Hlavní obsah

Hubnutí se zastavilo? Zjistěte, jestli není viníkem nemocná slezina

Foto: Rocketclips, Inc., Shutterstock.com

Žijete zdravě, sportujete, ale nehubnete? Může to být způsobeno onemocněním slezinyFoto: Rocketclips, Inc., Shutterstock.com

Reklama

Možná ani netušíte, k čemu slezinu máte a jak moc ovlivňuje vaši pohodu, imunitu, ale i boj s nechtěnými kily. Zjistěte, zda s ní nemáte problém...

Článek

Slezina je orgán, který je při řešení zdravotních potíží neprávem opomíjený. Přitom plní mnoho důležitých funkcí a může být příčinou řady zdravotních potíží. Nachází se na levé straně těla, těsně pod žebry. Jeho hlavní funkcí je filtrování krve. Nezanedbatelný úkol má i z pohledu imunity, pomáhá tělu zbavit se škodlivin a bakterií.

Jak souvisí s hubnutím?

Funkce metabolismu je významně navázána na hormonální systém. Pokud je vše v pořádku, metabolismus reaguje na pozitivní změny životního stylu tím, že spaluje více energie a kilogramy ubývají. Hormonální nerovnováha ale způsobuje, že ač člověk dodržuje zásady zdravého stravování a sportuje, rychlejšího metabolismu nedosáhne.

„A v tuto chvíli vstupuje do hry slezina. Kromě fyziologických funkcí spojených s čištěním zde dochází k těsnému kontaktu bílých krvinek s cirkulující krví. Cizorodé částice a škodliviny jsou zde pohlceny a likvidovány. Těmito mechanismy slezina přispívá k udržení stálosti vnitřního prostředí. Slezina pomáhá tělu zbavit se toxických látek, a proto je zásadní pro správnou funkci hormonálního systému a pomáhá nastartovat metabolismus," popisuje hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Ing. Monika Bartolomějová.

Foto: Stepanek Photography, Shutterstock.com

Potraviny čistící organismus a zrychlující metabolismus jsou i prevencí špatného fungování tohoto orgánuFoto: Stepanek Photography, Shutterstock.com

Díky řádně fungujícímu metabolismu pak organismus lépe nakládá s dodanou energií a méně ukládá do tukových zásob. Vy tím pak více spalujete i v klidovém režimu. Tedy, čím pomalejší metabolismus, tím hůře se vám hubne.

Stabilní hormonální systém je základ

Pokud je hormonální systém vyvážený, dokáže reagovat na aktuální potřeby a práci metabolismu přizpůsobovat momentální fyzické námaze a stravování. Jenže do vašeho těla každý den dostáváte celou řadu jedů, které stabilitu hormonů narušují. K tomu připočtěte stres – a výsledkem je kumulace toxinů v těle.

„Pro nastartování metabolismu je důležitá detoxikace jater od toxinů a mikrobiálních infekčních ložisek. Dále hormonální systém pomáhají udržovat slezina a slinivka,“ vysvětluje Mgr. Marie Vilánková, odbornice na očistu těla společnosti Joalis. „Slezina je mateřský orgán všech hormonálních žláz. Pro zdravý hormonální systém je nezbytné slezinu a slinivku zbavit živých i neživých toxinů podobně jako u jater."

„Vhodnou očistnou kúru nabízí čaje a potravinové doplňky s obsahem peruánské byliny Vilcacora, takzvaného kočičího drápu," doporučuje Monika Bartolomějová. Pomohou vám i výtažky z mořských řas, opuncie, ženšen či zázvor.

Foto: Feyyaz Alacam, Shutterstock.com

Očistné čaje byste si měli dopřávat v každém případě, tedy i dříve, než pocítíte možné problémyFoto: Feyyaz Alacam, Shutterstock.com

Upravte jídelníček

Správné fungování sleziny můžete ovlivnit i jídelníčkem. Nesvědčí jí jakékoli chemické látky, proto omezte polotovary a konzervy, sladkosti a slazené limonády, tavené sýry, uzeniny, bílou mouku a alkohol. Pozor také na nepravidelný režim v jídle a nárazové přejídání.

Naopak na seznam vhodných potravin si připište přirozeně sladké ovoce, jako maliny, jahody a meruňky, dále luštěniny, ořechy a semínka, tmavou rýži, pohanku, žitnou mouku, ovesné vločky, dýni, celer, zvěřinu, zelený čaj nebo čaj z maliníku. Dobře jí dělá i některé koření, jako kurkuma, rozmarýn, skořice, fenykl či šalvěj.

Tradiční čínská medicína považuje slezinu za jeden z nejdůležitějších orgánů, který kromě regulace fyziologických procesů odpovídá i za psychickou rovnováhu. Nebýt sleziny, tak se duševní nerovnováha podepíše na všech orgánech. Ideální prevencí pro zachování správných funkcí sleziny je tedy i eliminace stresu a starostí v každodenním životě.

Co myslíte, máte slezinu v pořádku?

Reklama

Související témata:

Načítám