Hlavní obsah

Večeře bez hory špinavého nádobí? 3 tipy z jednoho hrnce

Foto: David Háva

Dobroty, které nezaberou víc než jediný hrnec! Zkusíte je?

Skoro žádné nádobí, ale spousta chutí! Voňavé zeleninové kari, křehké kuřecí paličky nebo balíčky s mletým masem? Ať si vyberete kteroukoli variantu z dnešních večeří, nebudete litovat.

Článek

Určitě nám dáte za pravdu v tom, že je lepší zkrátit dobu prací v kuchyni a prodloužit si čas hodování u stolu. Sejít se k večeři je přece událost, máte si toho se svými nejbližšími za celý den tolik co říct, a jak jinak to u dělat než při dobrém jídle?

Pro přípravu zeleninového kari si pro koření zajděte vždy raději do specializovaného obchodu. Kvalita je ve srovnání se zbožím ze samoobsluhy nesrovnatelná. U kuřecích paliček zase nešiďte vínem. Je přece ideální, když můžete při vaření popíjet, takže sáhněte vždy po dobré láhvi, i když je to „jen“ do jídla. Balíčky s mletým masem vám zase budou chutnat s rustikálním chlebem s pořádnou kůrkou.

Zeleninové kari

Na 4 porce potřebujete: 1 cuketu, 1 menší dýni, 4 cibule, 6 stroužků česneku, 2 lžíce koření kari, 4 brambory, 3 lžíce olivového oleje, 3 tobolky kardamomu, sůl, čerstvý koriandr

Foto: David Háva

Zeleninové kari má výraznou a lahodnou chuť

Postup:Cibuli oloupejte, překrojte na poloviny a nakrájejte spolu s česnekem na plátky. Oloupané brambory nakrájejte na kostky. Cuketu a dýni nakrájejte i se slupkou na kousky. I když je dýně tvrdá, tepelným zpracováním velmi rychle změkne včetně slupky. Na oleji orestujte cibuli a česnek, přidejte kari a důkladně promíchejte. Přidejte brambory, sůl, tobolky kardamomu, podlejte trochou vody a duste asi 15 minut. Pak dejte do hrnce cuketu společně s dýní a dál duste, dokud není vše měkké. V případě potřeby ještě podlejte vodou. Hotový pokrm nakonec ještě podle potřeby osolte a posypte čerstvým koriandrem.

Tip:Hotový pokrm můžete ještě posypat praženými lískovými oříšky.

Kuřecí paličky s rajčaty

Na 4 porce potřebujete:8 kuřecích paliček, 1 konzervu loupaných rajčat, 6 žampionů, 2 stroužky česneku, 2 červené cibule, 200 ml bílého vína, 4 středně velké brambory, hladkou mouku, sůl, pepř, olej, tymián, rozmarýn

Foto: David Háva

Kuřecí paličky jinak, než je znáte? Rozhodně tento recept vyzkoušejte!

Postup:Na oleji opečte na čtvrtinky nakrájenou cibuli a prolisované stroužky česneku. Maso opláchněte, důkladně osušte, osolte, opepřete, obalte v hladké mouce a přidejte ho k cibulovému základu. Krátce opečte, a pak vše podlejte bílým vínem. Nechte ho odpařit a k masu vyklopte konzervu loupaných rajčat, přidejte bylinky a nakrájené žampiony. Přiklopte a duste, dokud není maso téměř hotové. Pak přidejte do hrnce ještě na kostky nakrájené brambory a duste, dokud nejsou měkké.

Tip:Při opékání cibule můžete přidat ještě na kostičky nakrájenou slaninu.

Mleté maso v čínském zelí

Na 4 porce potřebujete: 500 g mletého masa, 1 cibuli, strouhanku, 1 vejce, skořici, muškátový oříšek, sůl, pepř, 1 hlávku čínského zelí, 1 konzervu loupaných rajčat, vývar, mandlové lupínky

Foto: David Háva

Plátky mandlí jen jemně doladí vynikající chuť těchto zelných balíčků

Postup:Nakrájenou cibuli přidejte k masu. Promíchejte spolu se strouhankou, vejcem a kořením. Maso nechte chvíli odpočinout. Mezitím rozložte do mísy jednotlivé listy zelí a přelejte je vroucí vodou, aby trochu změkly.Na každý list pak dejte hromádku masové směsi, zabalte a svažte provázkem.

Balíčky skládejte do olejem vymazaného pekáčku. Přelejte loupanými rajčaty, podlejte trochou vývaru a dejte do trouby asi na 40 minut. V případě potřeby ještě v průběhu pečení podlejte balíčky trochou vývaru. Podávejte s pečivem.

Tip:Ke každé porci přidejte ještě kopeček zakysané smetany nebo creme fraiche. Pokud vám nevadí ušpinit ještě pánev, nechte cibuli na pánvi před přidáním k masu zesklovatět.

Jaká by byla u vás večeře, kdyby byl k mání jen jeden hrnec a pět surovin?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama