Hlavní obsah

Ideální dohra po sexu? Víme, kterých 5 věcí byste měla udělat hned po něm

Foto: Sotnikov Mikhail, Shutterstock.com

Foto: Sotnikov Mikhail, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dostatek sexu je prospěšný nejen pro váš vztah, ale i pro vaši psychiku, fyzičku a imunitu. Přesto je pár věcí, které je lepší hned po sexu vykonat, pokud se po něm necítíte dobře.

Článek

Milostný život by vám měl přinášet radost a uspokojení, nikoli bolest, slzy nebo obavy. Pokud se po sexu občas necítíte dobře, napravte to. Není na co čekat.

Nejste (u)spokojená?

Zatímco váš partner vedle vás spokojeně oddechuje, vy jste se svého vyvrcholení nedočkala. Je-li to výjimečné, nemusíte z toho dělat vědu, ať už je na vině nedostatečná péče partnera, vaše nenaladění nebo vnější narušitelé. Jestliže už si ale ani nedokážete vzpomenout, jak váš orgasmus vypadá, měla byste si o tom s partnerem promluvit hned, i když se vám do hovoru nechce. Je to rozhodně lepší, než se tím vnitřně užírat a na partnera to vypálit třeba při nějaké hádce jako zle míněnou výčitku. 

„Důležité je si uvědomit, že sexualita je věc dobrovolná a má přinášet potěšení oběma účastníkům,“ tvrdí terapeutka pro mezilidské vztahy Mgr. Lucie Mucalová. Nejste tu jen vy pro svého partnera, ale i on pro vás, nemělo by mu tedy být lhostejné, že si sex neužíváte. Neviňte z toho ale jen partnera, naučte se uvolnit a vnímat své tělo pozitivně, zlodějem orgasmu může být totiž i vaše psychická nepohoda. „Sebevědomí ve vztahu a v oblasti sexuality je základ. Sebevědomá žena si může i sexualitu užívat naplno, jelikož zůstává sama sebou,“ vysvětluje terapeutka.

Jste bolavá a odřená?

Jestliže jste „tam dole“ rozbolavělá, odřená nebo dokonce krvácíte, může to být způsobeno přílišnou razantností sexu nebo obdařeností vašeho partnera. V takovém případě je lepší zasáhnout vždy včas, ještě během sexu. Zkuste změnit tempo či volit vám příjemnější polohy, případně můžete vzít na pomoc lubrikační gel. Pokud jste to nestihla při aktu, partnerovi o všem co nejdříve povězte, určitě nebude chtít, abyste milováním fyzicky trpěla. Opět je vše jen o komunikaci.

Jestliže po milování krvácíte, skočte si hned na toaletu a také si dejte sprchu, ať minimalizujete riziko případného zánětu. Doporučujeme také zvolnit a dát si od sexu na den či dva oraz, minimálně než se zahojíte. 

V případě, že ale pálení, dření a špinění pociťujete téměř pokaždé, můžete trpět vaginální suchostí. S tou se potýkají ženy především v menopauze, výjimkou ale nejsou ani mladší ročníky, komplikace mohou nastat i při užívání některých léků nebo po operaci. Hydratace je důležitá, takže dbejte na pitný režim a v lékárně si pro příště pořiďte nehormonální zvlhčující gel či krém.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Bolest se může objevit, ale většinou je řešitelnáFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Bojíte se nemocí?

Během sexuálního styku dochází snadno k přenosu různých typů virů a bakterií. Pokud tedy nespíte jen s jedním stálým partnerem, měl by pro vás být kondom samozřejmostí. Částečně může pomoci důsledná hygiena, a to ideálně před aktem, ale i do několika málo minut po něm. Horká voda a mýdlo sice mohou množství bakterií snížit, ale rozhodně na ně nelze spoléhat jako na účinnou metodu. Nepouštějte se ani do výplachů pochvy, těmi si spíše ublížíte a před pohlavně přenosnými nemocemi vás rozhodně neuchrání.

Pokud máte po nechráněném styku výčitky a obavy z nákazy, rozhodně nečekejte, jak to samo dopadne. Hlídejte se, pozorujte a v případě, že na sobě sledujete jakékoli změny, vyhledejte lékaře. Na gynekologii či dermatovenerologii určitě zamiřte, pokud se vám na genitáliích objevily opary, svědivé pupínky, trápí vás řezavá bolest, křeče nebo atypický výtok. Některé nemoci se mohou zprvu projevovat i jako obyčejná chřipka, některým zase trvá, než se naplno projeví. V tomto bodě bohužel platí, že je lepší myslet na prevenci než se trápit s následky.

Trpíte na záněty?

Pohlavní styk je snad nejčastější příčinou infekce močových cest. Zní-li vám povědomě problémy jako pálení při močení, časté nutkání na močení, řezavá bolest či křeče, zkuste posílit imunitní systém, ale také eliminovat rizika (vyhýbejte se příliš razantnímu sexu – pokud právě proběhl, tak zkuste partnera propříště požádat o jemnější milování). Pomáhá dostatečný pitný režim, urologický čaj (přidejte do něj lžičku jedlé sody, snižuje kyselost a rychle zbaví pálení), čaje z břízy, kopřivy či pampelišky, brusinky a brusinková či borůvková šťáva. Do jídelníčku zařaďte kvalitní jogurty s živými mléčnými bakteriemi a močopudnou zeleninu (celer, petržel, okurka).

Rovněž pozor na zavlečení bakterií či kvasinek do vaginy nebo močové trubice, například při střídání normálního a análního sexu. V oblasti konečníku se totiž běžně vyskytují, ale přenese-li je partner na penisu či prstech do vaginy nebo k močové trubici, máte zaděláno na kvasinkovou infekci či zánět močových cest. „Žena by se měla vždy po styku vymočit, čímž dojde k výplachu močových cest a vyprázdnění infikované moči,“ doporučuje MUDr. Jaroslav Porš z Urologické ambulance Turnov účinnou prevenci. Jestliže si anální sex rádi užíváte, samozřejmostí by měla být sprcha před i po milování.

Snažíte se o miminko?

Toužíte-li po miminku, radí se zůstat po styku ještě chvíli v klidu ležet, případně podložit zadeček a zvednout nohy. Vědecky podložené to není, ale maminky si tuto babskou radu doporučují již léta, tak proč ji nevyzkoušet. Také se hned nevrhejte do horké vany, a to platí obecně a rovněž pro vašeho partnera – u žen přehřívání způsobuje poruchy ovulace, mužům zas likviduje spermie. A poslední rada pro „snažilky“: především se uvolněte a užijte si svůj orgasmus, který by měl být až po partnerovi. Stahy dělohy při něm totiž napomáhají dospět spermiím k vajíčku.

A co po sexu děláte vy?

Reklama

Načítám