Hlavní obsah

Proč si dát každý den jablko?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Říká se, že jablko denně zahání doktora, a věděli to již staří Římané. Velký význam oblíbeného ovoce potvrzují jak mýty, tak i novodobé studie. Co je na těchto sladkých křupavých plodech tak úžasného?

Článek

Jablka pocházejí až z daleké Asie, odkud se rozšířila do všech koutů Evropy. A protože se pěstují i u nás, jejich konzumací podporujete místní produkci, navíc tak jíte to, co vyrůstá ve vašich zeměpisných šířkách. Česká jablka bývají rovněž prosta různých postřiků, které zboží z dovozu při dlouhých vzdálenostech udržují čerstvé a pěkné na pohled. A v neposlední řadě krátké přepravní vzdálenosti minimalizují ztráty cenných živin.

Proč jíst jedno jablko denně?

Již staří Římané jedli jablka ve velkém – věřili totiž, že je to ovoce nesmrtelnosti. A jak ukazuje americká studie provedená na více než osmi tisících dospělých, možná nebyli úplně daleko od pravdy. Podle ní totiž každodenní konzumace jablek podporuje dlouhověkost, chrání před různými zánětlivými onemocněními, a dokonce zvyšuje intelektuální výkon.

1. Je plné antioxidantů a posiluje imunitu

Jablka jsou dobrým zdrojem cenných flavonoidů, které pomáhají bojovat se škodlivými volnými radikály podobně jako vitaminy E a C, což jsou silné a účinné antioxidanty. Konzumace jablek pomáhá doplnit mnoho dalších cenných a nepostradatelných minerálů, jako je vápník, železo, hořčík, dusík, fosfor a zinek. Pravidelný příjem těchto látek podporuje imunitu, snižuje riziko zánětů a zpomaluje stárnutí.

Abyste zabránili ztrátě cenných živin, skladujte jablka v chladu a temnu. A pokud je chcete využít jako zdroj vitaminu C, dávejte si je čerstvá. Tepelnou úpravou se totiž ztrácí až 70 procent důležitého antioxidantu.

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Že jablko denně zahání doktora, veděli už staří ŘímanéFoto: Billion Photos, Shutterstock.com

2. Napomáhá hydrataci a hubnutí

Oblíbené ovoce je až z 80 % tvořeno vodou, takže napomáhá zdravé hydrataci. Dále obsahuje draslík, který pomáhá při hospodaření s vodou, bojuje proti zadržování tekutin v těle a působí močopudně. Jablka tak zabraňují křečím a snižují krevní tlak. Díky obsahu vody, vitaminů a vlákniny jsou navíc jablka perfektním pomocníkem v redukčním jídelníčku. „Jablíčko dokonale zasytí, dodá tělu potřebné živiny a díky sladké chuti vás přejde i chuť na cukrovinky,“ potvrzuje výživová poradkyně Lucie Tvrdoňová.

3. Detoxikuje a bojuje se zácpou

Pro vysoký obsah vlákniny pektinu se jablka doporučují k prevenci nebo i k léčbě zácpy. Musíte je ale jíst i se slupkou, právě v ní se totiž pektin nachází. Podporuje tvorbu ochranného střevního hlenu a zlepšuje tak průchodnost střev. Váže na sebe cholesterol, krevní tuky a škodliviny, jako je olovo nebo rtuť, a všechny odplavuje střevy z těla pryč. Prospívá tak nejen trávicímu systému, ale celému organismu. Proto je jablko vhodnou detoxikační potravinou.

„Pektiny mají povzbuzující vliv i na činnost jater. Tím, že čistí krev, snižují jejich překrvení,“ říká koučka zdravého životního stylu Radka Pamětická. Sladká jablíčka jsou také zdrojem vinanů, což jsou soli kyseliny vinné, které brání usazování bakterií ve střevech.

Foto: Ekaterina Pokrovsky, Shutterstock.com

Jablka se pěstují hojně i v Česku, jejich konzumace je proto pro organismus přirozenáFoto: Ekaterina Pokrovsky, Shutterstock.com

4. Doplní zdravou energii 

A nesmí se zapomenout na přírodní jednoduché cukry, které dodají okamžitou vzpruhu a energii. Je dobré vědět, že jablka nemusíte konzumovat jen syrová, aby dodala energii a důležité látky. Na podrážděný žaludek nebo průjem skvěle zapůsobí jemně povařené a vychladlé jablečné pyré, které je dobře stravitelné, a přitom dodá mnoho sil.

Chutnají skvěle v žemlovce, štrúdlu nebo jen tak. „Kromě jablečného závinu jsou strouhaná jablka vhodná i do perníku, bábovek a jiných litých těst, kde doplní obsah vlákniny, příjemně dezert zvláční a zvýší jeho nutriční hodnotu,“ radí Radka Pamětická.

Celkovému zdraví také mimořádně prospívají arašídy. Proč přidat lžíci buráků ke každé snídani?

Reklama

Načítám