Hlavní obsah

Hubne se lépe cvičením, nebo jídelníčkem?

Foto: thinkstock

Nemusí se z vás stát cvičební fanatik, aby se vám podařilo zhubnoutFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podaří se vám shodit kila, když si přestanete dopřávat dobrot, anebo vám víc pomůže začít pořádně sportovat? Chtěli byste zkrátka vědět, na kterou kartu máte vsadit, aby vaše hubnutí bylo úspěšné? My to víme!

Článek

Osmatřicetiletá Petra má coby manažerka náročnou práci, při níž je často ve stresu. „Za rok, kdy jsem nově nastoupila, jsem přibrala asi sedm kilo,“ říká a dodává, že i když poctivě sportuje pětkrát týdně, kila se jí dolů shodit nedaří. Kde by mohl být problém? A jak to, že si pravidelná aktivita neporadí se snížením hmotnosti?

Jídlo je základ úspěchu

„Na hubnutí funguje jednoznačně nejvíce způsob stravování,“ tvrdí specialista na posilovací tréninky Radek Mirovský. „To, jak jíte, ovlivňuje úspěch vašeho snažení až z 60 procent,“ doplňuje odborník s tím, že pohybový režim podle něj pak tvoří zhruba 20 % úspěchu a ve zbylých 20 % jsou další faktory, jako je životospráva: dodržování biorytmu, způsob regenerace, kouření a další neřesti, spánkový režim, úroveň každodenního psychického stresu a jiné.

Foto: thinkstock

Přesvědčit ke zdravému jídlu i zbytek rodiny vám ulehčí snažení v hubnutíFoto: thinkstock

Nestíhám, nesvačím...

A právě tady je asi Petřin problém: „Stres se snažím kompenzovat cvičením. Ale pravdou je, že ač jím zdravě, rozhodně ne pravidelně – většinou to přes den nestíhám, takže to pak večer doháním,“ prozrazuje na sebe Petra. Že se v ní trochu poznáváte? „Ať se budete hýbat, cvičit sebevíc, když nezměníte své špatně zažité stereotypy ve stravě, zhubnout se vám nepodaří!“ razantně tvrdí trenér Štěpán Ginzel z Hardcore-Treninky.cz.

Na cvičení nemám čas

Čtyřiatřicetiletá Lucie je jiný případ: má dvě děti a práci na půl úvazku. „Chtěla jsem shodit aspoň pět kilogramů, ale absolutně nemám čas někam chodit cvičit,“ říká s tím, že si nechala vypracovat jídelníček. „Podařilo se mi zhubnout čtyři kila za dva měsíce, ale upřímně jsem čekala víc,“ doplňuje.

Foto: thinkstock

Pohyb vám pomůže především zbavit se stresuFoto: thinkstock

Lektor powerjógy Václav Krejčík k tomu uvádí: „Pokud budete správně jíst, a nebudete cvičit, nevypracujete si svaly, které se podílejí právě na pálení tuků při jejich aktivitě,“ dodává. Nakonec se pak nedočkáte takových výsledků, jaké byste si představovali. Proto je podle něj v případě snahy zhubnout nejúčinnější kombinace obou dvou: správné stravy i pravidelného pohybu.

Tip redakce:Pro inspiraci si přečtěte také náš článek 7 největších chyb při hubnutínebo 5 rad, které vám pomohou udržet hubnoucí režim.

Pokud tedy potřebujete ubrat na hmotnosti, vsaďte na dobře vypracovaný jídelníček, tedy na správnou výživu. V potaz ale berte i fakt, že bez cvičení nebude vaše tělo nejen zdravé, ale také nebude zpevněné. A oboje vám navíc pomůže ve zlepšení nálady! Což už stojí za snahu, nebo ne?

Reklama

Načítám