Článek
Tento zajímavý moučník pochází z Řecka, kde se dělává s čerstvými fíky. Ty už mají letos po sezoně, ale ta hrušková teď právě vrcholí – a i už uskladněné hrušky budou podle odrůdy teprve dozrávat, takže si na čerstvém hruškovém koláči klidně pochutnáte i v zimě.
Mandlový koláč s hruškami
Na formu o ø 22 cm potřebujete: 200 g (1 hrnek) mletých mandlí, 3 lžíce třtinového cukru + na posypání a na formu, 2 lžíce celozrnné mouky, lžičku prášku do pečiva, 3 vejce, 100 g rozpuštěného másla + na formu, 1–2 hrušky
Postup: Množství ingrediencí je uvedené pro kulatou formu, my jsme použili obdélníkovou o rozměrech asi 30 × 12 cm – můžete si vybrat, jakou použijete. Troubu zapněte na 180 °C. Mleté mandle smíchejte s cukrem, moukou a práškem do pečiva. Vejce prošlehejte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Formu vymažte máslem a vysypte cukrem. Mandlovou směs smíchejte s vaječnou hmotou a těsto nalijte do formy. Hrušky očistěte a nakrájejte na měsíčky. Zamáčkněte je do těsta a posypte troškou cukru. Vložte do trouby a pečte asi 35 minut dozlatova.
Tip: Máte po ruce hrst mandlových lupínků? Tak jimi koláč před pečením pěkně posypejte.
Láká vás tenhle netradiční moučník?