Hlavní obsah

Tohle umí léčit moře: Nadváha, kašel i záněty močových cest! Které je na co nejlepší?

Foto: Look-Studio, Shutterstock.com

Foto: Look-Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od moře si většina lidí s chutí odváží krásně hnědou pokožku. Slunce a slaná voda nám ale prospívají i jinak než hnědým tónem. Víte, které vaše zdravotní problémy zmírní pobyt u moře?

Článek

Dovolenou u moře mnoho lidí bere jako příležitost, jak nachytat bronz a odpočinout si. Jestli ale trávíte většinu exotické dovolené jenom na lehátku na pláži, možná vás inspirujeme, abyste se více ponořili i do slaných vln – mořská voda má totiž celou řadu blahodárných vlivů na zdraví.

A nejenom voda: léčivé účinky má sůl, mořské bahno, dokonce chaluhy i řasy, tak se nebojte a pořádně se do nich zavrtejte. Příznivé je i vdechování přímořského vzduchu – něco pro sebe děláte, i když jen tak lenošíte.

Jednotlivá moře se od sebe svými účinky samozřejmě liší a i s ohledem na to můžete cíleně volit dovolenou. „Například vzduch u pobřeží Černého moře obsahuje jodové páry, které jsou v ranních hodinách nejsilnější. Léčí zánět průdušek, kašel a další dýchací potíže. Černé moře navíc pomáhá s problémy kůže, jako je ekzém nebo lupenka,“ říká tisková mluvčí CK Neckermann Jana Hájíčková.

Dalším zdravotně velmi prospěšným je Mrtvé moře. „Zatímco obyčejná mořská voda obsahuje asi 3,5 procenta soli, voda v Mrtvém moři desetkrát tolik. Na některých místech pobřeží vytvořila voda nánosy černého bahna. Obrovské množství jodu a bromu v něm, ve vodě a ve vzduchu příznivě působí na celý nervový systém. Nejvíce si účinky moře pochvalují pacienti trpící na lupenku a atopické ekzémy,“ dodává Jana Hájíčková.

Nejméně slané je Baltské moře, nicméně zdejší vzduch obsahuje velké množství jodu. Ten urychluje metabolismus a zabraňuje ukládání cholesterolu v krvi – právě k Baltu si tedy naplánujte redukční dietu. K nejteplejším a nejčistším patří Rudé moře: je druhé nejslanější, a proto je vhodné pro lidi trpící dýchacími potížemi a revmatismem. Jadran obsahuje 40 g soli na litr vody a ulevuje při problémech s kůží a dýcháním.

Foto: javi_indy, Shutterstock.com

Vědomě si užívejte všeho, co vám dovolená u moře nabízí. Zájezd se tak změní v parádní ozdravný pobytFoto: javi_indy, Shutterstock.com

Regenerace pro pokožku

Cítíte se po mořské koupeli ulepení a hned utíkáte pod sprchu? Nedělejte to, je to škoda. „Naše pokožka potřebuje především vápník, hořčík, jod a brom. Všechny tyto látky mořská voda obsahuje, a proto bývá pobyt u moře pro pokožku prospěšný,“ vysvětluje MUDr. Miloš Kravciv z Lékařského domu Praha 7. Především hořčík je velmi účinný při hydrataci pokožky a po návratu od moře ucítíte, že je vaše kůže hladší a jemnější.

Zbavte se celulitidy

Všechny bojovnice s celulitidou by se měly vrhnout do moře a nechat svá stehna a pozadí masírovat slanými vlnami. Mořská voda otevírá póry a pomáhá pokožce s odplavením usazených toxinů. Pohyb v mořské vodě navíc zlepšuje cirkulaci krve, což ocení všechny orgány i lymfatický systém. Když je zpomalený a ucpaný, pak se to projeví mimo jiné právě pomerančovou kůží.

Foto: Mihajlo Ckovri, Shutterstock.com

Slaná voda nadnáší a masíruje – nemusíte podávat plavecké výkony, stačí v moři prostě být a nechat se hýčkat vlnamiFoto: Mihajlo Ckovri, Shutterstock.com

Zahojte se

Máte rozpraskané paty a drobné ranky na rukách? Možná se nejprve budete vztekat, že ve slané vodě drobné šrámy štípou a pálí, ale koupel v moři je zároveň vydezinfikuje a pomůže s rychlejším hojením. A písek na pláži postupně zjemní hrubá chodidla k nepoznání.

Zamávejte ženským problémům

Koupel v mořské vodě působí blahodárně i na zánětlivá onemocnění v intimních partiích. Zatímco v rybníku nebo chlorovaném bazénu riskujete, moře je na záněty močových cest doslova balzám a možná uleví i při chronických vaginálních potížích. Jen se hned po koupání nezapomeňte převléct do suchého. Moře si poradí i s dalším strašákem žen – s příznaky menopauzy; selen a jod chrání štítnou žlázu, stěžejní orgán ženského hormonálního systému.

Posilte imunitu

Mořská voda je bohatá na řadu živin, které podporují imunitní systém a dokážou bojovat s všemožnými záněty. Rozhodně slanou vodu nepijte, voda dokáže otevřít póry v pokožce a potřebné minerály a vitaminy se do organismu dostávají úplně samy.

Ulevte páteři i kloubům

Trápí vás záda nebo klouby? I tady slaná voda nabízí pomoc. Nadnáší víc než voda sladká, navíc plaváním ve vlnách spálíte více kalorií, takže můžete pěkně v teple rozhýbat ztuhlé a bolavé části těla a k tomu trochu zhubnout. Bosá chůze po písku i po oblázcích promasíruje chodidla, aktivuje celý pohybový systém, a ještě poslouží jako peeling.

Pořádně se nadechněte

Také máte pocit, že se vám u moře lépe dýchá? Vzduch tu obsahuje jod, brom, vápník, hořčík, sodík, selen a hlavně záporné ionty. Bude se vám proto lépe spát a zmírní se i nepříjemné symptomy průduškových i plicních nemocí. Přímořské povětří pomáhá čistit sliznice a uvolňovat zahleněné dýchací cesty, uleví se tak i silným kuřákům a lidem trpícím chronickou rýmou.

Také se u moře cítíte dobře a v lepší kondici?

Načítám