Hlavní obsah

Intenzivní péče, která nezruinuje váš rozpočet: Vyzkoušejte oleje, které se hodí i pro mastnou pleť

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak dostat z pleťových olejů to nejlepší? Musíte na to jít chytře. Zařaďte je do svojí pleťové rutiny klidně i v létě a uvidíte, že se vám pleť zkoušená sluníčkem a teplotními přechody odmění.

Článek

Oleje neprospějí jen suché pokožce a rozhodně nepatří pouze do zimního období. Mohou pomoci všem typům pleti k lepší regeneraci, k omlazující masáži, proti vráskám i ke zjemnění. Jak olejové produkty správně používat? A jak si vybrat ten správný pro sebe?

Oleje a další skincare

„Vše, co na pleť nanášíme, nanášíme na vlhkou pokožku,“ říká kosmetička Martina Milcová z Nobilis Tilia. A to si zapamatujte. Oleje můžou na pleti vytvořit neprostupnou vrstvu, a tím pádem pokožku paradoxně ještě víc vysušit. Proto je klíčové nanést je na navlhčenou pleť, abyste si zajistili, že vlhkost do pleti uzamknete. Vstřebání oleje můžete podpořit tím, že ho budete do pleti vtlačovat pomocí dlaně a prstů.

Oleje můžete s klidem kombinovat se zbytkem péče. To znamená nanést sérum, krém a na závěr olej. Pak jde o poměrně intenzivní rutinu, která je vhodná zejména na večer, pleť pak může pěkně regenerovat. Olej se samozřejmě dá používat i ráno, pokud vám to vyhovuje. Patří opět na krém nebo místo něj a pak pokračujte s make-upem. Budete překvapené, jakého svěžího a šťavnatého vzhledu pleti dosáhnete. Olej můžete také přímo nakapat do svého běžného denního či nočního krému a spojit tak dva kroky v jeden.

I mastná plet může olej

Jedním z největších mýtů je pak ten, že olej patří jen na suchou pleť. „Mastné pleti určitě prospěje, jen je třeba pečlivě vybírat. Pokud nesáhnete například po hutném avokádovém oleji, není třeba se jich bát, naopak! I mastnou pleť je třeba kvalitně vyživovat, aby se zbytečně nevysušovala,“ odpovídá Barbora Blahůšková z obchodu s bio kosmetikou BiOrganica. Konečně se totiž zbavíte začarovaného kruhu přílišného odmašťování pokožky a paradoxně tak větší tvorby mazu.

„Volila bych spíše lehčí produkty ideálně s obsahem kokosového oleje, který má přirozené antibakteriální účinky,“ radí Barbora Blahůšková. Díky nim tak omezí tvorbu pupínků nebo je pomůže rovnou léčit. Stejné účinky má i olej levandulový a šípkový.

Foto: shinshila, Shutterstock.com

Levandulový olej prospěje zejména mastné a problematické pleti, pomůže léčit pupínkyFoto: shinshila, Shutterstock.com

Jak zvolit olej pro citlivou pleť?

Na výběr kosmetiky je náročnější také citlivá pleť, i pro tu se ale oleje najdou. „Vybíráme takové, které zvyšují odolnost citlivé pleti, zároveň ji dostatečně chrání a zbytečně nezatěžují. Mohu doporučit například rostlinné oleje lískový, makadamiový, jojobový, mandlový, mokřadkový, šípkový nebo olej z pšeničných klíčků. Je možné je mezi sebou míchat a tak si vytvořit vlastní výjimečnou směs,“ doporučuje kosmetička Martina Milcová.

Vždy je potřeba nejdřív vyzkoušet, zda vám daný produkt bude sedět na menší ploše pokožky. „V případě hodně citlivé pokožky se mi osvědčil mandlový a jojobový olej, které se hodně podobají našemu kožnímu mazu, a proto jsou obvykle velmi dobře snášeny, a to i miminky,“ dodává na téma citlivé pleti a olejů Barbora Blahůšková.

Anti-age elixíry

Olejová séra kombinují jeden či více olejů a další výtažky a účinné látky, především ty, které bojují proti vráskám. Nejsilnější olejové zbraně proti vráskám jsou například olej arganový, šípkový, avokádový a makadamiový.

Skvělou strategií je kombinovat oleje s pleťovými květovými vodami. Ty slouží k dočištění pleti nebo právě k jejímu navlhčení, když se chystáte nanést olej. A když už máte na pleti olej, proč ho nevyužít i k masáži pomocí rolleru nebo kamenu gua-sha? Takovou omlazující proceduru si můžete dopřávat několikrát do týdne.

Omlazující elixíry

Foto: archiv firem

Zleva: pleťový olejový elixír Sedmikráska Manufaktura, 300 Kč (30 ml); pleťový olej Argan & Opuncie Saloos, 249 Kč (20 ml)Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Zleva: zpevňující pleťový olej Granátové jablko Weleda, 538 Kč (30 ml); bio arganový olej Zahir, 338 Kč (30 ml)Foto: archiv firem

Zklidnění pleti

Foto: archiv firem

Zleva: zklidňující pleťové olejové sérum Orchidea, Natava, 499 Kč (30 ml); bio jojobový olej Nobilis Tilia, 334 Kč (100 ml)Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Zleva: šípkový olej Sopahoria, 227 Kč (50 ml), prodává Notino; mandlový olej Kvitok, 135 Kč (50 ml), prodává BioooFoto: archiv firem

Pro mastnou i problematickou pleť

Foto: archiv firem

Zleva: denní olej Inlight, 1395 Kč (30 ml), prodává BiOrganica; levandulový olej Purity Vision, 279 Kč (100 ml), prodává EconeaFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Zleva: hroznový olej Havlíkova Apotéka, 208 Kč (30 ml); čajovníkový olej Renovality, 322 Kč (100 ml)Foto: archiv firem

Reklama

Načítám