosti, ale v lásce a spokojenosti všech zúčastněných. A kdyby se vám tahle jízda opravdu líbila, pusťte si i její volné pokračování Matky na tahu o Vánocích z roku 2017.

Foto: Profimedia.cz

Když si vyrazí tři zdrchané matky, bývá to pořádná jízda. Kristen Bell, Mila Kunis a Kathryn Hahn to pořádně roztočíFoto: Profimedia.cz

Kdopak to mluví (1989)

Svobodná matka Kirstie Alley (70) se při cestě do porodnice seznámí s bezdětným, svobodným a tak trochu ztřeštěným taxikářem Johnem Travoltou (67). Ten jí nakonec neplánovaně s malým chlapečkem pomáhá, až je z toho láska. K tomu přidejte vnitřní „dospělý“ hlas dítěte, které veškeré dění kolem sebe vtipně glosuje, a výborná komedie je na světě. Důkazem úspěchu jsou i dvě další pokračování: Kdopak to mluví 2 (1990) a Kdopak to mluví 3 (1993), kvalit prvního filmu ale nedosáhly.

Foto: Profimedia.cz

John Travolta byl v roli nevlastního tatínka úchvatnýFoto: Profimedia.cz

Matky (2021)

Není to tak dávno, co do kin vtrhla nová česká komedie s příznačným názvem. Děj je vcelku jednoduchý, nečekejte žádné velké oduševnělo, ale úsměv na tváři vám tenhle snímek aspoň párkrát vykouzlí. Vypráví o čtyřech kamarádkách (Hana Vagnerová, 38, Petra Hřebíčková, 42, Sandra Nováková, 39, Gabriela Marcinková, 33), které spolu kromě jiného řeší i mateřství. Jedna je totiž těhotná, druhá právě porodila, třetí je svobodná matka a čtvrtá matka žije v tak trochu vyčpělém manželství. Jak si se svými rolemi poradí, na to se určitě jděte podívat.

Foto: TONDA TRAN / CNC / Profimedia

Nový český film se skvělým obsazením: Jakub Prachař (38) a Hana Vagnerová Foto: TONDA TRAN / CNC / Profimedia

Zpátky do práce (2017–21)

Vážné téma pojaté s vtipem a nadsázkou, tak by se dal shrnout tento kanadský seriál. Čtyři ženy, kterým právě skončila mateřská, se pomalu vracejí do práce a řeší, jak skloubit péči o dítě s kariérou. V jednotlivých epizodách bojují s lecčíms – od nekontrolovatelné laktace přes otravné šéfy až po partnerské starosti.

Foto: Profimedia.cz

Jak skloubit mateřství a kariéru, to je téma mnoha žen. Catherine Reitman (40) seriál napsala, hrála i jednu z hlavních rolí a režírovala některé epizodyFoto: Profimedia.cz

Mezi námi děvčaty (2003)

Pochopit pubertální dceru je pro mnoho matek nadlidský úkol. Stejně tak mnozí teenageři jen těžko chápou, proč se jejich trapní rodiče chovají tak, jak se chovají. Možná by pomohlo, kdyby si alespoň na nějaký čas mohli vyměnit životy! A právě to se stalo Jamii Lee Curtis (62) v roli matky a Lindsay Lohan (35) jako její dceři. Po období hádek a sporů se jednoho dne probudí a každá je zničehonic v těle té druhé. Jak se to stalo, na jak dlouho to je, nebo zda je to dokonce navždy, netuší ani jedna. Po prvotním šoku ovšem začne neuvěřitelně zábavné poznávání, co doopravdy prožívá matka a co dcera.

Foto: Profimedia.cz

Puberta je často jedno z nejtěžších období rodičovstvíFoto: Profimedia.cz

Hodný holky (2018–21)

Tři matky z Detroitu bojují s nedostatkem financí a mají problém uživit své děti. Jsou už natolik zoufalé, že se rozhodnou vykrást supermarket, kde jedna z nich pracuje. Jenže se to všechno trochu zašmodrchá a kromě tržeb uloupí i peníze, které tam pere místní gang, a ony jsou nuceny s ním začít spolupracovat. Jak se z hodných holek a maminek staly gangsterky, to je hlavní téma tohoto zábavného seriálu. A jak to dopadne?

Foto: Profimedia.cz

Matky v nouzi jsou schopné skoro všeho: v hlavních rolích Mae Whitman (33), Christina Hendricks (46) a Retta (51)Foto: Profimedia.cz

Maminky z těchto snímků jsou sice občas trochu potrhlé, ale rozhodně milující. Ale pak jsou filmy, kde byste si rodiče rozhodně nevybrali: Největší filmoví šílenci, které nelze nemilovat!

Reklama

Načítám