Hlavní obsah
3,1
(37)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Podzimní sezona začala, nastal čas oprášit recepty z jablek. Až se nabažíte štrúdlů a koláčů, přidejte pár jablíček i do těsta na lívance. Budou vláčné a šťavnaté, rychle hotové a k odměření surovin vám postačí hrnek.

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
15 kusů
  • 2 ks jablek
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 ks vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 1 špetka soli
  • 4 lžíce oleje
K podávání
  • 4 lžíce mascarpone
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • 1 hrst ořechů
Článek

Postup

01.

Středně velká jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubším struhadle. Do mísy prosejte mouku se špetkou soli a práškem do pečiva.

02.

Vejce prošlehejte s mlékem, vlijte k mouce a těsto krátce rozmíchejte metličkou. Dbejte, aby se do těsta zapracovala i mouka ze dna mísy, jinak ale nemusíte šlehat nijak dlouho a pečlivě. Nakonec do těsta zlehka vmíchejte i nastrouhaná jablka.

03.

Větší těžší pánev lehce potřete olejem a rozehřejte na vyšší, ne však nejvyšší stupeň (na elektrickém sporáku stupeň 7–8 z 10). Pomocí menší naběračky na pánev lijte těsto a zvolna smažte, až se okraje lívanců začnou zlehka vybarvovat, potrvá to asi 2–3 minuty. Poté je opatrně obraťte a osmažte z druhé strany. Takhle zpracujte všechno těsto, pánev podle potřeby potřete dalším olejem.

Tip: Ke smažení lívanců ráda používám přepuštěné máslo, dodá jim ještě lepší chuť.

04.

Podávejte podle svých zvyklostí: já mám ráda lívance horké, s kouskem studeného másla a špetkou skořicového cukru. Přidat ale můžete i noček z mascarpone nebo husté zakysané smetany, med, javorový sirup a hrst nasekaných ořechů.

Máte jablka a starou vánočku či mazanec a málo kuchařského nadšení? Upečte si rychlou jablečnou buchtu z vánočky na způsob žemlovky. Jestli ale naopak toužíte po něčem luxusním, pak si udělejte jablečné řezy flúdn s rozinkami.

Načítám