Hlavní obsah

Koláč z ovesných vloček s ořechy a jablky

Hodnocení:
(145)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Tento koláč je esencí podzimu. Je vláčný a voňavý díky jablkům a příjemnou chuť i křupavost mu dávají ořechy. Navíc je zdravější než klasické koláče z pšeničné mouky.

Ingredience pro:
1 koláčová forma o průměru 23 cm
Budete potřebovat
  • 2 ks jablek
  • 2 špetky mleté skořice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 180 g ovesných vloček
  • 50 g sekaných vlašských ořechů
  • 60 g hnědého cukru
  • 1 špetka soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 200 ml mléka
  • 1 vejce
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 2 g másla na vymazání
  • 1 lžíce polohrubé mouky na vysypání
Článek

Krok 1: Nejprve jablka omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na osminky. Dejte je vařit do vody se špetkou mleté skořice. Během cca 10 minut budou měkká, slijte je a rozmixujte na pyré. Co s jablečnými slupkami?

Krok 2: V jedné míse smíchejte ovesné vločky, nasekané vlašské ořechy, prášek do pečiva, jedlou sodu, druhou špetku skořice, hnědý cukr a sůl.

Krok 3: K jablečnému pyré přidejte mléko, citronovou šťávu, vejce a rozpuštěné zchladlé máslo. Vše promíchejte. 

Krok 4: Obě směsi smíchejte dohromady a vlijte do máslem vymazané a moukou vysypané koláčové formy. Pečte při 180 stupních cca 2025 minut.

Foto: Svatava Vašková

Koláč z ovesných vloček s ořechy jablky

Pokud byste nějaké ovoce měli jíst denně, je to právě jablko. Chrání srdce a cévy, svědčí střevní mikroflóře a tím i imunitě, bojuje s rakovinou, navíc vás omladí. Podívejte se na nejlepší recepty z jablek, od závinů a koláčů přes polévky až po pečené kuře či restovaná játra s jablky.

ynezorPumanzeSaNyknalC
4. 10. 2021

Reklama

Sdílejte článek